Fransız ve Kürt siyasetçiler Newroz resepsiyonunda buluştu

Fransa’nın başkenti Paris’te yapılan resepsiyonunda Fransa ve Kürdistan siyaset dünyasından birçok kişi bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan YPJ komutanlarından Nesrin Abdullah, gericiliğe karşı uluslararası mücadele çağrısında bulundu.

Başta Amed olmak üzere Kürtlerin yaşadığı dünyanın birçok merkezinde gerek alanlarda gerek ise farklı aktivitelerle Newroz bayramı kutlanıyor. Fransa’nın başkenti Paris’de de Newroz bir resepsiyon ile kutlandı.


Lutetia Hotel’inde kutlanan resepsiyon, Fransa Demokratik Kürt Konseyi( CDK-F) tarafından organize edildi.
FRANSIZ VE KÜRT SİYASETÇİLER BİR ARAYA GELDİ
 Resepsiyona, Senato Başkan Yardımcısı Pierre Laurent, Hükümet Partisinin Ulusal Meclis'teki Grup Sözcüsü Sylvain Maillard, UDI partisi Başkanı ve aynı zamanda Ulusal Meclis'te Kürt sorunu üzerine çalışma grubu başkanı Jean-Christophe Lagarde, Ulusal Meclis'teki La France Insoumise Grup Başkanı Mathilde Panot, Yeşiller Partisi Ulusal Sekreteri Julien Bayou ve Sosyalist Partisi Senatörü Rémi Féraud, Patrice Franceschi, Tristane Banon, Franz-Olivier Giesbert, Gérard Chaliand, Caroline Fourest, Gilbert Abergel gibi aydınlar katıldı.
Fransızların yanı sıra YPJ komutanlarından Nesrin Abdullah, YPG Komutanı Nuri Mahmud’un yanı sıra KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus, KNK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, Yazar Ferda Çetin olmak üzere çok sayıda kişi hazır bulundu.
‘FRANSA ROLÜNÜ OYNAMALI’
Resepsiyonun açılış konuşmasını CDK-F adına Agit Polat yaptı. Polat, katılımcıların Newroz’unu kutlayarak başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Kürt sorununun kalıcı bir çözüme ulaşması önemli bir konudur. Bunun için Fransa’daki Kürt müttefiklerinin ve destekçilerinin de harekete geçmesi gerekiyor. Fransa ise bu konuda önemli ve stratejik roller üstlenmelidir. Bu anlamda Fransa kapsayıcı ve Kürt halkının da çıkarlarını göz önünde bulunduran yeni bir Kürt politikasının inşasına devlet olarak gitmeli ve uluslararası sahada buna öncülük ederek, kendi müttefiklerini bu konuda ikna etmelidir, rol oynamalıdır.”
‘DAİŞ VE BÖLGE GERİCİLİĞİNE KARŞI MÜCADELE EDİYORUZ’
Ardından Rojavalı her iki komutan davetlilere yönelik birer konuşma yaptı. İlk sözü alan Nesrin Abdullah, YPJ adına bütün davetlilerin Newroz’unu kutlayarak, “Newroz direniş ve özgürlüktür. Bugün Rovada’da bunun mücadelesi veriliyor. Biz Kürtler olarak, Arap, Ermeni, Asurî-Süryanı halklarıyla birlikte yeni bir yaşam kuruyoruz; eşit ve özgür bir yaşam” diye konuştu.

YPG komutanı Nuri Mahmut da konuşmasında, herkesin Newroz’unu kutlayarak, DAİŞ ve bölge gericiliğine karşı mücadele ettiklerini belirterek, dayanışma çağrısında bulundu.
Resepsiyonda birçok Fransız siyasetçi Newroz bayramını kutladu ve dayanışma mesajlarını iletti.
 Resepsiyon, Kürt sanatçı Diyar Mehruwî’nin mini konseriyle son buldu.