Junge Welt’te tam sayfa ‘Öcalan’ çağrısı

Almanya'da günlük yayınlanan Junge Welt gazetesinin bugünkü sayısında İngiliz sendikalarının “Vakit geldi: Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a barış” kampanyasının tam sayfa çağrısı yayınlandı.

Britanya’nın 1,5 milyon üyeli en büyük sendikası Unite the Union ile 700 bin üyeli GMB sendikalarının bir süredir “Öcalan’a Özgürlük” adıyla yürüttüğü kampanyanın çağrısını Almanya’da bir gazete de daha yayınlandı. Daha önce Almanya’nın günlük gazetelerinden Die Tageszeitung (TAZ) ile haftalık yayınlanan Der Freitag’da çıkan ilan bugün de Junge Welt gazetesinin sayfalarında yer aldı.

Tam sayfa olarak yer alan ilanda; 2019 yılının Eylül ayında Britanya Sendikalar Konfederasyonu’nun kongresi sırasında çekilen bir fotoğraf kullanıldı. Söz konusu fotoğraf sendikacılar üzerinde “Öcalan’a Özgürlük” yazan ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının yer aldığı posterleri kaldırırken çekilmişti.

‘ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN VAKTİ GELDİ’

“Vakit geldi: Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a barış” adıyla yayınlanan çağrıda Kürt Halk Önderi’nin 15 Şubat 1999 günü uluslararası yasalar çiğnenerek Kenya’dan Türkiye’ye kaçırıldığını hatırlatarak “Öcalan’ın kaçırıldığı yıldan bu yana Ortadoğu’da 20 yıldır savaş, işgal ve saldırılar sürüyor” görüşü dile getirildi.

Öcalan’ın esareti döneminde kendisinin sık sık hayatını barış, özgürlük ve Kürt sorununun çözümü için feda ettiğinin belirtildiği çağrıda son yıllarda düzenlenen kampanyalara dikkat çekildi. 2005 ve 2006 yıllarında 3,5 milyon Kürdün “Abdullah Öcalan'ı siyasi bir iradem görüyor ve kabul ediyorum" diyerek imza attığı, 2015’te ise 10 milyondan fazla kişinin Abdullah Öcalan’a özgürlük talebinde bulunduğu hatırlatılan çağrı metninde devamla şu görüşler yer aldı:

“Öcalan, sadece bütün bölgede kilit bir rol oynayacak Kürt sorununu çözebilecek etkili bir siyasi figür değil, aynı zamanda Rojava (Kuzey ve Doğu Suriye’de) hayat bulan demokratik konfederalizm fikrinin de sahibidir. Bu model sayesinde savaşla sarsılan bir bölgede Rojava demokrasi ve özgürlüğün sembolü olmuştur. Ayrıca Türk hükümetinin başını çektiği Ortadoğu’daki çatışma ve gerginliklerin Abdullah Öcalan ve diğer siyasi tutukluların özgür kalmasıyla son bulacağını inanıyoruz.”

SENDİKALARIN KAMPANYASI NASIL BAŞLAMIŞTI?

Britanya’nın en büyük sendikaları Unite The Union ve GMB Nisan 2016’da aldıkları ortak kararla Freedom for Öcalan (Öcalan’a özgürlük) kampanyasının startını verdiler. Son dört yılda yapılan panel, seminerle Kürt Halk Önderi’nin paradigması binlerce Britanyalıya anlatılırken, kampanya da Britanya’nın en büyük kampanyalarından biri haline geldi.

Kampanyaya öncülük eden Unite the Union ve Genel iş Sendikası-GMB gibi 48 sendikayı bünyesinde barındıran ve 5,5 milyon emekçiyi temsil eden İşçi Sendikaları Birliği Britanya’nın en büyük emek örgütü konumunda. Ülkenin ikinci büyük sendikası olarak 1,3 milyon üyeye sahip Unison Sendikası da kampanya destek veren kuruluşlardan.

Ayrıca şimdiye kadar aralarında 200 bin üyeli İletişim İşçileri Sendikası CWU, 450 bin üyeli Öğretmenler Sendikası (NEA NUT), 400 bin üyeli Genel İş Sendikası (GFTU), 45 bin üyeli Tren Şoförleri Sendikaları ASLEF ve TSSA, 55 bin üyeli İtfaiyeciler Sendikası (FBU), 80 bin üyeli İskoçya Öğretmenler Sendikası (EIS), 80 bin üyeli Demiryolları, Deniz Taşımacılığı Sendikası’nın (RMT) da bulunduğu birçok örgütlü işçi sendikası da kongrelerde Öcalan’ın özgürlüğü için aktif mücadele kararı aldı.