Hanau’da DKTM’ye polis baskınına tepki

Alman polisinin Hanau’da Cuma günü DKTM’ye yaptığı baskına tepki gösteren Kürdistanlılar, dernek etrafında kenetlenme çağrısı yaptı.

Almanya’nın Hanau kentinde faaliyet yürüten Demokratik Kürt Toplum Merkezine Cuma akşamı saat 19.00’da onlarca Alman polisi baskın düzenledi. Baskında Savcılık talimatıyla 24 Ekim 2021 Hanau DTKM yapılan Ekim ayı şehitleri anmasında yasaklı olan bayrakların açıldığı bahanesi ile yapılan aramada, birçok pankart ve bayrağa el konuldu.

Baskına ilişkin bugün Darmstadt Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve birçok kurumun katılımıyla bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Hanau Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ömer Koyuncer, “Alman polisi derneğimizi binbir bahane ile derneğimize baskın yapıyor. Hanau Demokratik Kürt Toplum Merkezi, 1993’ten beri diasporadaki Kürt halkının sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruldu. Derneğimize yapılan bu baskını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz ve halkımızı derneğimizin etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz. Baskının asıl nedeni çok açıktır; baskın esnasında onlarca Türkçe bilen polisin de olması manidardır” dedi.

Kürdistanlılar Demokratik Toplum Federasyonu (FCDK KAWA ) Eşbaşkanı Abdülvahap Alper de bir konuşma yaptı. Alper, “Alman Savcısı’nın derneğimizin içine müdahale etmeye hakkı yasal olarak yoktur. Alman savcıları ve devleti, biraz da Kürt halkının hakkını ve hukukunu  göz önünde bulundurması gerekir. Biz yasal bir derneğiz, her şeyimiz yasallar çerçevesindedir. Biz de bir halkız, kendi özgürlüğümüz için mücadele ediyoruz. Alman devleti de bunu biliyor. Nasıl ki bütün halklar için hak ve hukuk varsa biz Kürt halkı için de hak ve hukuk vardır. Bizim de burada eylem veya kutlama hakkımız vardır. Alman devleti de böyle bilmelidir” diye konuştu.

KOMAW temsilcisi Lokman Arslan da baskını yaptığı konuşmayla kınadı. Hele hele şehit anmasını bahane olarak göstermenin Kürt halkına karşı yapılmış en büyük bir saygısızlık olduğunu söyledi. Arslan, “Biz Kürt halkı olarak her sene Temmuz ayı, Ekim ayı, Mayıs ayı şehitlerini anarız. Çünkü biz şehitleriyle var olan bir halkız. Bu baskın nedeniyle Alman devletini kınıyor, halkımızı şehitlerimiz etrafında kenetlemeye çağırıyoruz” dedi.

Civaka İslamiya Kurdistan (CİK) ve Êzidî Komitesi adına temsilciler de bütün Kürdistan halkının dernekler etrafında kenetlemeye ve üye olmaya çağırdı.