Galler Meclisi’nde bir ilk: Açlık grevi önergesi kabul edildi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması amacıyla devam eden açlık grevleri Galler Meclisinde tartışıldı. Plaid Cymru tarafından meclise verilen önerge kabul eden Galler Meclisi bir ilke imza atmış oldu.

Galler’in Newport kentinde açlık grevindeki İmam Şiş’in direnişi 95’inci gününe girerken, direniş Galler Özerk Meclisine taşındı.

Çarşamba günü Galler Meclisinde yapılan oturumda Plaid Cymru tarafından verilen önerge Muhafazakar Parti’nin üst düzeydeki karşıtlığına rağmen Meclisteki çoğunluk tarafından kabul edildi.

Önergenin oylamasında 24 kabul, 11 ret ve 14 te çekimser oy kullanıldı.

TERÖR TANIMI SİYASİ BİR TANIM

Oturumda önerge lehine yapılan ilk konuşmadan sonra Muhafazakar Milletvekili Darren Miller önerge aleyhine konuştu. Miller, PKK’nin ‘terör örgütü’ olduğunu ve bu haliyle önergenin reddedilmesi gerektiğini savundu.

Miller’e cevap veren Plaid Cymru milletvekili Bethan Sayed, terör tanımının politik bir tanımlama olduğunu ifade ederek Belçika mahkemelerinin PKK ile ilgili verdiği kararlara dikkat çekti. PKK, Belçika’da yargı tarafından “uluslararası olmayan silahlı bir çatışma” olarak tanımlanmış ve Belçika topraklarında yargılama konusu yapılamayacağına hükmedilmişti.

Sayed, Miller’in değerlendirmelerine tepki göstererek, Miller’in konuyu manipüle ederek özünden uzaklaştırmaya çalıştığını söyledi. Sayed, “Siz Muhafazakarlar dün Mandela’ya da terörist dediniz, bugün de aynısını Öcalan’a yapıyorsunuz” dedi.

Sayed ayrıca Türk devletinin ‘terör’ adı altında Kürt halkına yönelik saldırı ve insan hakları ihlallerini meşrulaştırmaya çalıştığını ifade etti.

KÜRTLERİ EN ÇOK GALLERLİLER ANLAMALI

Milletvekili Leanne Wood ise önerge lehine yaptığı konuşmada, İmam Şiş ile birlikte iki sene önce ırkçılığa karşı eylem yaptıklarını, Şiş’in her zaman faşizme karşı kendileriyle birlikte mücadele ettiğini, bugün de kendilerinin onunla dayanışma içerisinde olacağını ifade etti.

Leanne Wood, Leyla Güven’in gönderdiği mektuptan da bir bölüm okuduktan sonra, Kürt halkının yaşadıklarını en çok Gallerlilerin anlaması gerektiğini ifade ederek, geç kalmadan daha fazla dayanışma ve mücadele çağrısı yaptı.

ÖCALAN’A YÖNELİK UYGULAMALAR

İşçi Parti milletvekili Mick Antoniw konuşmasına o dönemki Sovyet yetkililer tarafından yasaklanan Ukraynalı şair Vasyl Symonenko’nun ‘Kürt Kardeşlerim’ adlı şiirini hem orijinal dilinde hem de İngilizce okuyarak konuşmasına başladı. Antoniw “Bu önerge bir ‘kişi’ ile alakalı değil, 1999’dan bu yana tecrit altında tutulan Kürt Halkının Lideri Abdullah Öcalan ile alakalı” diyerek, Öcalan’a yönelik uygulamaların Kürt halkına yönelik uygulamaların sembolü olduğunu ifade etti.

İRAN, TÜRKİYE VE SURİYE O TOPRAKLARIN SAHİBİ DEĞİL, İŞGALCİSİ

İşçi Parti milletvekili Jenny Rathbone, kendisinden önceki Muhafazakar Milletvekilinin Kürdistan’dan bahsederken “İran, Türkiye, Suriye ve Irak’ın sahip olduğu topraklar...” şeklinde başlayan bir değerlendirmesine tepki gösterdi.

Rathbone, “İran, Irak, Suriye ve Türkiye Kürt halkının topraklarının sahibi değil, Kürdistan bu devletler tarafından işgal edilmiş” dedi.

Kendisinin bir önceki akşam İmam Şiş’i ziyaret ettiğini belirterek kendisinden önceki konuşmacıların İmam ile ilgili söylediklerine dikkat çeken Rathbone, “Kararlı, değerli, iradeli, cesur, inançlı” tanımlamalarına katıldığını söyledi. Rathbone İmam Şiş’in kendisine dikkat çekmek için değil, davasına dikkat çekmek için açlık grevinde olduğunu kaydetti.

İMAM ŞİŞ’İN ÖLMESİNE İZİN VERMEYELİM

Açlık grevinin başladığı ilk günden bu yana bir çok alanda dayanışma içerisinde olan ve İmam Şiş’i ziyaret eden milletvekili Delyth Jewell, İmam Şiş’ten bahsederken boğazının düğümlendiği ve sesinin titrediği görüldü.

Jewell, İmam’ın 32 yaşında kendisinden sadece bir yaş büyük olduğunu ve sessiz kalınırsa yaşamını yitirebileceğini söyledi. Jewell, “Sevgili arkadaşım İmam, intihar etmiyor, aksine yaşamı çok seven, onurlu bir genç. O adalet arayışın da. Öcalan’a yönelik insanlık dışı uygulamaları protesto ediyor” dedi.

TÜRK BÜYÜKELÇİSİNİN MANİPÜLASYONU

Oturumda söz alan Uluslararası ilişkiler ve Galler dili bakanı Eluned Morgan ise, hem Ocak ayında hem de bir gün önce İngiltere’nin Türk büyükelçisi ile görüştüğünü ve önergedeki konularla ilgili kaygılarını dile getirdiğini ifade etti.

Türk Büyükelçinin kendisine, CPT’nin Ocak ayında raporunu yayınladığını ve Öcalan’ın koşullarında bir olumsuzluk olmadığını, Öcalan’ın Ocak ayında kardeşiyle görüştüğünü ve bildiği kadarıyla avukat görüşmeleri konusunda da bir kısıtlama olmadığını söylediğini ifade etti.

Bakan Morgan, uluslararası konularda ilk defa böylesi bir önerge ile karşılaştığını ve uluslararası konuların Birleşik Krallık hükümetinin yetkisi dahilinde olduğunu ve kendilerinin sorumluluk alanına girmediğini savundu.

ÖNERGE KABUL EDİLDİ

Yapılan tartışmalardan sonra oylamaya geçildi. Plaid Cymru milletvekillerin tümü önergenin lehine oy kullanırken, Muhafazakar Parti vekillerin hepsi de aleyhte oy kullandı. İşçi Parti vekillerinin çoğunluğu lehte oy kullanırken bazıları da çekimser kaldı.

Kabul edilen önergede somut olarak, Türk devletine uluslararası hukuki sorumluluklarının resmi olarak hatırlatılması, Kürt Halk Önderi Öcalan’a yönelik uygulamaların kınanması ve Avrupa’yı İşkenceyi Önleme Komitesinin-CPT İmralı’yı ziyaret etmesi için resmi çağrı içeriyor.