Hanau’da katledilenler anıldı

Hanau’da geçtiğimiz yıl 19 Şubat’ta gerçekleşen ırkçı saldırıda yaşamını yitiren 9 kişi için Almanya çapında 80’i aşkın kentte anma törenleri ile ırkçılık ve aşırı sağ şiddete karşı gösteriler düzenleniyor.

Hanau’da 19 Şubat 2020’de gerçekleşen ırkçı saldırıda yaşamını yitirenler, Almanya çapında düzenlenen anma ve eylemlerle anılıyor. Katliamda yaşamını yitirenlerin için bu sabah mezarları başında anma töreni vardı. Hanau Mezarlığı’nda, katledilen gençler Ferhat Unvar, Said Nesar Hashemi ve Hamza Kurtovic’in mezarları başındaki anmaya, ailelerin yanı sıra belediye başkanı, sivil toplum örgütleri, siyasetçilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Katliamda yaşamını yitiren diğer 6 kişinin mezarları ise başka kent ya da ülkede olduğu için, 3 gencin mezarının yanına isimlerinin yer aldığı sembolik mezar taşları koyuldu. Duygulu anların yaşandığı törende dualar okundu, mezarlara çiçekler bırakıldı.

BELEDİYE BAŞKANI KAMINSKY: SALDIRIYI ENGELLEYEMEDİĞİMİZ İÇİN AF DİLİYORUM

Hanau Belediye Başkanı Claus Kaminsky törende bir konuşma yaptı.

"9 kişinin hayatına mal olan ırkçı saldırıyı engelleyemediğimiz için af diliyorum" diyerek sözlerine başlayan Kaminsky şöyle devam etti: "Temelinde birçok hataya dayanan bu saldırıdan dolayı af ve bağış dileme zamanıdır. Sizlere bir yıllık sürede güçlü duruşunuz ve olayın eksiksiz bir biçimde aydınlatılması için verdiğiniz hak mücadelesinden dolayı bir teşekkür borcumuz var. Şehir halkı olarak ve bireysel olarak da özellikle de yas konusunda sizlerin tarafında durduğumu belirtmek istiyorum."

Alman Başbakanı Merkel’in "Irkçılık bir zehirdir" sözünü hatırlatan Kaminsky, "Bu zehiri toplumumuzdan, beraber mücadele edip gerileteceğiz" diyerek ekledi: "Anma vesilesiyle bir kez daha garanti ederim ki, şehir halkı sizin yanınızdadır."

Mezarlıktaki anma ardından katliamın gerçekleştiği mekanların önüne gidilerek çiçekler bırakıldı.

SÖNMEZ: BAZI GERÇEKLER AİLE VE BASININ ÇABASIYLA ORTAYA ÇIKARILDI

Hessen Eyaleti Sol Parti Milletvekili Saadet Sönmez ise Yeni Özgür Politika gazetesine yaptığı değerlendirmede "Bir yıl evvel 9 gencimizi yitirdik. Acımız büyük" dedi. Katliamın hala aydınlatılmadığını belirten Sönmez, ailelerin ve basının çabasıyla bazı gerçeklerin ortaya çıkarıldığını söyledi. Sol Parti olarak eyalet parlamentosuna verdikleri önergeye eyalet içişleri bakanının "Polis görevini en iyi şekilde yerine getirmiştir" cevabı verildiğini hatırlatan Sönmez, "Öfkeliyiz. Maalesef bu ırkçı saldırı eyalet politikasında bir değişiklik getirmedi. Göçmenlere yaklaşım aynı ve dışlanıyorlar" diye konuştu.

DKTM Eşbaşkanı Emine Pektaş ise "Saldırı aydınlatılmadı, hala gizemini koruyor. Saldırıda evlatlarını kaybeden ailelerin yanında mücadele ederek duracağız" dedi.

Hanau Markplatz’ta da geniş katılımlı bir miting organize edildi. Bugün akşam saatlerinde ise Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Hessen Eyalet Başbakanı Volker Bouffier, Hanau Belediye Başkanı Claus Kaminsky’nin de aralarında bulunduğu yetkililer ailelerle bir araya gelecek. Irkçılık karşıtı örgüt temsilcilerinin de yer aldığı etkinlik, koronavirüs salgını nedeniyle 50 kişiyle sınırlandırıldı.

80’İ AŞKIN KENTTE KATLEDİLENLER ANILIYOR

Almanya çapında bugün 80’i aşkın kentte anma törenleri ile ırkçılık ve aşırı sağ şiddete karşı gösteri düzenleniyor. Dün akşam Frankfurt’ta yapılan etkinliğe ise binlerce kişi katıldı.

METİN UNVAR: OĞLUM 22 SAAT BEKLETİLDİ

Katliamda yaşamını yitiren Ferhat Unvar’ın babası Metin Unvar Frankfurt’taki etkinlikte şöyle konuştu: "Oğlumu faşistler katletti. Katliam günü öldükleri bilindiği halde bizi sabaha kadar beklettiler. Oğlum tam 22 saat katledildiği yerde bırakılmış, otopsi öncesi son kez görmek istedim ama buna bile izin vermediler. Katilin gösterdiği ırkçı muameleyi katliam sonrası bize polis ve devlet gösterdi. Katliamdan beri devletin sürekli gizlediği bilgilerle karşılıyoruz. Birçok gerçek biz ailelerin çabasıyla ortaya çıktı. Devlet olayın üstünü örtmek istiyor. Ancak bizim ortaya çıkardığımız her gerçekle biraz daha köşeye sıkışıyor. Bu olay bize mücadele etmediğimiz taktirde katliamların devam edeceğini gösteriyor. O halde mücadele etmeliyiz ve hakkımızı aramalıyız."

KAYNAK: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA