IPU’den Türkiye’ye: Endişelerimiz devam ediyor

Uluslararası Parlamenterler Birliği (IPU) yaptığı açıklama dünyadaki parlamenterlerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Türkiye’nin parlamenterlerin haklarını koruyacak hiçbir düzenleme getirmediği vurgulanarak, Türkiye’yi uyardı. 

Merkezi Cenevre’de bulunan Uluslararası Parlamenterler Birliği (IPU) İnsan Hakları Komitesi geçtiğimiz hafta 37 farklı ülkeden 417 milletvekilinin yaşadığı hak ihlallerini değerlendirmek üzere yaptığı toplantının sonucunda alınan kararları açıkladı. 

Açıklamada, özellikle Venezüella, Maldiv, Bahreyn, Kolombiya, Yemen, Kuveyt, Uganda gibi ülkelerde muhalif milletvekillerinin fiziksel şiddete, tutuklamaya ve doğrudan hükümetin baskı baskısı ile karşı karşıya olduğu ifade edildi. 

Söz konusu ülkelerdeki muhalif milletvekillerinin haklarının korunması ve üzerlerindeki baskısının sonlandırılması için yetkili hükümetlere çağrıda bulunan IPU, seçilmişlerin sırf muhalif olduğu gerekçesiyle hak ihlallerine mağdur bırakılmasını kabul edilemeyeceğine vurgu yaptı. 

‘TÜRKİYE ENDİŞE VERMEYE DEVAM EDİYOR’

Türkiye’deki parlamenterlerin yaşadığı sorunlara da dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’nin yapılan uyarılara rağmen parlamenterlerin haklarını koruyan yeni hiçbir karar almadığına vurgu yapıldı. Açıklamada “IPU, Türkiye’deki muhalif eski ve yeni parlamenterlerin durumları hakkında endişe duymaya devam ediyor. Bu noktada önlemler alınmalı” denildi. 

DAHA ÖNCEDE ÇAĞRI YAPMIŞTI

IPU daha öncede yaptığı açıklamada HDP’li milletvekillerinin doğrudan hükümetin hedefinde olduğuna dikkat çekerek, HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve diğer HDP’li vekillerinin tutuklanmasını sert dille eleştirerek, özgürlüklerini talep etmişti. Hükümetin terörle mücadele yasalarını kendisi için kullanarak muhalif milletvekillerini sesini kısmaya çalıştığına vurgu yaparak, AKP hükümetini bu noktada yasal düzenleme yapmaya çağırmıştı.