Hamburg’da Newroz kutlandı

Almanya’nın Hamburg kentinde Newroz kutlandı.

Hamburg’daki Newroz kutlamasına Kiel, Bremen ve Lübeck’te yaşayan Kürdistanlılar da katıldı. Balık Pazarı’nda yapılan kutlamaya Kürt halkının dostları da katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan kutlamada Hamburg DKTM Eşsözcüsü Selahattin Irmak bir konuşma yaparak, herkesin Newrozu’nu kutladı.

FED-DEM Eşbaşkanı Sait Bilgin de kutlamadaki konuşmasında Newroz’un Kürdistan tarihinde direnişle eş tutulduğunu belirterek, tüm zulüm, hile ve baskı politikalarına rağmen Kürt halkının büyük bir coşkuyla Newroz’u kutlayarak zalimlere ve zorbalara gereken dersi verdiğini söyledi.

Hamburg Sol Parti Milletvekili ve partinin eşsözcüsü Cansu Özdemir ise Alman polisinin bayrak ve flamalara karşı gösterdiği yasakçı zihniyeti kınadı.

Özdemir, “Bayrak ve flamalarımızı yasaklayabilir, bizleri tutuklayabilirsiniz ama Öcalan’ın Mazlum Doğan’ın Kemal Pir’in sevgisini bu halkın yüreğinden söküp atamazsınız" dedi.

HDP eski Milletvekili Ahmet Yıldırım da konuşmasında HDP’ye yönelik açılan kapatma davasını kınadı ve HDP’nin milyonların iradesi olduğunu söyledi. Kürt halkının kapatma davasına karşı Newroz’da egemen ve zalimlere cevabını verdiğini de sözlerine ekledi.

SPD Hamburg Milletvekili Markus Schreiber de yaptığı konuşmada Kürt halkının Newroz’unu kutladı ve HDP’nin yasaklanması girişimini kınadığını belirtti.

Kürt sorununun demokratik yolardan çözülmesi gerektiğini söyleyen Schreiber tüm yasakçı politikaların sorunun çözümü önünde bir engel olduğunu söyledi.

YNK adına konuşan temsilci de Newroz’un Kürt halkının birlik ve beraberliğine vesile olmasını diledi.

Newroz kutlamasına telefonla katılan PYD eşbaşkanı Ayşe Huso da işgal ve baskı siyasetinin Kürtleri daha çok bir araya getirmesi gerektiğini belirterek, Newroz’un ulusal birliğe ve özgürlüğe vesile olmasını diledi.

Kutlamada Xemgin Birhat, Seyda Perinçek, Kewê, TEV-ÇAND Kuzey Almanya korosu, Kiel Koma Stêrk sahne aldı.