Gaspa karşı her yerde öfke var

Türk rejiminin HDP’li üç büyükşehir belediyesini gasp etmesine karşı tepkilerini ifade etti. Amed’de polis bir çok kez kitleye saldırdı.

AMED: Amed’de belediye gaspına tepki gösteren kent sakinleri, polisin saldırısına rağmen eylemlerini sürdürüyor.

Kent sakinleri Elazığ Caddesi’nde toplanırken, polisler cop ve tazyikli suyla saldırdı.

Bu sırada Amed Barosuna kayıtlı Avukat Serhan Özdemir, saldırıyı alkışlayarak protesto etti. Polislerin Özdemir’i gözaltına almak istemesine Amed Barosu eski Başkanı Ahmet Özmen tepki gösterdi.

Belediye binası karşısında ve Lise Caddesi’nde gün boyu devam eden protesto gösterilerine yapılan saldırılarda bazı eylemciler yaralandı.

Lise Caddesi’ndeki eylemlerini ısrarla sürdüren HDP’liler, üçüncü kez polis saldırısına uğradı. 4 adet TOMA’nın aynı anda tazyikli suyla yaptığı saldırıda bazı kişiler yere düşerek yaralandı. Yaralılar polis çemberine alındı. Bazı polislerin eylemcilere tekme ve yumruklarla saldırdığı görüldü Lise Caddesi’nden ayrılan yurttaşlar, Amed il binasına gitti.

MARDİN: Gasp edilen Mardin’de Büyükşehir Belediyesi binasına sokulmayan Eşbaşkan Figen Altındağ ve partili belediye meclis üyelerinin bekleyişleri sürerken, kent halkı iradesine sahip çıkmak ve tepkilerini göstermek üzere belediye binasının önüne geldi. Polisin engellemelerine karşı bina önünde açıklama yapıldı.

BU AÇIK BİR DÜŞMANLIKTIR

HDP İl Eşbaşkanı Eylem Amak, 31 Mart seçimlerine partilerinin Amed’de yüzde 63, Mardin’de yüzde 56 ve Van’da ise yüzde 53 oyla belediyeleri kazandığını hatırlattı. Belediyelere el konulması ve yüzlerce kişinin gözaltına alınmasına tepki gösteren Amak, “Bu yeni ve açık bir siyasi darbedir. Bu aynı zamanda Kürt halkının siyasi iradesine dönük açık ve düşmanca bir tutumdur. İçişleri Bakanlığı hak ve özgürlüklerin gasp edilmesinin, provokasyonların, demokrasinin zerresini bile bırakmayan karar ve uygulamaların tetikçisidir ve bir darbe odağıdır” dedi.

Amak, “İçişleri Bakanlığı ve iktidar, Sayıştay raporlarında da görüldüğü gibi kayyumlar aracılığıyla yolsuzlukların ve hırsızlıkların odağı olmuştur” diye ekledi.

SUSMAYIN

Amak şu çağrılarda bulundu: “Türkiye’nin her bir köşesinde 31 Mart ve 23 Haziran’da oy kullanmış, AKP-MHP ittifakının kaybetmesi ve demokrasinin kazanması için çalışmış olan herkese çağrımızdır. Bu sadece HDP’nin ve Kürt halkının sorunu değildir; tüm Türkiye halklarının, tüm demokrasi güçlerinin ortak sorunudur. Susmayın, susmak onaylamaktır.”

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan ise “Biz her defasında barışa ve demokratik siyasete çağrı yaptık” dedi ve ekledi: “Birileri provokasyon peşindedir. Bu provokasyonların bir an önce durdurulması gerekiyor.”

Halkların kardeşliğinin kazanacağını söyleyen Öcalan, iktidara seslenerek “Siz bu ülkeyi çatışmaya, savaşa sürüklüyorsunuz. Ama biz buradayız” dedi.

HDP’li Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, “Hukuku tanımadıklarını bir kez daha deklare ettiler” diye konuştu. Erdoğan’a seslenen Kaçmaz, “Diplomasız AKP Genel Başkanı bu halkın iradesi ile tarihin çöplüğüne gidecektir. Susmadık, susmayacağız” şeklinde konuştu.

KESK Mardin Şubesi ve Mardin Tabip Odası da yaptıkları açıklamalarla kayyum atamalarına tepki gösterdi.

KAYYUMLAR HIRSIZLIK ODAĞI

VAN: Van'da da kayyum atamasına HDP İl Örgütü binasında önüne yapılan basın açıklaması ile tepki gösterildi. Protestoya yüzlerce kişi katıldı. HDP Van İl Eşbaşkanı Ümit Dede yaptığı konuşmada, “Kürt halkının siyasi iradesine dönük açık ve düşmanca bir tutumdur” dedi.

Dede şunları ekledi: "İçişleri Bakanlığı ve iktidar Sayıştay raporlarında da görüldüğü gibi kayyumlar aracılığıyla yolsuzlukların ve hırsızlıkların odağı haline gelmiştir.”

Demokrasi güçlerini ortak mücadeleye çağıran Dede, "Türkiye’nin her bir köşesinde 31 Mart ve 23 Haziran tarihlerinde oy kullanmış, AKP-MHP ittifakının kaybetmesi ve demokrasinin kazanması için çalışmış olan herkese çağrımızdır; Bu sadece HDP ve Kürt halkının sorunu değildir” diye belirtti.

Dede, Salı günü Feqiyê Teyran Parkı’nda saat 13.00’da tüm bölge milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarının katılımıyla yapılacak olan açıklamaya da katılım çağrısı yaptı.

URFA : HDP Urfa İl Örgütü, parti binasında yapılan basın toplantısı tepkisini ifade etti. Toplantıda konuşan İl Eşbaşkanı Adile Öncel, kayyum atamalarının yeni ve açık bir siyasi darbe olduğunu söyledi. Öncel, “Bu sadece HDP ve Kürt halkının sorunu değildir. Tüm Türkiye halklarının ortak sorunudur. Susmayın, susmak onaylamaktır” dedi

KAYYUMLAR COĞRAFYASI

İSTANBUL: Belediyelerin gasp edilmesi İstanbul’da protesto edildi. HDP İl Örgütü binasında yapılan basın açıklamasına HDP milletvekilleri Hasan Özgüneş, Erol Katırcıoğlu, Musa Piroğlu ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu katıldı. “Halkın iradesi gasp edilemez” pankartının asıldığı salonda düzenlenen basın toplantısında ilk olarak HDP İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek konuştu.

İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek, “Aslında biz bu filmi daha önce gördük” diyerek, “Bu coğrafya aslında kayyumlar coğrafyasıdır” şeklinde konuştu.

“Kürdü Kürtle yalnız başına bırakmaya çalışıyorlar” diyen Cengiz şunları ekledi: “Kaz Dağlarını Dersim’den Munzur’dan soyutlamaya çalışıyorlar. Akademiyi öğrencilerden soyutlamaya çalışıyorlar. Bir bütün olarak kalbi demokrasiden, özgürlükten, barıştan, adaletten ve eşitlikten yana atan her kesimi tecrit etmeye çalışıyorlar. İşte bu tecrit ve kayyum gaspına karşı, bir kez daha halklarımızın, ezilenlerin bütün ezilen kimliklerin yan yana gelmesini istiyoruz. Çağrımız bütün demokrasi güçlerinedir. Bu tekçi anlayış hepimizi yalnız bırakmaya çalışıyor. Bu bir faşizan kültürün sonucudur. Bugün Kürdistan illerindeki hak gaspına seyirci kalanlar unutmamalıdır ki Batı’da her yerde bu gaspçı kültür hakim olamaya çalışacaktır.”

DARBELER ÜLKESİ

HDP Şırnak milletvekili Hasan Özgüneş, yaşananlara “darbe” dedi. Özgüneş, “Şu gerçeği çok iyi biliyoruz. Türkiye darbeler ülkesidir. Türkiye kayyumlar ülkesidir. Türkiye sıkıyönetimler OHAL’ler ülkesidir” şeklinde konuştu.

Türkiye’de kanunların işlemediğini söyleyen Özgüneş, “Türkiye halklarına şu sözü veriyoruz. Biz Türkiye’yi gerçek demokratik bir ülke, hukuka dayalı, özgürlüklere dayalı, emeğin haklarını savunan, kadınları eşitleyen, ekolojiyi savunan ve bütün toplumsal sorunları çözen bir mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bunun bedeli ne olursa olsun” diye belirtti.

GANDİ TARZI EYLEMLER

Özgüneş, şöyle devam etti: “Bu bir gasptır. Bu bir darbedir. Bu darbeyi asla kabul etmeyeceğiz. Biz hep birlikte halklarımıza bir çağrı yapıyoruz. Demokrasi güçlerine, emekten yana olanlara, kadınlara, herkese çağrımızı şu; Meşru ve hukuki olan zeminde bu faşizan uygulamalar bertaraf edene kadar mücadelemizi yükseltelim, örgütlenelim ve Gandhi tarzı eylemlerimizi gerçekleştirelim. Bizler mutlaka kazanacağız, faşizan uygulamalar kaybedecektir.”

Son olarak konuşan HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, “Biz bunlara seçimlerde gereken cevabı verdik. ‘Biz sizi yeneceğiz’ dedik. Şimdi bunu kabul etmiyorlar. Onlar gayri meşrular. Çünkü meşrutiyetlerini kaybettiler. Ellerinde baskıdan, hukuksuzluktan başka hiç bir şey yok. Ama bizlerin iradesi var. Bunu kıramazlar ve kıramayacaklar” diye konuştu.

İZMİR: HDP İzmir İl Örgütü de kayyum atanmasına yönelik parti binasında basın toplantısı düzenledi. "Halkın İradesine yapılan darbeye hayır" pankartının açıldığı toplantıda konuşan İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür, yapılanın açık bir siyasi darbe olduğunu ifade etti. Tekgür, İstanbul seçimleri sürecinde yapılan ortaklaşmayı hatırlatarak, "Halkın iradesini gasp eden, sandık iradesini ve seçimleri tanımayan bir iktidar karşısında tüm demokrasi güçlerini, vicdan sahibi tüm yurttaşlarımızı, Meclis içindeki ve dışındaki tüm muhalefet partilerini, sivil toplum kuruluşlarını, sendika ve meslek birliklerini, demokratik dernekleri dayanışmaya çağırıyoruz. Susmayacağız, susmak onaylamaktır" ifadelerini kullandı.