Hamas üyelerine Türk vatandaşlığı İsveç Parlamentosu’nda

Türkiye'nin bir grup Hamas üyesine Türk vatandaşlığı vermesini nasıl karşıladığı sorusunu yanıtlayan İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Hamas'ın Avrupa Birliği'nin yaptırım uyguladığı ”terör örgütleri” arasında yer aldığını söyledi.

İsveç Demokratları Milletvekili Björn Söder, İngiliz The Telegraph gazetesini kaynak göstererek Türkiye'nin 12 Hamas yöneticisine vatandaşlık vermesiyle söz konusu kişilere 72 ülkenin kapılarının açıldığını belirtmişti.

Konuyu yazılı bir soru önergesiyle parlamentonun gündemine taşıyan Söder, Dışişleri Bakanı Ann Linde'ye Türkiye'nin tutumu hakkında ne düşündüğü sorusunu yöneltmişti.

Linde, kimlere vatandaşlık verileceğinin her ülkenin ulusal hukuku tarafından belirlendiğini söyledi. Avrupa ülkelerine Türk vatandaşlarının vizesiz seyahatlerinin Avrupa Birliği tarafından karalaştırılabileceğini hatırlatan Linde, Türkiye'nin önemli kriterleri yerine getirmediği için bunun şimdilik mümkün olmadığını söyledi.

Hamas'ın Avrupa Birliği'nin (AB) yaptırım uygulanacak terör örgütleri arasında yer aldığını ve bunun bu gibi örgüt ve kişilerin para ve diğer finansal kaynaklarının dondurulmasını içerdiğine dikkat çekti.

 

 

Avrupa Birliği'yle AB üyesi devletler ve yöneticilerinin politik düzeyde Hamas yöneticilerinden uzak durmalarını gerektiğine vurgu yapan Linde, ”Böylelikle Avrupa Birliği ve İsveç'in soruna nasıl baktığı açık” dedi.