Halim Dener, katledildiği yerde anıldı

Almanya’nın Hannover kentinde, 30 Haziran 1994’te ERNK afişi asarken Alman polisi tarafından katledilen Halim Dener anıldı.  Anmadaki konuşmalarda PKK yasağının da derhal kaldırılması gerektiği belirtildi.

Alman polisinin 1994’te ERNK afişi asarken katlettiği 16 yaşındaki Kürt genci Halim Dener dün katledildiği yerde anıldı.

Steintor Meydanı’nda şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada üzerinde Halim Dener’in resminin olduğu büyük bir pankart asıldı ve iki büyük pankart taşındı. Katılan kurumların da bayrak ve sembollerini açtığı anmanın yapıldığı meydandaki duvara 30 Haziran 1996’da Dersim’de fedai eylem gerçekleştiren Zeynep Kınacı'nın (Zilan) ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın resimlerinin olduğu büyük bir pankart asıldı.

JXK ile YXK Hannover’in çalışmasını yürüttüğü, Halim Dener Kampanyası bileşenlerinin organize ettiği anmada, IL (Interventionistische Linke), Rote Hilfe, Antifaschistische Gruppe Hannover, Die Linke, Yeşiller ve Black Lıves Matter inisiyatifi gibi, farklı parti inisiyatif ve gruplar birer konuşma yaptı. Anmada Dener’in kardeşinin gönderdiği mektup da okundu.

Dener’in kardeşi Aydın Dener mektubunda şunları belirtti: “Ben kardeşim öldüğünde 6 yaşlarındaydım. Bu yüzden kardeşimin anılarını pek hatırlayamıyorum. Tek hatırladığım, kardeşimin cenazesi köyümüze geldiğinde birçok askeri araç mevcuttu. Halim için rahmetli annemin derin ağrısı ve acısı olduğunu hissedebiliyordum, çok iyi hatırlıyorum. Annem yıllarca acı çekti, kardeşimi tanıtmak için fazla kelime gerekmez. O adaletsizliği kabul etmeyen biriydi. O haksızlığı kabul etmediği için başka bir yola gitti. Bu yol onu başka bir ülkeye götürdü. Orada katledildi. Biz büyük bir acı içinde kaldık. Elbette acılarla başa çıkmak zorundayız ve özellikle anmaya katılan herkese çok teşekkürler. Selamlar ve Şehid namırın.”

Halim Dener Kampanyası kurucularından Ayfer Kahraman ise amaçlarının Halim Dener’in hakkettiği bir biçimde anmak, anısını canlı tutmak ve adaleti sağlamak olduğunu söyledi.

Bunu sadece Kürt toplumu olarak hedef almadıklarını, Kürt ve Alman sol örgütlenmesini de güçlendirmeyi sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Kahraman, “Çünkü Halim Dener bir Alman polis tarafından vuruldu ve bu Alman devletinin Kürtlere ve sol çevrelere karşı aldığı tavrın bir göstergesiydi” dedi.

Ronahî Kadın Meclisi sözcüsü Aliye Ekinci de 16 yaşında bir genci katleden kişinin yargılanmamış olmasından dolayı Alman devletini kınadıklarını belirtti.

Black Lives Matter (Kara Hayatı Önemlidir) girişimi sözcüsü Leon Enrique ise Halim Dener cinayetinde Almanya’da hukukun yerini bulmadığı sürece her yıldönümünde hukukun arayışçıları olacaklarını dile getirdi. Dener’i katleden faşist polis yargılanmamasının Almanya için kara bir leke olarak kalacağını sözlerine ekledi. Enrique, Viyana’daki faşist saldırıyı da kınadı, uluslararası dayanışma çağrısında bulundu.

Mamoste Mahmut adaletsizliği kınarken, MLPD temsilcisi Kurt Kleffel ise “Nerede olursa olsun faşizmin rengi değişmedi ve hep aynıdır” diye konuştu.

HDP Viranşehir eski ilçe başkanı Xoşnav Ada ise faşizme karşı mücadeleye her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu söyledi.

Tevgera Ciwanên Azad temsilcisi de konuşmasında Dener’i hayatın her alanında yaşatma sözü verirken, hukuk mücadelelerinin devam edeceğini vurguladı. Anma, Osman Agirî ve Çetin Ciwan’ın da konuşması ardından sloganlarla sona erdi.