HPG BİM, Van ve Amed şehitlerini andı

HPG BİM, Van 31 Ekim 2019’da Van’da şehit düşen Karker Qewali kod adlı Mücahir Duman ile Agit Argeş kod adlı Agit Ağrış ile Amed’de Kasım 2019’da şehit düşen Zinarin Kobanê kod adlı Narin Oso ve Stêrk Darahênê kod adlı Elif Eylem Önkol’u andı.

HPG BİM, Van 31 Ekim 2019’da Van’da şehit düşen Karker Qewali kod adlı Mücahir Duman ile Agit Argeş kod adlı Agit Ağrış ile Amed’de Kasım 2019’da şehit düşen Zinarin Kobanê kod adlı Narin Oso ve Stêrk Darahênê kod adlı Elif Eylem Önkol’u andı.

Yazılı bir açıklama yapan HPG Basın İrtibat Merkezi Ekim 2019’da Van ve Kasım 2019’da Amed’de şehit düşen gerillaları andı.

HPG BİM açıklamasında şunları belirtti: “31 Ekim 2019 tarihinde iki yoldaşımız Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Nodikê alanında görevleri başındayken işgalci Türk ordusu bölgede bir operasyon başlattı. Bu operasyon sırasında yoldaşlarımız ile işgalciler arasında çatışmalar yaşandı ve birçok işgalci cezalandırıldı. Agid yoldaşımız çatışmada kahramanca savaşarak şehadete ulaşmıştır. Yaralanan Karker yoldaşımız da tüm cephanesi tükenene kadar savaşmış ve düşmana esir düşmemek için bombasını kendisinde patlatarak şehadete ulaşmıştır.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Karker Qewali
Adı Soyadı: Mücahir Duman
Doğum Yeri: Van
Anne - Baba Adı: Şefika – Ali
Şehadet Tarihi ve Yeri: 31 Ekim 2019 / Van

 

 

Kod Adı: Agit Argeş
Adı Soyadı: Agit Ağış
Doğum Yeri: Van
Anne - Baba Adı: Besna – İhsan
Şehadet Tarihi ve Yeri: 31 Ekim 2019 / Van

Agit ve Karker yoldaşlarımız Van’ın yurtsever ailelerinde dünyaya gelmiş ve küçük yaşlarından itibaren Kürdistan Özgürlük Hareketi’ni tanımışlardır. Her iki yoldaşımız da faşist Türk Devletinin ‘Çözüm Süreci’ adı altında hareketimizi tasfiye etmeyi amaçladığı ve bu temelde halkımıza diz çöktürmeyi planladığı bir süreçte düşmanın bu kirli politikalarına cevap olmak ve karşılık vermek için gerilla saflarına katılmışlardır.

Kuzey Kürdistan’da gerillaya katıldıktan kısa bir süre sonra dönemin askeri çizgisinde profesyonelleşen Agit ve Karker yoldaşlarımız faşist Türk devletinin özellikle Van Eyaleti’nde geliştirmek istediği soykırımcı politikalara karşı fedai bir tarzla mücadele etmişledir. Aynı zamanda düşman gerçekliğinin de daha açık bir şekilde farkına varan bu değerli yoldaşlarımız, Önder Apo’nun ideolojisinde derinleşerek kişiliklerinde ‘nasıl yaşanılır’ sorusuna en anlamlı somut cevabı vermişlerdir. Yaşam duruşları mücadele tarzlarına da yansıyan Agit ve Karker yoldaşlarımız yoldaşlarına karşı sade ve mütevazi oldukları kadar, faşist düşmana karşı da o kadar kin ve öfke doluydular. Halkımıza soykırım ve asimilasyondan başka bir seçenek sunmayan faşist Türk devletine karşı olan öfkelerini örgütleyerek, düşmanın bu yönelimlerini daha fazla mücadele etme gerekçesi yapan bu yoldaşlarımız görev aldıkları her çalışmada büyük bir istek ve fedakarlıkla mücadele etmişlerdir.

Agit ve Karker yoldaşlarımız en son Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Nodıkê alanındaki Koxonê köyü civarında görevleri başındayken düşmanla girdikleri çatışmada Apocu fedailiğe yaraşır bir tarzla yiğitçe savaşmış ve işgalcilere büyük kayıplar verdirmişlerdir. Bu çatışmalarda Agit yoldaşımız son mermisine kadar savaşarak şahadete ulaşırken, Karker yoldaşımız da bu çatışmalar sırasında yaralanmış ve düşmanın eline geçmemek için bombasını kendisinde patlatarak şahadete ulaşmıştır.

Apocu tarzda ‘’nasıl yaşanılır ve nasıl savaşılır’’ sorularına en anlamlı cevabı yaşam ve mücadele biçimleriyle veren Agit ve Karker yoldaşlarımızın bizlere devrettiği halkımızın özgürlük ve demokrasi mücadelesini onlara layık olabilmenin bilinç ve sorumluluğuyla başarıya ulaştıracağımızın sözünü veriyoruz.

AMED ŞEHİTLERİ…

2019 yılının Kasım ayında Amed’in Piran ilçesine bağlı Şehit Brusk alanında Zınarin ve Stêrk yoldaşlarımız görevleri başındayken gerçekleştirilen hava saldırısı sonucu şehadete ulaşmışlardır. Alandaki kış koşulları ve zor savaş koşullarından kaynaklı şehadete ulaşan yoldaşlarımızın sicil bilgileri yeni netleşmiştir.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Zınarin Kobanê
Adı Soyadı: Narin Oso
Doğum Yeri: Kobanê
Anne – Baba Adı: Adle – Muhammed Ali
Şehadet Tarihi ve Yeri: Kasım 2019 / Amed

 

Kod Adı: Stêrk Darahênê
Adı Soyadı: Elif Eylem Önkol
Doğum Yeri: Bingöl
Anne – Baba Adı: Şefika – Gıyasettin
Şehadet Tarihi ve Yeri: Kasım 2019 / Amed

Zınarin yoldaşımız insanlık adına onurlu direnişin adı olan Kobanê’nin yurtsever bir ailesinde doğmuştur. Ailesinin yurtsever olmasından kaynaklı Kürdistan Özgürlük Hareketi’ni çocukluk yaşlarından itibaren tanıyan Zınarin yoldaşımız, Rojava Devrimi ile birlikte devrim çalışmaları içerisinde aktif bir şekilde yerini almıştır. DAİŞ faşizmi Kobanê’ye saldırdığında eline silah alıp en ön cephelerde savaşarak Kürt kadınının öncülük misyonuna yaraşır bir tutum ve mücadele sergilemiştir. Kobanê savaşı sırasında Özgürlük Hareketi’ni daha iyi tanıma fırsatı bulan Zınarin arkadaşımız, özellikle yoldaşlarımızın birbirine olan bağlılıklarından, fedakarlıklarından ve bu üstün insani meziyetleri mimarı olan Önder Apo’nun felsefesinden etkilenerek yönünü Kürdistan’ın özgür dağlarına vermiştir. Zınarin yoldaşımız özgür dağlara geldikten sonra kısa süre içinde dağların özgürleştirici havasını solumuş ve kendi deyimiyle ‘yaşamın anlamının farkına varmıştır.’ Devrimcilik yaşamında, kısa sürede büyük atılımlar yapan ve kendisini yetkin bir komutan haline getiren Zınarin yoldaşımız kabına sağmayan enerjisiyle Kuzey Kürdistan’da mücadele etme önerisi yapmış ve bu temelde Amed Eyaleti’ne geçmiştir. Burada da üstlendiği tüm görev ve sorumlulukları büyük bir titizlik ve özveriyle yerine getirmiş, uğruna hesapsızca ve büyük bir coşkuyla mücadele ettiği kutsal Kürdistan topraklarında şehadete ulaşmıştır.

Stêrk yoldaşımız faşist Türk devletinin, Kürdistan’da özel savaşla Kürt soykırımını tamamlamak için yoğun faaliyet yürüttüğü Çewlik’de dünyaya gelmiştir. Düşmanın tüm asimilasyoncu ve soykırımcı politikalarına rağmen öncü yoldaşlarımız Mehmet Hayri Durmuş ve Mehmet Karasungur’larla özgürlük mücadelesine katılan, öncülük eden Çewlik halkının yurtsever direniş kültürüyle büyümüştür. Stêrk yoldaşımız, Kürt ve kadın düşmanı soykırımcı Türk devletinden ancak dağlarda savaşılarak intikam alınacağına ve bu gerici faşist rejimin ancak böyle ortadan kaldırılabileceğine inanarak gerilla saflarına katılmıştır. Gençlik enerjisi ve büyük mücadele azmi ile gerilla çalışmalarına katılan Stêrk yoldaşımız kısa sürede Kuzey Kürdistan’ın zorlu koşullarına uyum sağlamış, kendisini yetkinleştirerek üstesinden gelmiştir. Genç yaşında mütevazi ve olgun kişiliğiyle emekçi bir tarzda devrim görevlerini omuzlamış, başarıyla yerine getirmiştir. Stêrk yoldaşımız gerilla saflarına gerçekleştirdiği katılımıyla aynı zamanda Şex Said’in ‘’torunlarımız düşman karşısında bizi utandırmasınlar’’ vasiyetini de yerine getirmiş ve Şêx Said’in memleketi Piran’da şehadete ulaşmıştır.

Başta şehadete ulaşan yoldaşlarımızın değerli aileleri olmak üzere yurtsever Van, Kobanê ve Çewlik halkımıza ve yurtsever Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz. Yoldaşlarımızın hayallerinin takipçisi olarak Kuzey Kürdistan’da ve her yerde özgürlük mücadelesini yükselterek amaçlarını gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz.”