Hollanda Dışişleri Bakanlığı, hasta tutsaklara ilişkin önergeyi yanıtladı

Hollanda Dışişleri Bakanlığı SP parlamenteri Van Dijk’in Türkiye’deki siyasi tutsaklarla ilgili sorularını cevapladı.

Parlamenter Van Dijk, 26 Ocak’ta Türkiye’deki siyasi tutsakların sayısı, maruz kaldığı uygulamalar ve Aysel Tuğluk’un sağlık sorunlarına ve Osman Kavala’nın AİHM kararına rağmen tahliye edilmemesini, Türkiye’nin uluslararası anlaşmalar doğrultusunda hareket edip etmediğini Dışişleri Bakanlığına sunduğu bir önerge ile sormuştu. Dışişleri Bakanı, W.B. Hoekstra imzasıyla önergeye verilen yanıtta,  hasta tutsakların sağlık hizmetlerine ve kişisel hijyene sınırlı erişiminin olduğunun farkında oldukları; ülkesinin, Avrupa Konseyi'nin ceza infaz kurumlarının dış denetimini güçlendirmeye odaklanan bir projesi aracılığıyla Türkiye'deki tutukluluk koşullarını iyileştirmeyi taahhüt ettiği belirtildi. 

Parlamenter Van Dijk, ilk olarak Türkiye'de şu anda cezaevinde olan siyasi tutuklu sayısını ve Hollanda’nın Türkiye'deki siyasi tutuklulara yönelik politikasının ne olduğunu sordu. Verilen yanıtta ellerinde güvenilir bir rakamın olmadığı belirtildi. Devamla, “Hollanda, Türkiye'deki hukukun üstünlüğü ve insan haklarının durumu konusunda derin endişelerini sürdürmektedir. İfade özgürlüğü ve adil yargılanma hakkı dahil olmak üzere insan hakları, Hollanda dış politikasının temel taşıdır. Hollanda bunu uluslararası alanda, çok taraflı forumlarda ve ikili görüşmelerde ve ayrıca Türk makamlarıyla resmi ve siyasi düzeydeki tartışmalarda yapmaktadır” denildi.

HASTA TUTSAKLARIN SAĞLIK HİZMETLERİ VE HİJYENE ERİŞİMLERİ SINIRLI

Bakan Hoekstra, Van Dijk’in muhalif Osman Kavala’nın tutukluluğunun uzatılması konusunda Hollanda hükümetinin Türk makamlarına itiraz edip etmediği yönündeki soruyu yanıtlarken de, AİHM kararı doğrultusunda Avrupa Konseyi ile aynı fikirde olduklarını söyledi. AB Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell’in TC’nin AİHM kararına uymaması konusunda üzüntü duydukları yönündeki açıklamasını desteklediklerini ifade eden Dışişleri Bakanı, “Benzer düşünen ülkelerle birlikte Hollanda, sayın Kavala aleyhindeki davanın duruşmalarına katılıyor ve Hollanda bu endişeleri ikili ve çok taraflı bağlamda düzenli olarak dile getiriyor” dedi.

Türkiye’deki hasta tutsakların sayısına ilişkin soruyu da “tarafsız, bağımsız rakamlar mevcut değil” şeklinde yanıtlayan Bakan Hoekstra, Hollanda hükümetinin Türkiye’nin hasta tutsaklara ilişkin verdiği resmi bilgilendirmesine rağmen hasta tutukluların “sağlık hizmetlerine ve kişisel hijyene sınırlı erişiminin olduğunun farkındadır” ifadelerini kullandı.

TUTUKLULUK KOŞULLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ GEREĞİNE VURGU

Parlamenter Van Dijk, önergesinde eski milletvekili Aysel Tuğluk’un durumuna da dikkat çekti. “Eski Milletvekili Aysel Tuğluk'un Aralık 2016'dan beri hasta ve tutuklu, ağır hastalığına rağmen tahliye edilmediğinden haberiniz var mı?” diye soran Van Dijk, önergenin ekine konuyla ilgili olarak HDP Avrupa Temsilciliğinin Aysel Tuğluk ve hasta tutsaklara ilişkin acil eylem çağrısını ekledi.

Verilen yanıtta şunlar belirtildi: “Hükümet Sayın Tuğluk’un durumundan haberdardır ve Ankara'daki büyükelçilik tarafından izlenmektedir. Hükümetin aldığı son bilgilere göre sağlık durumu ilgili kurumlar tarafından araştırılırken, Sayın Tuğluk tarafsız bir heyet tarafından ek bir sağlık kontrolü talep etti. Hollanda, Türkiye'deki insan hakları durumuna ilişkin endişelerini düzenli olarak ve her düzeyde dile getiriyor ve Avrupa ve uluslararası bağlamda da bunu yapmaya devam edecek. 4. cevapta belirtildiği gibi, hükümet Türkiye'de mahpusların sağlık hizmetlerine erişiminin sınırlı olduğunun farkındadır. Hollanda, üçüncü ülkelerdeki tutukluların koşullarının iyileştirilmesinden açıkça bahseden 2020'den itibaren AB İnsan Hakları ve Demokrasi Eylem Planı'nın hedeflerini onaylamaktadır. Bu bağlamda Hollanda, Avrupa Konseyi'nin ceza infaz kurumlarının dış denetimini güçlendirmeye odaklanan bir projesi aracılığıyla Türkiye'deki tutukluluk koşullarını iyileştirmeyi taahhüt ediyor.”