GÖRÜNTÜLÜ

Fransa kentlerinde anmalar: Zîlan mücadelemizin aynasıdır

28 yıl önce kendisini işgalcilerin ortasında patlatan şehit Zîlan’ın fedai ruhunun mücadelenin önünü açtığı ifade edilen anmalarda, bugün tünellerde verilen savaşın öncülüğünü yapan kadınların mücadele ruhunu Zîlan’dan aldığı kaydedildi.

ZÎLAN'IN (ZEYNEP KINACI) 28. ŞEHADET YIL DÖNÜMÜ

Dersim’de 30 Haziran 1996’da Türk ordusuna yönelik gerçekleştirdiği fedai eylemle kadın cesareti ve fedailiğinin önünü açan şehit Zîlan (Zeynep Kınacı), 28’inci şehadet yıl dönümünde Fransa’nın Marsilya, Toulouse ve Reims kentlerinde anıldı.

MARSİLYA

Arin Mirkan Kadın Meclisi ve Şehit Aileleri Komitesi’nin organize ettiği anma Marsilya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) konferans salonunda gerçekleştirildi.
Anma Şehit Aileleri Komitesi’den temsilcinin konuşması ve Kurdistan Özgürlük Şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Şehit Zîlan için hazırlanan sinevizyonun izlendiği anmada Şehit Aileleri Derneği Temsilcisi Ali Konkurd söz aldı. Konkurd, “Zîlan, mücadelede yeni bir basamaktır. 1996’da bedenini düşmanın içinde patlattı. Bizler zindandaydık. O zaman televizyon ve gazete yoktu ama bir fedai eylem yapıldığını anladık. Zîlan, varlık ve yokluk savaşında yeni bir çizgi oluşturdu. Mücadelenin zor anlarında ortaya çıktı. Özgür Önderlik, özgür Kurdistan için kendini düşman içinde patlattı, şehadete ulaştı. Yani mücadelenin aynası Zîlan’dır. Zîlan’ın fedai ruhu gelenek haline gelerek mücadelenin ilerlemesini sağladı. İhaneti kabul etmedi. Mücadele ruhu şehitlerle ortaya çıktı. Kurdistan’ın dört parçası ve Avrupa’daki mücadele şehitler sayesindedir. Kurdistan tarihinde yer almıştır. Bugün tünellerde verilen savaşın öncülüğünü yapan kadınlardır. Onların mücadelesine, yarattıkları değerlere sahip çıkmalı. Buna şehit aileleri öncülük yapmalıdır. Bizler Önderliğin üzerindeki tecridi kırıp fiziki özgürlüğünü sağlamalıyız” dedi.

Anma “Bijî Serok Apo” ve “Şehîd Namirin” sloganlarıyla sona erdi.

TOULOUSE

İşgalci Türk ordusuna karşı 30 Haziran 1996’da fedai eylem düzenleyerek şehadete ulaşan şehit Zîlan (Zeynep Kınacı), Fransa'nın Toulouse kentinde anıldı. Anma Zîlan şahsında Haziran ayı şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından Toulouse Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Şehit Zîlan’ın hayatı ve mücadelesiyle ilgili sinevizyon gösterimi ile devam eden anma “Jin Jiyan Azadî” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla son buldu.

REIMS

Fransa’nın Reims şehrinde, Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde bir araya gelen Kürtler ve dostları, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve Şehit Aileleri Komitesi’nin düzenlediği etkinlikle şehit Zîlan’ı andı.

Kurdistan Özgürlük Mücadelesinde şehit düşenler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada Zîlan’ın mücadelesi ve fedai duruşunu değerlendiren konuşmalar yapıldı. 1998’de iç tasfiyeciliğe ve komploya karşı zindanda eylem gerçekleştiren Sema Yüce ile Zîlan’ın mektuplarının okunduğu anma, sinevizyon gösterimi ardından “Şehîd Namirin”, “Bijî Serok Apo” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları ile sona erdi.

STRASBOURG

Dersim’de 30 Haziran 1996’da Türk ordusuna yönelik gerçekleştirdiği fedai eylemle sembolleşen Zîlan’ın (Zeynep Kınacı), 28’inci şehadet yıl dönümü dolayısıyla Fransa’nın Strasbourg kentinde anıldı.

Zin Kadın İnisiyatifi ve TCŞ tarafından Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen anma, Kurdistan devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Konuşmalarda "Tarih yazanları, tarih de yazar" denilerek şehit Zîlan'ın da böyle bir ve misyon üstlenerek fedai eylem gerçekleştirdiği ifade edildi.

Konuşmada "Zîlan, Türk devletinin Önderimize karşı suikast girişimine karşı bedeniyle düşmana dur diyerek intikamını pratikleştirmiştir. Nasıl ki komutan Egîd'in şehadeti ordulaşmayı, Haki Karer'in şehadeti partileşmeyi getirdiyse, Zîlan'ın şehadeti de mücadelemizin bükülmez kıblesini belirlemiştir. 

Çok sayıda Kurdistanlı ve Fransız’ın da katıldığı anma, şehit Zîlan'ın mücadele kişiliğini anlatan sinevizyonla sona erdi.