HDP AK İnsan Hakları Komiseri ile tecridi görüştü

Halkların Demokratik Partisi (HDP) adına bir heyet, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a tecrit ve Türkiye’deki yoğun insan hakları ihlallerine ilişkin Avrupa Konseyi (AK) İnsan Hakları Komiseri ile bir görüşme gerçekleştirdi.

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ve HDP AK Temsilcisi Fayik Yağızay, AK İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatović ile yaptıkları görüşmede, başta tecrit olmak üzere yoğun insan hakları ihlalleri ve yapılan açlık grevleri konularında çaba gösterilmesini istediler.

Mijatović’in AK’deki ofisinde gerçekleşen görüşmeye ilişkin ANF’ye bilgi veren Fayik Yağızay, görüşmenin “oldukça olumlu” geçtiğini söyledi. Yağızay, Öcalan’a yönelik mutlak tecrit ve Leyla Güven’in 71’inci gününe giren, cezaevleri ile Strasbourg ve diğer kentlerde onlarca gündür süren açlık grevlerine dikkat çektiklerini ifade etti.

TÜRKİYE AK SÖZLEŞMELERİNİ VE KENDİ HUKUKUNU AYAKLAR ALTINA ALIYOR

Bir bütün olarak Türkiye’deki ağır insan hakları ihlallerine dair Mijatović’e bilgi verdiklerini belirten Yağızay, Türkiye’deki insan hakları ihlallerinin önlenmesi konusunda devreye girilmesini istediklerini söyledi. Görüşmede, Öcalan’a yönelik tecrit dahil insan hakları ihlallerindeki artışların Türkiye’de daha da kötüye giden siyasal atmosferle bağlantılı olduğuna vurgu yapılırken, Türkiye’nin hem kendi yasalarını hem de AK üyesi olarak imzasının bulunduğu birçok uluslararası sözleşmeyi açıkça ihlal ettiği hatırlatıldı.

Yazağıy’a göre görüşmede, Türkiye’nin bu yasa ve sözleşmeleri açıkça ayaklar altına aldığı vurgulanarak, AK’nin yetkili kurum olarak bu konuda harekete geçmesi ve önlem alması istendi.

SİYASAL ATMOSFERİN İYİLEŞMESİ İÇİN ÖCALAN’LA DİYALOĞUN ÖNEMİ HATIRLATILDI

Leyla Güven’in de bunun bilinciyle açlık grevini başlattığı ifade edilirken, Güven’in ‘tecridin ağır bir insanlık suçu’ olduğunu vurguladığı bilgisi aktarıldı. Görüşmede, Güven’in buna karşı durmak için bedenini açlık grevine yatırdığı gerçeğine dikkat çekildi.

AK İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatović’ten özellikle tehlikeli bir boyuta ulaşan açlık grevleri ve grevlerin başlama nedeni olan ağırlaştırılmış tecrit konusunda harekete geçmesi istenen görüşmede, Türkiye’de siyasal atmosferin daha iyiye doğru evrilebilmesi için Öcalan’la diyaloğun başlatılmasının önemine işaret edildi. HDP heyeti Mijatović’ten bu anlamıyla Leyla Güven’in eyleminin daha doğru anlaşılmasını istedi.

CPT VE AİHM’İN TUTUMU ERDOĞAN’IN SİYASETİNE DESTEK OLARAK ALGILANIYOR

Meral Danış Beştaş ve Fayik Yağızay’ın Dunja Mijatović’le görüşmelerinde üzerinde durdukları bir diğer nokta ise, organik olarak AK’ye bağlı olan İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) tutumu ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) yapılan başvuruları ele almadaki gecikmeler oldu.

CPT’nin ağırlaştırılmış tecrit ve cezaevlerindeki ihlaller konusunda devreye girmeye yetkili kurum olduğuna dikkat çeken Beştaş, harekete geçilmemesinin tutuklulara karşı ihlallerin azaltılmasına katkı sağlamadığını belirtti.

Ayrıca AİHM’in başta 2 yıl sonra karara bağladığı Selahattin Demirtaş’ın başvurusuna dikkat çekilen görüşmede, AİHM’in gecikmesiyle Demirtaş’ın haksız yere 2 yıl tutuklu kalmasına yol açıldığının altı çizildi. Yine AİHM’in benzer davalardaki geciktirme tavrının Erdoğan’ın siyasetine destek olarak görülebileceği vurgulandı.

“İHLALLERİN ÖNLENMESİ İÇİN ÇABA SARFEDİYOR”

HDP heyetinin verdiği bilgileri dikkatle dinleyen AK İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatović’in, kendisinin kısa süre önce ziyaret ettiği Türkiye’ye bu yıl içinde de bir ziyaret planladığı öğrenildi.

Kurum olarak insan hakları ihlallerinin önlenmesi konusunda çabaladıklarını söyleyen Mijatović, bu yönlü çabalarının bundan sonra da devam edeceğini vurguladı.

Leyla Güven açlık grevinin ‘kısa da olsa’ Öcalan’la yapılan görüşmeye yol açtığını belirten Mijatović, Güven’in sağlık durumuna ilişkin olarak da, eylemin kötü bir sonuca yol açmasından duyduğu endişeyi de dile getirdi. Mijatović “Kısa da olsa bir görüşmenin olmasını, (Güven’in) kendisinin birşeyler başardığını gösteren bir sinyal olarak kabul edip, daha fazla kendi sağlığına zarar vermeden eylemine son vermesini umuyorum” diye konuştu.