Kadri Saka Alman yargısını protesto etmek için açlık grevinde

Hamburg’da tutuklu bulunan Kürt siyasetçi Kadri Saka, Alman yargısının siyasi yaklaşımı nedeniyle bir haftadır açlık grevinde.

Yaşadığı Bremen’deki evinde 16 Ocak günü gözaltına alınan ve herhangi bir yargılama yapılmadan tutuklanan Kürt siyasetçi Kadri Saka açlık grevinde. 

Avukatı İsmail Cengiz’in aktardığına göre; Kadri Saka, tutukluluğunun herhangi bir maddi delile dayanmadığını, 10 yıldır Bremen’de aynı adreste ikamet ettiğini ancak Alman Savcılığının “kaçma şüphesi” gerekçesiyle kendisini tutukladığını belirterek Kürtlere karşı önyargılı yaklaştığı için açlık grevine başladı. Cengiz, 1 Mart 1966 doğumlu Kadri Saka’nın musluk suyundan başka bir şey tüketmediğini söyledi.  

Alman polisi, 16 Ocak 2024’te Bremen Kürt Toplum Merkezi Brati e. V ve Kürt siyasetçi Kadri Saka’nın evine baskın düzenledi. Hem Brati e. V’yi hem de Kadri Saka’nın evini dağıtan polis, daha sonra Saka’yı tutuklamak üzere Hamburg Cezaevine götürdü.

Şirnex’in Hezex ilçesi Hespist köyünden olan Kadri Saka, 1991 yılında Türk devletinin baskıları nedeniyle Almanya’ya gelip iltica etti. Bremen Kürt toplumu içerisinde tanınan Kürt siyasetçi Kadri Saka, daha önce de Alman polisi ve yargısının tacizine maruz kalmış ve en son 2022’de gözaltına alınmıştı.