Hollanda ve Avusturya’da kitlesel Newroz kutlamaları

Hollanda’nın Den Haag, Geleen ile Avusturya’nın başkenti Viyana, Graz ve Linz kentlerinde kitlesel bir şekilde Newroz kutlandı.

Hollanda’nın Den Haag kentinde geleneksel Newroz ateşi yarıldı. Meşaleli Newroz yürüyüşü boyunca sık sık, “Biji Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Öcalan’a özgürlük" sloganları atıldı.

Kitle, Newroz’un kutlanacağı alana geldi. Newroz ateşinin yakılması ve söylenen şarkılar eşliğinde halayların çekilmesi ile kutlama sona erdi.

GELEEN

Hollanda’nın Geleen kentinde de Newroz büyük bir coşkuyla kutlandı.

Newroz ateşinin kitlesel olarak yakılması ardından yapılan konuşmalarda Utrecht kentinde meydana gelen saldırıda yaşamını yitirenler ve Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

DEM-NED adına yapılan konuşmada Newroz’un Kürtler için direniş sembolü olduğu belirtildi.

24 Mart’ta Druten’de yapılacak Newroz kutlamasına davet ardından kutlama slogan ve halaylarla devam etti.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da Newroz kitlesel bir şekilde kutlandı. Devlet Operası Meydanı’nda düzenlenen kutlamaya binlerce kişi katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan kutlamada DKTM adına Ahmet Zirek bir konuşma yaptı. Zirek, Zalim Dehak’a karşı Demirci Kawa nasıl direnip kazandıysa günümüzün Dehakı’na karşı da Zülküf Gezen’in Leyla Güven’in direnişlerinin kazanacağını belirtti.

Kitle, konuşmanın ardından kutlamanın yapılacağı Resel Park’a doğru yürüdü.

“Biji Newroz”, “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana Efrîne”, “Biji berxwedana YPG”, “Biji berxwedana gerilla” sloganları atan kitle, Öcalan, Mazlum Doğan ve açlık grevi eylemcilerinin resimlerini taşıdı.

Resel Park’ta da Viyana’daki açlık grevi direnişçileri Şivan Ağaoğlu ve Sultan Yiğit Newroz ateşini yaktı.

Müzik eşliğinde geç saatlere kadar halayların çekildiği kutlama etkinliği geç saatlere kadar sürdü.

LİNZ

Avusturya'nın Linz kentinde bulunan Kürdistanlılar Newroz’u meşaleli yürüyüş ile kutladı.

Linz merkezinde bulunan Schiller Parkında bir araya gelen Kürdistanlılar en yoğun ve işlek yerlerinden olan Linz ana meydanına doğru Kürtçe şarkılar eşliğinde, zılgıtlarla meşaleli bir yürüyüş düzenledi.

Halay ve müziğin hiç susmadığı kutlamada hafta sonu yapılacak Newroz kutlamasına katılım çağrısı ile sona erdi.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde Griesplatz’da saat 17:00’de bir araya gelen Kürdistanlılar Newroz’u ateş yakarak kutladı.

DKTM tarafından organize edilen etkinlik devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Şehit ailelerinin yaktığı ateş etrafında Koma Media’nın müzikleri eşliğinde çekilen halaylarla kutlama sona erdi.