Hamburg’da Erdoğan rejimine son vermek için oy kullandılar

Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için Almanya’nın Hamburg kentinde oy kullanma işleminin ilk gününde uzun kuyruklar oluştu. Kürtler ve Türkiyeli demokrasi yanlıları, “diktatörü devirmek” için oylarını kullandı.

Avrupa’da ikinci tur için 20-24 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılabilecek. İlk gün Hamburg’da Türk konsolosluğu önünde uzun bir kuyruk oluştu. Seçmenlerin birçoğu, Erdoğan rejimine son vermek için oylarını kullandılar.

Sandık başına gidenler arasındaki KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, tarihi bir seçim olduğunu belirterek, bu seçimlerin zalimle mazlumun mücadelesi olduğunu kaydetti.

Koç, “Burada yaşayan halkımız ve dostlarımız asla umutsuzluğa kapılmadan oy kullandıkları gibi başkalarını da kullanmaya teşvik etsinler. Kapı kapı ev ev dolaşarak insanları sandığa taşımalıyız. Unutmayalım ki kullanacağımız her oy bizleri güzel yarınlara taşımaya vesile olacak” dedi.

Neu-Munster Alevi Derneği Başkanı ve aynı zamanda Kuzey Almanya Alevi çalışmalarının emektarlarından olan Erdoğan Biçici, ilk turda sandık görevlisi olarak yurtdışındaki oyların sayımı için Ankara’ya gidenler arasında olduğunu hatırlattı.

İkinci tur için seçmeni sandık başına taşımak amacıyla iki büyük otobüs, 9 kişilik bir minibüs ve iki özel araç tahsis ettiklerini belirten Biçici, “Seçmenimize oy kullandırtmak için her türlü imkanı sunuyoruz. Herkesin elini vicdanına koyarak ve çocuklarının geleceğini düşünerek gelip oy kullanması gerekiyor. Oy verme işlemi için son günü beklemeyelim” dedi.

Seçim çalışmaları boyunca Kiel ve çevresinde aktif olan siyasi mülteci İhsan Mereto, ev ev kapı kapı dolaşarak insanları sandıklara taşıdıklarını söyledi.

İlk günkü heyecanından bir şey kaybetmeden sandık başında olduğunu ifade eden Mereto,  “Kullanılmayan her oy Erdoğan rejiminin işine geliyor ki bunlarında istediği odur” diye uyardı.

Hamburg’daki sandıklarda oyunu kullanan yazar İrfan Cüre, seçimin önemine vurgu yaparken, bu seçimlerde “faşist diktatörlüğe geçip geçmeme kararının” alınacağını söyledi.

Seçmenlere çağrıda bulunan Cüre, eğilimleri ve görüşleri ne olursa olsun bu faşizme karşı oy kullanmaya davet etti.

Cüre, “Bu, her şeyin güzel olacak anlamına gelmez ama her şeyin güzel olması için her şeyden önce baştaki diktatörün gönderilmesi gerekiyor” vurgusunda bulundu.

Hamburg Alevi Kültür Merkezi yönetim kurulu üyesi Hüseyin Kayaturan, bu seçimlerin demokrasiden yana olanlar için son bir şans olabileceği uyarısında bulunarak, “Halkların kardeşliği ve gelecek güzel günler görmek istiyorsak her şey daha bitmedi” dedi.

Hamburg’da Avrupa Postası adlı gazeteyi çıkaran gazeteci Adil Yiğit, bu seçimin demokrasi yanlıları ile diktatör güçleri arasında olduğunu belirterek, “Demokratik bir ortamı istiyoruz. Yoksa faşist bir diktatörlüğün gölgesinde yasaklar ve sonu gelmeyen cezaevleriyle biten bir yaşamı göreceğiz” şeklinde konuştu.

Yiğit, “Mücadele edelim ki demokrasinin kapısını aralayalım. Bunu aralamak içinde mutlaka gelip oyumuzu kullanalım” diye ekledi.

Hamburg Sol Parti milletvekili Metin Kaya, 28 Mayıs seçimlerinin insanların geleceğini ve kaderini değiştiren bir seçim olduğunu belirterek, herkesin bu duyarlılıkla ve vicdani sorumlulukla hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Yeşil Sol  Müşahidi İdris Savcı da faşist diktatörlüğü yıkmak için Hamburg ve çevresinde halkı oy kullanmaya çağırdı.