Gardiyanların saldırdığı Kiye, konuşma yetisini kaybetti

Elazığ'da gardiyanların saldırdığı tutsak Medeni Kiye'nin konuşma yetisini kaybettiği öğrenildi.

MA'nın haberine göre, Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ndeki ihlaller artarak sürüyor. Gardiyanların, 4 Ağustos'ta yan odalardaki arkadaşlarıyla konuşan 15 tutsağı darp ettiği öğrenildi. Gardiyanların saldırısında ağır darbe alan Medeni Kiye'nin bilincini kaybettiği halde hastaneye kaldırılmadığı da ortaya çıktı.

Erzurum'da 2006 yılında tutuklanan Medeni Kiye, İzmir, Patnos ve daha sonra Elazığ'a sürgün edildi. Elazığ Hapishanesi'nde uzun süre hücrede tutulan Kiye, kalp krizi geçirdikten sonra diğer tutsakların bulunduğu hücreye götürüldü. Sol tarafı da sürekli uyuşan Kiye'nin ablası Hatice Kiye, kardeşinin darp edildikten sonra konuşma yetisini kaybettiğini söyledi.

'KONUŞAMIYOR'

İşkenceyi duyduklarında girişimlerde bulunduklarını söyleyen Kiye, Van Barosu komisyonuna başvurduklarını, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi'ne de suç duyurusunda bulunduklarını dile getirdi. Kiye, ağabeyinin durumuyla ilgili şunları aktardı: "Geçtiğimiz Perşembe günü avukatlar abimle görüşme aldıklarında, hiçbir şekilde konuşamadığını ve yazarak iletişim kurduğunu anlattılar. Abimin konuşamama durumu, işkencenin boyutunu gözler önüne seriyor. Nasıl bir vahşettir ki elinizde olan bir tutsağı bu derece darp edebiliyorsunuz. Pazartesi günü cezaevini aradığımızda 'Bununla ilgili size hiçbir şekilde bilgi veremeyiz, bizim yetkimiz dışındadır' denildi. Perşembe telefon görüşmesi gününde aramasını bekledik. Normalde saat 11.00'de araması gerekiyordu. Aramayınca defalarca cezaevini aradım. Her seferinde 'Problem yok arayacak sizi' denildi. En son saat 16.00'da aradığımda 'Yönlendiriyoruz' dediler. Fakat daha sonra telefonu kapatıp hiç cevap da vermediler. Daha bir tutuklunun yakını bizi aradı. Medeni'nin konuşamadığından dolayı telefon görüşmesi yapamadığını söyledi."

'YAŞAMINDAN ENDİŞELİYİZ'

Ağabeyinin yaşamından endişe duyduklarını söyleyen Kiye, işkencenin ne boyutta olduğunu bilmediklerini vurguladı. Hapishane müdürünün talimatıyla saldırının gerçekleştirdiğini söyleyen Kiye, "Bir hukuk devleti bu kadar aciz olmamalıdır. Elindeki tutsağı bu kadar acizane bir şekilde darp etmemelidir. Hiçbir şekilde cezaevinde muhatap bulamıyoruz. Avukatlar başsavcı vekiliyle görüşmüşler ve onlar da suç duyurusunda bulundu. Aile olarak suç duyurusunda bulunduk" dedi.

'PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'

Kiye, "Yetkililerin hiçbiri buna ses çıkarmıyor. Uluslararası kuruluşlar da bu şekilde. Onlar da Türkiye'ye karşı gözlerini kapatmış, kendi haline bırakmış. Aile olarak bunun peşini bırakmayacağız. Bu insanlık suçudur" şeklinde konuştu.