Fransız solcu lider Mélenchon’dan hükümete Leyla Güven çağrısı

Fransa’da muhalif solun öncüsü France Insoumise (Boyun Eğmeyen Fransa) çatı partisinin lideri Jean-Luc Mélenchon, Ulusal Meclis’te yaptığı bir konuşmada Güven ve açlık grevi eylemcileri için hükümetin harekete geçmesini istedi.

Fransa Ulusal Meclisi’nde yapılan bir komisyon toplantısında konuşan 2017 seçimlerinin en güçlü sol adayı Jean-Luc Mélenchon, sunumuna geçmeden önce Leyla Güven’in 77’inci günündeki açlık grevi ile cezaevlerindeki direnişe destek istedi.

Leyla Güven’in geçtiğimiz yıl Efrin işgaline karşı gösterilere yönelik AKP hükümetinin tutuklamaları sırasında yeniden cezaevine konulduğunu hatırlatan Mélenchon, Güven’in cezaevinde iken HDP’den milletvekili seçildiğini kaydetti.

Güven’in 77’inci gününe giren açlık grevi nedeniyle görme zorluğu çektiği bilgisini paylaşan Mélenchon, Güven’den sonra 226 tutsağın daha açlık grevlerine başladığını ifade etti.

FRANSA’NIN DEVREYE GİRMESİNİ İSTEDİ

18 Ocak’ta Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’a devreye girmesi için mektup yazdığını hatırlatan Jean-Luc Mélenchon, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana 26 bin HDP’li yönetici veya üyesinin cezaevlerine konduğunu belirtti. Mélenchon, Fransa’nın derhal konuya ilişkin devreye girmesi çağrısını yineledi. Mélenchon, “

“HEPİMİZ BUNUN SKANDAL OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

HDP’nin iki eşbaşkanı (Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ) cezavinde olduğunu kaydeden Mélenchon, bir sonraki eşbaşkanlardan birinin de (Serpil Kemalbay) geçtiğimiz şubat ayında tutuklandığı bilgisine yer verdi.

Leyla Güven’in hem radikal siyasi islamcılığa karşı hem de demokrasi ve barış mücadelesinde önde gelen isimlerden olduğunu vurgulayan Mélenchon, “Eminim ki, burada bulunan hepimiz Güven’in içinde bulunduğu durumun ve tutukluluğunun bir skandal olduğunu düşünüyoruzdur” diye konuştu.

MELENCHON KİMDİR?

Halen Boyun Eğmeyen Fransa adlı çatı partisinin Ulusal Meclis’teki grubunun başkanlığını yapan Jean-Luc Mélenchon, 1980’li yıllardan bu yana Senatör, Avrupa Parlamentosu (AP) üyeliğinden sonra 2017 yılından bu yana da milletvekili olarak siyasette yer alıyor.

2012 yılında muhalif sol partilerin bileşimi olan Sol Cephe (FG) tarafından cumhurbaşkanlığına aday gösterilen Jean-Luc Mélenchon yüzde 11.10 alırken, 2017 yılındaki seçimlere Boyun Eğmeyen Fransa’nın adayı olarak katılmıştı. Mélenchon, son seçimlerde yüzde 19,58 ile en fazla oy alan sol aday olurken, 1,7 puan oy farkıyla ikinci tura kalma şansını kaybetmişti.

Mélenchon, Kürtlerin haklarının savunulması konusundaki tutumuyla bilinirken, Fransa’da proleter seçmeni kapmaya çalışan aşırı sağcı Marine Le Pen’e karşı keskin tavrıyla da öne çıkıyor.

Son olarak France Insoummise partisinin iki vekili Pazartesi günü Rojava’ya dayanışma ziyaretinde bulunmuştu.