Hanau katliamı 2. yılında protesto edildi

Almanya’nın birçok kentinde 2 yıl önce Hanau’da ırkçı saldırılarda yaşamlarını yitiren 9 genç anıldı; ırkçılığa ve faşizme karşı örgütlü mücadele çağrısı yapıldı.

Almanya’nın Stuttgart, Mainz, Köln, Ulm kentlerinde, Hanau’da 19 Şubat 2020’de 9 göçmen gencin katledilmesiyle sonuçlanan ırkçı saldırının yıl dönümü dolayısıyla anma ve kınama etkinlikleri gerçekleştirildi.

STUTTGART

 Almanya’nın Stuttgart kentinde Alman antifaşist örgütlerin düzenlediği eylemde, 2.yılında Hanau katliamı kınandı.

Eylem, Hanau’da yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

ACTION, AGİF, MLKP, Partizan, Verdi gibi parti ve örgütlerin, sendikaların bayraklarıyla katıldığı eylemde yapılan konuşmalarda, 19 Şubat 2020’de Hanau’da sadece yabancı ve esmer olmaları nedeniyle 9 göçmenin katledildiği anımsatıldı.

“Bu ilk miydi? Tabii ki hayır! Tarih unutmaz” denilen konuşmada, faşist örgüt NSU katliamlarına dikkat çekildi.

Konuşmalarda, hayatın her alanında, iş yerlerinde, kiralık ev ararken veya sebepsiz bir  polis kontrolünde ırkçı tutum ve davranışlara tanık olunduğu belirtilerek ırkçılığa, faşizme karşı örgütlü mücadele çağrısı yapıldı. Sadece 1990’dan bu yana Almanya’da polis karakollarında 200’den fazla insanın öldürüldüğüne dikkat çekildi.

Konuşmalarda, Alman devletinin katliamın ardındaki güçleri gizlemek, katliam davasını boşa çıkarmak için tıpkı NSU davasında olduğu gibi elinden geleni yaptığı belirtildi.

Ardından yürüyüşe geçildi.

Eylemde sık sık “faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganları atıldı, Hanau katliamı kınandı.

Yürüyüşün sonunda Hanau’da katledilenlerin resimlerinin bulunduğu alanda mumlar yakıldı, karanfiller bırakıldı.

Eylemin sonunda Hanau’da katledilenlerin isimleri tek tek okunarak, her biri için balon uçuruldu.

Eylem, 8 Mart Kadın Grevi”ne güçlü katılım çağrısı yapılarak alkışlarla sonlandırıldı.

ULM

Ulm Münster kilisesi önünde yerli, göçmen antifaşist kurum ve sendikanın örgütlediği, miting ve yürüyüşte gençlerin yoğunlukta olması dikkat çekti.

Şehir merkezinde yapılan ve yoğun ilginin olduğu etkinlikte, faşizme ve ırkçılığa karşı sloganlar atıldı.

Miting alanında Hanau katliamında yaşamını yitirenlerinin ismi okunurken, kitle “yaşıyorlar” sloganı attı.

Katliamda yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşundan sonra, DİDF Gençlik, DGB Gençlik, YDG ve ADGB-Ulm adına yapılan konuşmalarda katliama karşı sorumluların açığa çıkarılmadığı, katliamın bir kişinin üstüne atılarak, asıl sorumluların gizlendiği söylenirken, katliamın sorumlularını açığa çıkarılması ve ırkçılığa karşı mücadelenin önemi vurgulandı.

Gençlik örgütlerinden DGB Gençlik, DİDF Gençlik, YDG, Young Struggle katılırken yerli ve göçmen parti ve örgütlerden MLPD, Internationales Bündis, Linke Parti, DİDF, SKB üyeleri ile ADGB-Ulm bileşenlerinden KON-MED, ADHF, AGİF, ATİF kortejde ortak pankart altında yürüdü.

MAINZ

2 yıl önce Hanau’da işlenen ırkçı katliam, Mainz kentinde çok sayıda kişinin katılımıyla düzenlenen bir etkinlik ile anıldı.

Yekîtiya Xwendekarên Kurdistan (YXK‎) ve Jinên Xwendekarên Kurdistan (JXK) üyelerinin de katıldığı protesto etkinliğinde“Alman güvenlik yetkililerinin suç ortaklığı olduğu açık bir şekilde ortadadır. Yetkililerin ayırt edici içgörüsü ve cehaletiyle tekrarlanabilen suç ortaklığı. Bize hiçbir güvence sağlayamayacaklarını ve vermeyeceklerini çok iyi biliyoruz. Çünkü öyle olsaydı, güvenlik yetkililerinin zaten tanıdığı bir aşırı sağcının elinde 9 kişi hayatını kaybetmezdi. Almanya'daki göçmenlerin hayatlarının anlamsız olduğunu yasal olarak yemin ettiren ve bize gösterenler bizzat yetkililerdir. Kısa süre önce 17 yaşındaki Dilan Sözeri, Berlin'de ırkçı bir saldırının kurbanı oldu. Bu vaka, yetkililerimizin nasıl davrandığını bir kez daha gösterdi, çünkü asılsız haberler ancak kamuoyu baskısı ile revize edilebilirdi. Ancak tüm failleri ve suç ortaklarını ön plana çıkarmak ve bu eylemleri gelecekte imkansız kılmak bugün bizim elimizde” denildi.

KÖLN

Bir diğer eylem ise Almanya’nın Köln kentinde gerçekleşti.

Antifa aktivistleri öncülüğünde gerçekleşen eylem, Köln Wiener meydanında saat 14.00’da yürüyüşle start aldı. Yaklaşık bir saat süren yürüyüş ardından miting gerçekleştirildi.

Mitingde TCŞ, TekoJIN ve JXK adına da açıklamalar yapıldı.