HDP'ye saldırı İsveç Parlamentosu'nun gündeminde

İsveç Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Håkan Svennelig, HDP'ye yönelik siyasi soykırımı parlamentonun gündemine taşıdı.

İsveç'te AKP-MHP iktidarının HDP'ye yönelik siyasi soykırım saldırılarına tepkiler artıyor. Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt'in, dünya kamuoyunu gözaltına alınmaları protesto etmeye çağırmasının ardından, partinin Dış Politika Sözcüsü Håkan Svennelig, yazılı bir soru önergesiyle konuyu parlamento gündemine getirdi.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP yönetimi altında Türkiye'de insan hakları alanında kötüleşmeler yaşandığını belirten Svennelig, HDP'nin büyük bir ilerleme kaydetmesinin ardından partiye yönelik baskıların arttığını söyledi.

Son siyasi soykırım operasyonlarına vurgu yapan Svennelig, “Suçlamalar açıkça uydurma. Amaç Türk rejimine olan eleştirileri susturmak” dedi. Dışişleri Bakanı Ann Linde'ye keyfi tutuklamaları protesto edip etmeyeceği ve Türk Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırıp çağırmayacağı sorusunu yöneltti.

'TÜRK BÜYÜKELÇİ DERHAL DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILMALI'

Svennelig, sanal medya hesabından yaptığı açıklamada da Türk devletinin HDP'ye yönelik saldırıları kınadı.

Svennelig, “Erdoğan Merkezli Türk devleti, yeniden kardeş partimiz HDP’nin eleştirilerini susturmak amacıyla yığınsal tutuklamalar yaptı. Gözaltına alınanlar, tutuklananlar arasında farklı görevlerdeki HDP yönetici ve politikacılar, belediye başkanları, eski parlamenterler ve parti üyeleri vardı" dedi.

Svennelig, şunları da kaydetti:

"Kendilerine yönelen devletin yoğun baskı ve şiddetine rağmen, cesur kadın ve erkekler demokrasi, barış ve bir başka Türkiye için hâlâ mücadele veriyor. Onların bizim dayanışmamıza ve desteğimize ihtiyaçları var. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türk Büyükelçisini derhal Dışişleri Bakanlığına çağırıp, gerçekleştirilen bu gelişigüzel ve keyfi tutuklamaları mahkûm ve protesto etmelidir."