Katalonya Parlamentosu Türk devletinin işgal saldırılarını kınadı

Katalonya Parlamentosu Başkanlık Divanı, Türk devletinin işgal saldırılarına tepki göstererek, "Dünyanın Erdoğan'ın saldırganlığına göz yumması, daha fazla kan dökülmesine, yeni göçlere ve istikrarsızlığa neden olacak" dedi.

Katalonya Parlamentosu Başkanlık Divanı grup sözcüleri, Türk devletinin işgal saldırılarına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna savaşında arabulucu rolü oynamaya çalışırken ve kendisini de barış adamı olarak göstermeye çalışırken, Güney Kürdistan'a (Kuzey Irak) karşı yenilenen geniş çaplı bir askeri saldırı başlattı. Türk devletinin amacı o bölgeyi insanlarından boşaltmak ve daha sonra işgal etmek.

Kürt halkına karşı inkar ve savaş politikası, Türk devletinin ve Erdoğan'ın liderliğinin temel ilkesidir. Erdoğan'ın dış sahnede arabuluculuk yapma çabaları da Türkiye, Kürdistan ve genel olarak bölgede uyguladığı kırım ve savaş politikasının üstünü örtmek içindir.

'TÜRK DEVLETİ İŞGALİ GENİŞLETMEK İSTİYOR'

17 Nisan'da Türk devleti, Güney Kürdistan'ın Zap bölgesindeki Şikefta Birîndara, Kurojahro ve Çiyayê Res bölgelerini işgal etmek için yeni bir askeri harekata girişti. Türk Silahlı Kuvvetleri bu yasadışı sınır ötesi harekatta ağır topçu, savaş uçağı, insansız hava araçları ve helikopterler kullanmakta ve bölgeye helikopterle kara kuvvetleri de sevk etmektedir.  Türk kuvvetleri, Zap bölgesinden, Metîna ve Avaşîn-Basyan bölgelerine kadar işgalini genişletmeyi planlıyor.

Ağır silahların ve kara kuvvetlerinin kullanılması tüm bölge için ciddi bir tehdit oluşturuyor ve Kürdistan'ın her yerindeki Kürtler ve diaspora arasındaki birlik bu saldırganlığa bir yanıttır.  

21 Mart'taki son Newroz kutlamaları, Kürt ulusal birliği pozisyonunu içeren bir bildiriyi içeriyordu ve Kuzey Kürdistan ve Türkiye'deki 10 milyondan fazla Kürt, Erdoğan'a açık bir mesaj verdi; Erdoğan'ın vahşetine ve imha siyasetine boyun eğmeyeceklerini belirttiler. Newroz kutlamalarından bu yana Kürt siyasi tutsaklara yönelik işkence ve cinayetler, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) ofislerine yönelik saldırılar ve Newroz kutlamalarına katılanların insanların tutuklanması arttı.  Bu arada, Rojava'da ve Suriye'nin kuzey ve doğusunda Kürtlere yönelik Türk hava saldırıları yoğunlaştı.

'MİLYONLAR ABDULLAH ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İŞARET EDİYOR'

Milyonlarca Kürt, Türkiye'ye ve bölgede barışın ancak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ile mümkün olacağını Türkiye ve dünya halkına ifade etmiştir. Aynı şekilde bir çok siyasi tutsakların serbest bırakılması Osman Kavala örneğinde görülebileceği gibi barış ortamını sağlamaya katkı sunacaktır. 

Erdoğan şu anda olumsuz bir ekonomik durum da dahil olmak üzere birçok iç krizle karşı karşıya ve milliyetçi destek toplamak için Türk devletinin Kürtlere karşı savaşını yoğunlaştırarak kendini korumaya ve güçlendirmeye çalışıyor, Ukrayna krizinde arabulucu rolü oynayarak NATO ile Rusya arasında benzersiz bir jeopolitik pozisyon talep ediyor. Dünya Erdoğan'ın saldırganlığına göz yummaya devam ederse, Kürdistan ve Ortadoğu'da daha fazla kan dökülmesine, yeni göçlere  ve istikrarsızlığa neden olacak.

'ACİL ÖNLEM ALINMALI'

Ve tüm bunlar için Katalonya Parlamentosu Sözcüler Kurulu şunları beyan ediyor:

-Birleşmiş Milletler, NATO, AB, Avrupa Konseyi ve Arap Birliği de dahil olmak üzere tüm hükümetleri ve uluslararası kuruluşları Güney Kürdistan’ın Şikefta Birîndara, Kurojahro, Çiyayê Reş ve Zap bölgelerinde sürdürülen uluslararası hukukun ihlali olan askeri harekata karşı acil önlem almaya çağırıyoruz.

-AB ve üye ülkeler arasında Türkiye ile siyasi ittifakları kınarken, İspanyol Devletinden Türk Devletine askeri malzeme tedarikinin durdurulmasını talep ediyoruz.

-Bu saldırganlığı açık bir şekilde kınıyor ve Türkiye'nin Güney Kürdistan'dan askerlerini çekmesini talep ediyoruz.

-Siyasi partileri, insan hakları örgütlerini, barış örgütlerini, sendikacıları ve aktivistleri bu Türk saldırganlığına ve istihdamına karşı çıkmaya çağırıyoruz.

-Kürt vatandaşlarının çıkarlarını, haklarını ve özgürlüklerini savunmak için demokratik bir şekilde mücadele eden Kürt partilerinin meşruiyetini savunuyoruz.

-Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 10 Aralık 2019 tarihli kararı uyarınca Osman Kavala'ya verilen müebbet hapis cezasını reddediyor ve tahliyesini talep ediyoruz."

Bu  açıklama parlamento başkanlığında ERÇ, JxCat, CUP, NCĞi COMUNS partilerinin desteği ile kabul edildi.

ERÇ ve JxCat hükümette olan partiler, diğer partiler ise muhalefette.