Gerry Adams: Öcalan’ın barış çağrısı tarihi bir fırsat

Önder Apo’nun PKK’nin silahsızlanması yönündeki çağrısını “tarihi bir fırsat” olarak değerlendiren İrlandalı siyasetçi Gerry Adams, uluslararası topluma, Türkiye ile Kürtler arasında kalıcı barışın sağlanması için bu süreci destekleme çağrısında bulundu.

Gerry Adams ve Sinn Féin Ulusal Başkanı Declan Kearney, 200’den fazla uluslararası siyasetçi, insan hakları savunucusu, kadın hareketi temsilcisi, sanatçı, gazeteci ve akademisyenle birlikte, Kürt sorununun çözümü için “tüm tarafları barış için adım atmaya” çağıran ortak bir mektuba imza attı.

Mektup, Önder Apo’nun 27 Şubat tarihli Barış ve Demokratik Toplum Çağrısına doğrudan atıfla, PKK’nin silah bırakmaya ve kendini feshetmeye hazır olduğunu ilan etmesinin ardından geldi. Adams, belfastmedia.com sitesinde yayımlanan yazısında, “Bu çağrı, Türkiye ve Kürt halkı için onlarca yıllık çatışmayı sona erdirme ve demokratik bir toplumun önünü açma yönünde hayati bir fırsattır” dedi.

Adams yazısında Önder Apo’nun barış ve demokrasi temelindeki yol haritasının önemine dikkat çekerek, “Öcalan, onlarca yıldır cezaevinde tutulmasına rağmen barış için elini uzatmaya hazır. Bugün ‘silahlar sussun, fikirler ve siyaset konuşsun’ diyerek Kürt halkını demokrasi, özgürlük ve hoşgörüye çağırıyor” ifadelerini kullandı.

Önder Apo’nun bu çağrısının PKK içinde olumlu karşılandığını ve Kürt liderler tarafından geniş ölçüde benimsendiğini vurgulayan Adams, Ortadoğu’da barış umutlarının yeniden filizlendiğini ifade etti.

‘ULUSLARARASI TOPLUM BU FIRSATI KAÇIRMAMALI’

Gerry Adams, Kuzey İrlanda’daki Good Friday (Hayırlı Cuma) Anlaşması deneyimini hatırlatarak, çözüm süreçlerinde diyalogun önemine şu sözlerle vurgu yaptı: “Güney Afrika, Bask ve İrlanda gibi örneklerde görüldüğü üzere, uluslararası toplumun aktif desteği barışın başarısı için belirleyici olabilir.”

“Bu, bölge için son derece önemli bir an. Uluslararası kamuoyuna düşen görev, bu fırsatı değerlendirmektir. Başarılı bir barış süreci, bölgedeki diğer halklar için de büyük bir moral kaynağı olacaktır” diyen Adams, yazısını şu sözlerle tamamladı: “Abdullah Öcalan’ın liderliğini ve vizyonunu selamlıyorum. Türk hükümetine çağrım, onu serbest bırakmasıdır.”