HDP'ye yönelik saldırılar Norveç Parlamentosu'nun gündeminde

AKP-MHP faşist ittifakının HDP'yi kapatma girişimi ve saldırılarını Norveç Parlamentosu'nun gündemine getiren Sosyalist Sol Parti, HDP ve Kürtlere yönelik baskılara son verilmesi için Norveç hükümetini Erdoğan'a yönelik baskıları artırmasını istedi.

Norveç'te AKP-MHP faşist hükümetinin  HDP'ye yönelik baskı ve saldırılarına yönelik tepkiler artarak devam ediyor. Son olarak Sosyalist Sol Parti Milletvekili Freddy Andrê Øvstegård, HDP'nin kapatılma girişimini ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin kaldırılmasını yazılı bir soru önergesiyle parlamentonun gündemine getirdi. 

Türkiye'deki otoriter gelişmelerin demokrasi ve insan haklarıyla ilgilenen tüm kesimlerde büyük kaygılar yarattığını söyleyen Øvstegård, “Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğini yaptığı Türk hükümeti, son yıllarda bir çok kez insan hakları ve demokrasiye saldırdı. Özellikle saldırılar ülkenin üçüncü büyük partisi olan Halkların Demokratik Partisi'ne yöneldi” dedi.

2015 yılından günümüze kadar aralarında milletvekillerin de bulunduğu 5 bin civarında HDP üyesinin gözaltına alındığını ve hapsedildiğine dikkat çeken Øvstegård, 2016 yılında bir çok milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırıldığını ve son olarak da HDP Milletvekili Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin gasp edildiğini hatırlattı.

‘HDP KAPATILIRSA TÜRKİYE DAHA DA OTORİTERLEŞECEK’

Erdoğan ve Türk hükümetinin HDP'yi ortadan kaldırmaya çalıştığını söyleyen Øvstegård, bunu başarması durumunda ülkenin daha da otoriterleşeceğini ve halkın demokratik haklarına yönelik büyük bir saldırının gerçekleşeceğini söyledi.

Øvstegård, Norveç'in Türkiye'yle olan diplomatik ilişkileri olduğunu ve her iki ülkenin NATO üyesi olduğunu hatırlatarak, Dışişleri Bakanından Erdoğan'a yönelik baskıları artırmasını istedi. 

Soru önergesini bugün yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide, Türkiye'de insan hakları ve demokrasi alanındaki gelişmeleri kaygı verici bulduğunu dile getirdi. İfade özgürlüğü ve toplantı yapma hakkı ihlallerinin giderek artmakta olduğunu belirttikten Soreide, “Bu durum muhalif kişileri, bazı siyasi parti üyelerini, insan hakları savunucularını, gazetecileri, medya çalışanlarını, redaktörleri, yazarları, öğrencileri, akademisyenleri ve barışçıl eylemcileri olumsuz etkiliyor” değerlendirmesini yaptı. 

‘HDP'NİN MİLLETVEKİLLERİ VE ÜYELERİ HAKKINDA SORUŞTURMALAR  SORUN OLUŞTURUYOR’

Norveç Hükümeti Türk Savcı’nın HDP'nin kapatılması için hukuki işlemleri başlatmasından kaygı duyduğunu söyleyen Soreide, Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinden alınması ve tutuklanması, HDP'nin diğer milletvekilleri ve üyeleri hakkında soruşturmaların açılmasının hukuk devleti ilkeleri açısından sorun oluşturduğuna dikkat çekti. 

Soreide, Ankara'daki Norveç Büyükelçisi aracılığıyla Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirdi.