GÖRÜNTÜLÜ

Fransa eski Cumhurbaşkanı: Kürt halkının direnişi ilham veriyor

Paris’te Fransız ve Kürt siyasetçiler Newroz Resepsiyonunda bir araya geldi. Eski Cumhurbaşkanı François Hollande, Kürt halkına "Cesaretiniz bize ilham veriyor" diye seslendi.

Fransa’nın başkenti Paris’te de Newroz dolayısıyla bir resepsiyon düzenlendi.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) tarafından organize edilen resepsiyon, Paris’in tarihi Lutetia Hotel’in salonunda yapıldı.

Resepsiyona şu isimler katıldı:

"Fransa Eğitim Bakanı Jean Michel Blanquer,  Milletvekili ve Kürtler üzerinde araştırma Grubu Eşbaşkanı Sara Tanzili, Felsefeci Bertrand Badie,  Yazar Patrice Franceschi, 10’ncu Paris Belediye Başkanı Alexandra Cordebard, Sosyalist Partisi Ulusal Sekreteri Dylan Boutifa, Paris Senatörü Remi Feraud, Parlamenter Hadrien Clouet, Paris Senatörü Anne Souyris, Fransa Ermeni Konseyi Eş Başkanları Ara Torranian ve Franck Papazian, France-Kurdistan dayanışma derneğinin eş başkanı Pascal Torre, Fransa Keldani Konseyi Başkanı George Yaramış, YPG komutanlarından Nuri Mahmut, YNK Avrupa Temsilcisi Şex Şemal, KNK Yürütme Kurulu Üyesi Zübeyir Aydar ve çok sayıda kişi."

Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı François Hollande’nın da mesaj gönderdiği Newroz Resepsiyonunda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için çağrılar yapıldı. 

BLANQUER: ROJAVA BİZE DİRENİŞİN YOLUNU GÖSTERİYOR

Resepsiyonun açılış konuşması CDK-F eşbaşkanları Xane Akdoğan ve Şahin Polat Yaptı. Konukları selamlayan eşbaşkanlar, Newroz’un önemine vurgu yaptı.

Ardından Fransa Eğitim Bakanı Jean Jean Michel Blanquer, söz aldı. Kürt halkının bayramını kutlayarak, konuşmasına başlayan Blanquer, Rojava’da yaşanan devriminin önemine dikkat çekti.

Blanquer, Rojava’daki devrimin kadın devrimi olduğunu belirterek, "Rojava, bize direnişin yolunu gösteriyor" dedi. Fransız bakan, konuşmasını Rojava’ya karşı dayanışmayı büyütme çağrısında bulunarak sonlandırdı.

POLAT: DİRENİŞ KAZANIM GETİRİYOR

CDK- F Dış İlişkiler Sözcüsü Agit Polat da Türkiye’de yakın tarihe kadar Newroz’un yasak olduğunu, verilen mücadele sonucunda bugüne gelindiğini söyledi, "Ortadoğu'da DAİŞ ve gerici zihniyete karşı mücadeleyi tetikleyen de Newroz’un direniş ruhudur" dedi.

Kürt toplumu olarak on yıllardır burada yaşadıklarını belirten Polat, şöyle devam etti:

"Biz Kürt toplumu olarak, kendi köklerimize, kültürümüze bağlı kalarak, Fransa’nin bir parçası olmak istiyoruz. Fransa’ya yapılan terör saldırılarının acısını en derinden hisediyoruz. Fransız toplumunun duygularını paylaşıyoruz.  CDK-F olarak, amacımız kültürlerarası diyalogu geliştirmektir."

AYDAR: DAİŞ’E KARŞI ORTAKLIĞIMIZI GELİŞTİRMELİYİZ

KNK Yürütme Kurulu Üyesi Zübeyir Aydar ise Fransa ile tarihsel bir ilişkilerinin olduğunu belirterek, "10 yıl önce DAİŞ ile mücadelede bu daha çok öne çıktı. Çünkü bölgedeki gerici güçler hem Kürt hem de Fransız düşmanlarıdır. Ortak mücadelemiz bu güçlere karşı belli sonuç aldı. Bizim beklenti ve isteğimiz bu ortaklığı daha da geliştirmektir" şeklinde konuştu.

NURİ MAHMUD : TÜRKİYE TERÖR ÜRETME FABRİKASI GİBİ

YPG komutanlarından Nuri Mahmud da Rojava’ya yönelik bölgesel politikalara değindi. Konuşmasında Türkiye ve İran’ı hedef alan Nuri Mahmut, her iki gücün terör üretme fabrikasına dönüştüğünü belirterek, "Hem İran hem de Türkiye Rojava ve Suriye’de kaosun derinleşmesi için ellerinden geleni yapıyor. Onlar aynı zamanda batı karşıtı politikaları hayata geçiriyorlar. Biz ise bölgede üçüncü yol siyasetini izliyoruz. Bütün farklılıklara, kültürlere bir arada yaşam imkanı sağlayan bir siyasettir. Batının demokrasi değerleriyle örtüşen bir politikadır. Onun için bu gerici güçlere karşı dayanışma ve ortak mücadeleyi gerilştirmemiz gerekiyor" dedi.

TANZİLİ : KÜRTLERİN MÜCADELESİ UMUT VERİYOR

Milletvekili ve Kürtler Üzerine Araştırma Grubu Eşbaşkanı Sara Tanzili ise Kürtlerin yüz yıllardır 4 dört diktatör rejiminin kıskacında yaşadıklarını belirterek, "Ancak aynı zamanda bütün baskı ve katliamlara rağmen hiçbir zaman teslim olmamış ve yıllardır sürdürdükleri mücadeleye devam ediyorlar. Kürtlerin bu direnişi alkışlanmalı ve parçası olmalıyız. Çünkü Kürtlerin bu Newroz’da Ortadoğu’ da yürüttüğü mücadele hepimize umut veriyor" dedi.

HOLLANDE: CESARETİNİZ BİZE İLHAM VERİYOR

Kürtçe müzik dinlentisinin olduğu Newroz Resepsiyonunda Fransa eski Cumhurbaşkanı François Hollande'ın mesajı da okundu.

Hollande, mesajında şu noktalara dikkat çekti:

"Kürt halkının Newroz'u kutlarken sadece yeni yılı kutlamadığını, her şeyden önce baskıyı reddettiklerini ve özgürlüğe olan bağlılıklarını bir kez daha teyit ettiklerini biliyorum. Temel değerlerini savunurken, burada ve şimdi bize ilham vermesi gereken olağanüstü bir cesaret gösteriyorlar. Sevgili dostlar, sizlere daha öncekilerden daha huzur ve güzel bir yeni yıl diliyorum. Emin olun ki bugün birçoğumuzun kalbi sizinle atıyor.”