Gençler Basel’de Novartis’i ablukaya aldı

YXK ve JXK’liler, enternasyonalist gençlerle birlikte Türkiye ile İsviçre arasında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasını protesto etmek için Basel’de bulunan Novartis binasını ablukaya aldı.

Yekîtiya Xwendekarên Kurdistan (YXK) ile Yekîtiya Xwendekarên Jin ( JXK) aktivistleri, “Werin Cenga Azadiyê” hamlesi kapsamında enternasyonalistler ile birlikte İsviçre’nin Basel kentinde eylem yaptı.

Akşam saatlerinde bir araya gelen aktivistler, Türkiye ile İsviçre serbest ticaret anlaşmasını protesto etmek için kentte bulunan Novartis binasını ablukaya aldı.

Gençler, şu açıklamayı yaptı:

Bugün 1 Ekim, İsviçre ile Türkiye arasındaki genişletilmiş serbest ticaret anlaşması geçerli oluyor. İsviçre devleti Türk faşizmi ile ekonomik ilişkilerini derinleştirirse, işte tam da onları hedef almak istiyoruz! 

'NOVARTIS TÜRK FAŞİZMİNİ DESTEKLİYOR'
Bu nedenle 1 Ekim'de Basel'deki Novartis genel merkezine girişi sembolik olarak engelledik. Çünkü Novartis, son on yılda Türkiye'ye 200 milyon doların üzerinde yatırım yaptı ve ülkeyi stratejik bir üretim yeri olarak görüyor. Novartis, Türkiye'deki üretim kapasitelerini sürekli genişletiyor ve tüm bölgeye buradan tedarik sağlamak istiyor. Bir yandan sendikaları çökerten, özel ekonomik bölgeler kuran, diğer yandan bölgede giderek daha fazla iktidar iddiasında bulunan diktatörlük, Novartis'in karları için kesinlikle ilginç. En büyük küresel sağlık krizinin ortasında, Novartis milyarlarca karı özelleştiriyor ve birkaç işgal savaşı yürüten ve kimyasal silah kullanmaktan çekinmeyen bir diktatörlüğe milyonlar yatırıyor!”

Eylem süresince “Novartis supports Türkisch fascism (Novartis Türk faşizmini destekliyor)”, “Rise up for Rojava (Rojava için ayağa kalk)" ve “Rojava verteidigen (Rojava’yı savun) pankartları açan gençler, “Dur diyoruz! Savaş burada da başlıyor! Türk diktatörlüğü ile iş yapan küresel şirketleri engelleyelim!" sloganı ile eylemlerini bitirdi.