HPG, Zap'ta şehit düşen 3 gerillanın kimliklerini açıkladı

Zap’ta şehit düşen 3 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “Dîdar, Özgür ve Zemanî yoldaşlarımız, yaşamları ile biz yoldaşlarına öncülük ettikleri gibi şehadetleriyle de daha fazla mücadelenin ve düşmandan intikam almanın talimatı oldular” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, şehit düşen 3 gerillaya ilişkin şunları belirtti:

“Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın fedaiyane mücadelesi sonucu Zap’ın doğusunda aldığı ağır darbelerle tıkanma yaşayan işgalci Türk ordusu, bu sefer şansını Zap’ın batı yakasında denemek istemiş ve işgal saldırısını bu alanlara doğru genişletmiştir. Zap’ın batısına yönelik saldırıların ilk başladığı 25 Mayıs’tan itibaren fedaice direnişi geliştiren yoldaşlarımız düşmana büyük darbeler vurmuştur. Hareketli timlerimiz öncülüğünde gelişen direniş bugüne kadar da sürmektedir. Bu direnişi düşmana sıktıkları ilk kurşunla başlatan Dîdar, Özgür ve Zemanî yoldaşlarımız aynı zamanda direnişin karakterini ve gidişatını belirlemişlerdir. Hiçbir gerekçeye sığınmadan fedai bir tarzla savaşarak şehadete ulaşan bu yoldaşlarımız yaşamlarıyla olduğu kadar savaşlarıyla da öncülük misyonlarını yerine getirmiştir. Bizlere devrettikleri mücadelelerini onlara layık olmanın sorumluluğu ile başarıya ulaştıracağımızın sözünü veriyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Dîdar Harun
Adı Soyadı: Gülistan Akgöl
Doğum Yeri: Almanya
Anne – Baba Adı: Halime – Resul
Şehadet Tarihi ve Yeri: 1 Haziran 2022 / Zap

 

Kod Adı: Özgür Memyan
Adı Soyadı: Serfiraz Akyüz
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Besra – Mehmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 
30 Mayıs 2022 / Zap

 

Kod Adı: Zemanî Rojhat
Adı Soyadı: Mehmet Yavuzel
Doğum Yeri: Riha
Anne – Baba Adı: Emine – Fethi
Şehadet Tarihi ve Yeri: 30 Mayıs
 2022 / Zap

 

DÎDAR HARUN

Aslen Mêrdîn Mîdyat’lı olan Dîdar Harun yoldaşımız Almanya’da doğup büyümüştür. Katılımların ve şehitlerin olduğu bir ailede yetişmesi her zaman parti gerçekliğini anlama, parti kültürünü yaşama ve kendisini bu temelde şekillendirme arayışına götürmüştür. Dîdar yoldaşımız küçük yaşta iken, Partimiz PKK saflarına katılan abisi Şehîd Harun Torî arkadaşın katılımından ciddi derecede etkilenmiş, yıllar geçtikçe neden katıldığı ve özgür dağları tercih ettiğini sorgulamaya ve arayışlarını derinleştirmeye başlamıştır. Yoldaşımız, kapitalist sistemin sözde sınırsız bireysel özgürlük tanıdığı ve liberalizmin merkezi olan Avrupa’da büyümesine rağmen direnişçi bir Kürt kadını olarak Kürt ve Kürdistan gerçekliğinden hiçbir zaman kopmamıştır. Buna rağmen Kürdistan’ın kutsal topraklarında büyümemiş olmanın verdiği eksikliği her zaman hissetmiş ve dile getirmiştir. Devrimci gençlik çalışmalarına katılan yoldaşımız, sürgünde yaşamak zorunda kalan halkımızın gençlerini bilinçlendirerek mücadeleye katmak için büyük emek vermiştir. Dîdar yoldaşımız kapitalizme boyun eğmeyen onurlu bir Kürt genci olarak Önder Apo felsefesiyle gelişen Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın mücadelesini tanıdıkça gerçek kimliğini yakaladığını hissetmiştir. Birçok insan için çok çekici gelen kapitalizmin merkezinde bulunma ve yaşama isteğinin tersine, bir devrimci olarak sistemin sunduklarını elinin tersiyle bir kenara iterek tercihini Önder Apo’nun insanlık mücadelesinden yana kullanmış ve 2017 yılında gerilla saflarına katılmıştır. Almanya ve Amerika’da üniversite  düzeyinde eğitim gören yoldaşımız, üniversitede felsefe okumuş, anadili Kürtçe’nin dışınca Almanca, İngilizce, İspanyolca ve Türkçe dillerini de iyi derecede öğrenmiştir. Birçok insanın kendi vatanından vebadan kaçar gibi kaçmaya çalıştığı, mültecileştiği ve mültecilik yollarında heder olduğu bir zamanda, Dîdar yoldaşımız sırtını kapitalist moderniteye yüzünü vatanına ve halkına dönerek Kürdistan dağlarına gelmiştir. Felsefe alanına büyük ilgisi olan yoldaşımız, Önder Apo’nun kitaplarını okudukça hem güçlü bir tarih bilinci edinmiş, Apocu felsefeyi kavramış, hem de Önderliğimizin Kürt kadını öncülüğünde yaratmak istediği yeni yaşam çizgisinin bütün insanlık için yegane kurtuluş yolu olduğu gerçekliğini bilince çıkarmıştır. Bu bilinçle tereddütsüz ve güçlü bir katılımın sahibi olmuştur.

Gerilla saflarına katıldığı günü yeniden doğuş olarak tanımlayan Dîdar yoldaşımız, özlemini duyduğu Kürdistan dağlarında nefes aldığı her anı büyük bir anlam içerisinde yaşamıştır. Botan’da gerillacılık yürüterek güçlü bir pratik sergileyen ve verdiği emekle büyük bir miras yaratan abisi Şehîd Harun Torî şahsında ölümsüz şehitlerimizin mücadele çizgisinde derinleşmeyi esas almış kısa sürede büyük bir gelişim göstermiştir. PAJK’ın militanca yaşam ve katılım çizgisini esas alan Dîdar yoldaşımız, askeri alanda kendisini geliştirmiş ve dönemin ihtiyaçlarına cevap olmak için durup dinlenmeden çalışmıştır. PKK’nin yarattığı yoldaşlık çizgisine kopmaz bir bağla bağlı olan Dîdar yoldaşımız her yoldaşına büyük değer vermiş, kutsal yoldaşlık çizgisinin ve militanca yaşamın gerçek bir savunucusu ve pratikçisi olmuştur.

Fedaileşerek büyüyen ve mücadeleyi yükselten Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın geliştirdiği yeni dönem gerillacılığının örnek bir YJA Star savaşçısı ve komutanı olmayı başaran yoldaşımız, yoğunlaşmalarını daha da derinleştirerek fedailik çizgisini şahsında somutlaştırmış ve Hêzên Taybet çalışmalarına katılmıştır. Tanıştığı her yoldaş üzerinde büyük bir etki yaratan Dîdar yoldaşımız, samimi ve işten kişiliğiyle bütün yoldaşlarının gönlünde taht kurmuştur. Sömürgeci TC ordusunun işgal harekatını başlattığı ilk andan itibaren yoldaşlarıyla birlikte savaş mevzilerine koşan ve işgalcilere ilk mermiyi sıkan yoldaşlarımızdan olmuştur. Sömürgecilere karşı olan öfkesini militanca yaşama ve savaşma enerjisine dönüştürmüş, işgalcilere ağır darbeler vurulan birçok eylemde yer almıştır. Önder Apo felsefesinin yiğit bir militanı olarak fedaice yaşayan ve savaşan Dîdar yoldaşımızın kutsal şehitlerimiz yolunda ilerleyerek yarattığı devrimci miras her zaman mücadelemizde yaşayacak ve önümüzü aydınlatacaktır.

ÖZGÜR MEMYAN

Özgür yoldaşımız, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ni geliştirdiği serhildanlarla selamlayan ve mücadelemize ilk günden itibaren yurtsever çizgide sınırsız destek veren Amed’in Qerejdağ yöresine bağlı Övündüler köyünde yurtsever bir ailemizde doğup büyümüştür. Sömürgeci TC devletinin asimilasyon, inkar ve imha saldırılarına halkımızın cevap olarak geliştirdiği serhildanlar içinde büyüyen yoldaşımız, küçük yaşlardan itibaren gerilla saflarına katılacağı günün hayalini kurmuştur. Sömürgeci sistemin Kürt gençlerini bilinçsizleştirerek köklerinden koparma çabalarına rağmen mücadele yolunu seçen Özgür yoldaşımız 2014 yılında doğup büyüdüğü Amed’de gerilla saflarına katılmış ve oradan Botan alanına geçerek ilk gerillacılık pratiğini yürütmüştür. En zor koşullar altında sarsılmaz bir irade oluşturma çabası gösteren yoldaşımız, kısa sürede büyük bir tecrübe sahibi olmuş, yaşam ve katılımda hızla yoldaşlarıyla bütünleşmiştir. Önder Apo felsefesi ışığında yürüyen halkımızın özgürlük umutlarını yok etme saldırıları karşısında Şengal’e geçerek yoldaşlarıyla birlikte faşist çetelere karşı savaşan Özgür yoldaşımız, güçlü savaşçı ve komutan özellikleriyle hemen ön plana çıkmıştır. Yaralanmasına rağmen gösterdiği büyük iradeyle hızla iyileşen ve tekrar sıcak savaş cephesine dönen yoldaşımız, mücadelesini kesintisiz bir şekilde devam ettirmiştir. Birçok farklı alanda ve çalışmada kalarak askeri anlamda uzmanlaşan yoldaşımız, edindiği tecrübeyi yoldaşlarıyla paylaşmayı esas almış ve bütün yoldaşları arasında sevilen ve sayılan Apocu bir militan olarak tanınmıştır. Önderliğimize yoldaş ve şehitler çizgisinin gerçek bir temsilcisi olmak için sürekli yoğunlaşma içerisinde olan yoldaşımız, yoğunlaşmalarını pratiğe aktararak çevresindeki yoldaşlarına da güç ve moral kaynağı olmuştur.

Her zaman “daha fazla ve güçlü nasıl katılabilirim” sorusunu kendisine soran ve bu temelde yoğunlaşan yoldaşımız, fedailer hareketi olan PKK’nin ruhunu özümseyerek yaşamsallaştırmanın militanı olmuştur. Fedaice yaşayan ve savaşan Özgür yoldaşımız, yoğunlaşmaları temelinde Hêzên Taybet kurumumuza katılarak derin bir yoğunlaşma sürecine girmiş ve adete kendisini yeniden yaratmıştır.

Cesur, inisiyatifli, hareketli ve cana yakın kişiliğiyle her zaman en önde olan ve yoldaşlarına öncülük yapan Özgür yoldaşımız, kendisini geliştirirken çevresindeki yoldaşlarına da tecrübelerini aktarmayı esas almıştır. İşgalci TC devletinin işgal harekatının başladığı ilk andan itibaren savaş cephesinde yer alan ve durup dinlenmeden mevziden mevziye koşarak savaşan Özgür yoldaşımız, işgalcilere ağır darbeler vurulan bir çok eylemde aktif rol almıştır. Yoldaşlarıyla birlikte işgale ve işgalcilere geçit vermeyen Özgür yoldaşımız, halkımızın özgür yarınları için çekinmeden kanını akıtan binlerce onurlu Kürt genci gibi şehitlerimize, Önderliğimize ve mazlum halkımıza karşı sorumluluğunu yerine getirmek için büyük bir çaba sahibi olmuştur. Kürdistan’ın yiğit evladı Özgür yoldaşımızın militanca yaşama ve savaşma çizgisi her zaman önümüzü aydınlatmaya devam edecektir.

ZEMANÎ ROJHAT

Zemanî yoldaşımız Riha’nın Suruç ilçesine bağlı Şewran köyündeki yurtsever bir ailede doğmuştur. Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ne derinden bağlı bir aile geleneğinden gelmesi Zemanî yoldaşımızın da bu yurtseverlik kültürüyle büyümesini sağlamıştır. Bundan dolayı bütün yaşamını ve hayalleri özgürlük hareketi çerçevesinde geliştirmiştir. Düşmanın halkımızı asimile etme ve sonuçta soykırımın çeşitli biçimleriyle ortadan kaldırma politikalarının farkında olmuş, ilk başlarda daha çok duygusal anlamda da olsa tepki göstermiş ve karşı çıkmıştır. Zamanla bu duygusal tepkisini bilinç düzeyine çıkarmış, düşmanın bu soykırımcı politikaları ile ancak mücadele ederek başa çıkabileceğine inanmıştır. Bu temelde arayışlara giren Zemanî yoldaşımız ilk başlarda bazı çalışmalarda yer alsa da sistem içinde yürütülen mücadelenin sınırlı olduğunu görmüş ve halkımızın özgürlük ihtiyacını karşılamadığını anlamıştır. Bundan kaynaklı daha fazla mücadele edebileceği ve halkımızı gerçek anlamda özgürlüğe yaklaştırabileceği bir çalışmaya dahil olmak istemiştir. Çevresinde yaşanan gelişmeleri yakından takip eden Zemanî yoldaşımız, bunları doğru bir şekilde analiz ederek sonuç çıkarmasını bilmiştir. Özellikle DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye saldırmasından sonra halkımızın yaşadığı trajediye yakından tanıklık etmesi Zemanî yoldaşımızın mücadelede nerede konumlanacağını netleştirmiştir. İnsanlık dışı yöntemlerle halkımıza saldıran ve katliamlar geliştiren DAİŞ faşizmine ve ona hamilik yapan soykırımcı Türk devletine ancak silahlı mücadele yoluyla karşı koyulabileceğine inanmıştır.

Bunun için 2015 yılında Rojava Özgürlük Devrimi’ne katılarak halkımızın özgürlük ihtiyacına cevap olmaya çalışmıştır. Kısa bir eğitim sürecinden sonra cephelerdeki yerini alan Zemanî yoldaşımız büyük bir kararlılık ve cesaretle çetelere karşı savaşmıştır. Askeri yönü ön planda olan Zemanî yoldaşımız başarılı bir pratiğin sahibi olmuş ve tüm yoldaşlarına örnek olmuştur. Yaşanan savaş sürecinde ağır yaralanmasına rağmen mücadelesinden geri adım atmamıştır. Savaştan çıkardığı tecrübelerle özgürlük savaşımızın daha nitelikli bir şekilde yürütülebilmesi için her savaşçının uzmanlık eğitimlerinden geçmesine inanmıştır. Bunun için kendisi de bu eğitim süreçlerinden geçerek profesyonel bir gerilla olmuştur. Daha sonra uzun bir süre bazı kritik çalışmalarda yer alan Zemanî yoldaşımız özgürlük savaşımızın geliştirilmesinden önemli bir emeğin sahibi olmuştur.

Yaşamdaki emekçi, fedakar duruşu ve yer aldığı çalışmalardaki yaratıcı özelliğiyle tüm yoldaşlarına örnek olmuştur. Başarılı bir pratikten sonra fedai komutanlarımız Zinar ve Doğa yoldaşların mücadelelerini araştıran Zemanî yoldaşımız bu yoldaşlarımızın mücadelelerinden derinden etkilenmiştir. Bu fedai komutanlarımız gibi kendisini özgürlükte eritmenin yoğunlaşması içerisine girmiş ve Hêzên Taybet örgütlemesine dahil olmuştur. Son derece mütevazi bir kişiliği olan Zemanî yoldaşımız elde ettiği tüm başarılara rağmen her zaman kendisini şehitlerimize ve Önderliğimize karşı eksik hissetmiş ve onlara layık olabilmenin arayışında olmuştur. Özyönetim direnişleri sürecinde Cizre’deki bodrumlarda faşist TC devletinin vahşice yakarak şehit ettiği amcasının oğlu olan Zemanî (Mehmet Yavuzel) yoldaşımızın ismini almıştır. Yola çıktığı özgürlük savaşında dur durak bilmeyen bir enerji ile mücadele etmiş ve yoldaşlarına da öncülük yapmıştır. Düşmanın Zap’ın batısına yönelik geliştirdiği işgal saldırılarına ilk anda müdahale eden gruplarda yer alan Zemanî yoldaşımız diğer yoldaşları gibi düşmana üst üste darbe vurarak büyük kayıplar verdirmiştir. Dürüstlüğün, samimiyetin ve cesaretin timsali olan Zemanî yoldaşımız bu savaş sürecindeki aktif katılımı ve fedaice savaşı ile savaş çizgisini belirleyen öncü militanlardan biri olmuştur. Suruç ovasından kalkarak Partimiz PKK’nin öncü ve efsanevi kadrolarından Zemanî (Mustafa Gezgör) yoldaşın izinden yürüyen her iki Zemanî yoldaşımız, başta Suruç ve Riha gençliği olmak üzere, tüm Kürdistan gençlerinin kendilerine örnek alacağı yiğitler olarak mücadele tarihimize geçmişlerdir.

Düşmanın işgal saldırılarına karşı geliştirdikleri fedaice direnişle halkımızı özgürlüğe bir adım daha yaklaştıran Dîdar, Özgür ve Zemanî yoldaşlarımız, yaşamları ile biz yoldaşlarına öncülük ettikleri gibi şehadetleriyle de daha fazla mücadelenin ve düşmandan intikam almanın talimatı oldular. Yoldaşlarımızın mücadele miraslarını koruyacağımızın sözünü veriyor ve başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kürdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.”