Fransa’nın birçok kentinde şehit anmaları

Fransa’nın Strasbourg, Mulhouse ve Saint-Avold kentlerinde Ekim Ayı Şehitleri için anma etkinlikleri düzenlendi.

Fransa’nın Strasbourg, Mulhouse ve Saint-Avold kentlerinde Ekim Ayı Şehitleri için düzenlenen anma etkinliklerinde, Ekim ayının “Kadın Şehitler Ayı” olarak anılmasını sağlayan ve sembolleşerek tarihe damgasını vuran gerçekliğin, Şehit Beritan’ın (Gülnaz Karataş) özgür, onurlu, direnişçi duruşu olduğunun altı çizildi.

Zin Kadın İnisiyatifi’nin çağrısıyla Strasbourg Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde bir araya gelen Kürdistanlılar, şehit Bêrîtan şahsında, Ekim ayında şehit düşen özgürlük gerillalarını andı. Anmanın yapıldığı salona Ekim ayı şehitlerinin yanısıra işgalci Türk devletinin Nisan ayından bugüne süren işgal saldırılarında 323 kez kimyasal silah kullanımı sonucu şehit olan gerilla fotoğrafları asıldı.

Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anma etkinliğinde Zin Kadın İnisiyatifi adına Helena Dersim Bir konuşma yaptı. Ekim ayının Kürtler için hüzün ve direniş ayı olduğuna dikkat çeken Dersim, Kadın özgürlük mücadele tarihinde Ekim ayının, şehitler ayı olarak anıldığının altı çizildi. Helena Dersim konuşmasında, “Ekim şehitler kervanı tarihten günümüze, bugünden geleceğe hakikate doğru yol almanın zorlu yürüyüşü sonucunda gerçekleşen bir hakikattir” dedi.

Dersim konuşmasının devamında, Ekim ayının “Kadın Şehitler Ayı” olarak anılmasını sağlayan ve sembolleşerek tarihe damgasını vuran gerçekliğin, Şehit Beritan’ın (Gülnaz Karataş) özgür, onurlu, direnişçi duruşu olduğunun altını çizdi.

“Ekim Şehitler Ayı işbirlikçi ihanetçi çizgiye karşı Beritanca mücadelenin ve direnişin sembolleşmesini ifade ediyor” diyen Helena Dersim, şehit Beritan ile sembolleşse de Ekim şehitlerinin sadece şehit Beritan (Gülnaz Karataş) ile sınırlı olmadığına dikkat çekti.

Dersim konuşmasında “Gurbetelli Ersöz, Canda Türk, Helin Çerkez, Ronahi Alman, Azime, Meryem, Şervin, Kurdê ve Rotinda, Afrika kökenli Alman MLKP savaşçısı Ivana Hoffmann  yoldaşlar, Ekim şehitlerimizden sadece bazılarıdır” diyerek, Ekim ayı şehitleri şahsında Kadın özgürlük mücadelesinin dil, din, ulus ve sınıf sınırlarını aştığının açığa çıktığını belirtti.

“Ekim ayının bir yanını şehitler şahsındaki kahramanlık ve direniş gerçekliği oluştururken diğer bir yanı da komplocu, ihanetçi gerçekliktir” diyen Helena Dersim, Kürt kadınları olarak şahsında tüm özgürlük şehitlerini andıklarını ve mücadeleyi zafere taşıyacaklarını ifade etti.

Anma etkinliği Ekim ayında şehit olan özgürlük gerillarının anlatıldığı sine – vizyon gösterimi ile sona erdi.

SAİNT-AVOLD

Ekim ayı şehitler anma etkinliğinin düzenlediği bir diğer Fransa kenti ise Saint Avold’du. Zin Kadın İnisiyatifi’nin çağrısıyla Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen anma etkinliği bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Zin Kadın İnisiyatifi üyeleri tarafından yapılan konuşmalarda, şehit Gülnaz Karataş (Bêrîtan) şahsında Ekim ayında şehit düşenleri anıldı ve şehitlerin hayali olan özgür kadın mücadelesinin büyütüleceği, özgür geleceğin mutlaka inşa edileceği sözü verildi.

Konuşmalarda özellikle Türk devletinin gerilla alanlarına yönelik işgal saldırılarında kimyasal silah kullanımına dikkat çekilerek, faşist Türk devletinin işlediği insanlık ve savaş suçuna Kürdistan ve dünya kamuoyunun vermesi çağrısında bulunuldu.

Anma etkinliği sinevizyon gösterimiyle sona erdi.

MULHOUSE

Ekim ayı şehitlerini anma etkinliğinin düzenlendiği bir diğer kent olan Mulhouse’de ise anma etkinliği Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) tarafından organize edildi.

TJK-F tarafından organize edilen anma etkinliği, bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Hunermend Zarife yaptığı konuşmasında, Ekim ayının Kürtler ve özgür Kürt kadını için direniş ve ihanete karşı zaferin ayı olduğunu ifade etti. Şehit Bêrîtan şahsında tüm Ekim ayı şehitlerini andıklarını ifade eden Hunermend Zarife, özgür geleceğin özgür kadın mücadelesiyle kurulacağını vurguladı.

Sık sık " Jin jiyan azadî " sloganları ile devam eden anma da TJK-E adına Zîlan Botan, şehit Bêrîtan’ın KDP ihanetine karşı son mermisine kadar direndiğini, silahını parçalayıp uçurumdan atlayarak düşmana, işbirlikçiliğe, ihanete karşı “teslimiyete hayır” mesajını verdiğini vurguladı.

Kürt kadın mücadelesi başta olmak üzere 40 yılı aşan Kürt özgürlük mücadelesinin, şehitler çizgisini esas aldığını belirten Zîlan Botan, şehitlere sözlerinin mutlak özgürlük olduğunu vurguladı.

Anma etkinliği sinevizyon gösterimi ile sonlandı.