Katolanyalı Lola Kürtlerle omuz omuza

Lola Ginesta: Dünyada mücadele eden, savaşan insanlar bize mücadelenin mümkün olduğunu gösteriyor. Kürt halkı da öyle, onlardan öğrenebiliriz. Hep beraber mücadele edersek başarı kaçınılmaz olacak.

Almanya’da Kürt gençleri ve enternasyonalistler Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komployu protesto için bir haftadır eylemde. Hanau’da başlayan eylemler serisi dün Stuttgart’ta gerçekleşen mitingle devam etti.

Eylemde yer alan enternasyonalistlerden 24 yaşındaki Lola Ginesta, Katolanya’nın Lleida kentinden 4 arkadaşı ile birlikte gelmiş. İlk defa Uzun Yürüyüşe katılan Lola, "Burada olmak benim için çok güzel. Ülkemden arkadaşlar önceki yıllarda yürüyüşe katılmışlardı. Onlar bize anlatırken çok övmüşlerdi. Biz de çoşkuyla geldik ve iyiki gelmişiz. Burada onca insanla buluşmak, tanışmak bizim için çok güzel. Burada mücadelenin devam ediyor ve bu bize güç veriyor. Gittiğimiz her kasaba, şehirde bizi karşılayan insanlar var, bize katılanlar var. En çok hoşuma giden şeylerden birisi de akşamları Kürt ailelerin evinde misafir olmak. Bu sayede onlarla ilişki geliştiriyoruz. Kürtlerin gerçekliğini, hikayelerini, tarihlerini, nereden nasıl geldiklerini yakından tanıma fırsatımız oluyor” diyerek, eyleme katılmaktan çok mutlu olduğunu belirtiyor. 

İLK TANIŞMA KOBANÊ İLE

Ailesinin de Kürt Özgürlük Hareketi’ni tanıdığını belirten Lilo, “Katalonya kanallarında seyrediyorlar ve yaklaşımları olumlu, destek de veriyorlar” diyor. Lola, Kobanê sürecinde 2014-2015 yıllarında Kürt Özgürlük Hareketi ile tanışıyor, “Bulunduğum şehirde bir dayanışma grubu kuruldu. Ben de o grup aracılığıyla yavaş yavaş tanımaya başladım” diyor.

DEVRİMİN KÖKENİ KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Kürt Özgürlük Hareketi’nde yer alan kadınlardan güç aldığını söylüyor Lola ve devam ediyor: “Gerçekten devrim yapacaksak, kadının öncülüğünde olacak. Bu devrimin kökeni de kadın özgürlüğüdür. Avrupa’da birçok feminist yapı, örgüt var, fakat öncülük sorunu yaşıyorlar. Kürt kadınları toplumsallığı daha doğru ve farklı tanımlıyor.”

KADIN BİLİM ÇEKİCİ

Jineoloji üzerine okuduğunu da söyleyen Lola, “Yeni tanıyor olmam rağmen çok dikkatimi çekiyor. Kadın biliminin olduğunu görmek ve fark etmek dikkat çekici. Bu da mücadelemizi her gün sürdürmem için yol gösterici oluyor” diyor.

“Hep beraber mücadele edersek başarı kaçınılmaz olacak” diyen Lola, “Çoğunlukla hiçbir şey yapamayacağımızı düşünürüz. Ancak dünyada mücadele eden, savaşan insanlar bize mücadelenin mümkün olduğunu gösteriyor. Kürt halkı da öyle, onlardan öğrenebiliriz. Durumumuz bunun yol ve yöntemleri üzerinde düşünüp kendi mücadelemizin olanaklılığını gösterebiliriz” diyor.

NE İÇİN BURADA OLDUĞUMUZU BİLİYORUZ

Maria Müller de Uzun Yürüyüş’te yer alan Alman enternasyonalistlerden. Hamburg’da yaşayan, Alman solu içerisinde yer alan Maria’nın Kürt hareketiyle tanışıklığı 2 yıl öncesine uzanıyor. Uzun Yürüyüş’e daha önce de katıldığını, bu yıl korona nedeniyle kısıtlanmasından üzüntü duyduğunu söyleyen Maria, "Uzun Yürüş, kolektif yaşam ve kolektif mücadeleyi pratikte yaşamak için iyi bir fırsat" diyor.

AİLELERDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENİYORUZ

Hanau’da başlayan eylemlerine her gün başka bir kentle devam ettiklerini belirten Maria, her akşam bir ailede konakladıklarını, her günün kendisi için büyük bir deneyim ve tecrübe olduğunu anlatıyor. Birkaç kelime de olsa Kürtçe öğrendiğini söyleyen Maria, "Ailelerle çok iyi vakit geçiriyoruz. Onlardan Kürtlerin tarihlerini, kültürlerini öğreniyoruz. Bizim için aynı zamanda büyük bir eğitim" diyor.

KÜRTLER NE İÇİN SAVAŞTIĞINI BİLİYOR

"Öncü düşünür" olarak tanımladığı Abdullah Öcalan’ın fikirlerinden çok etkilendiğini anlatan Maria, özellikle de "sosyal çatışmaların ve sorunların nedeni" olarak tanımladığı ataerkil sisteme karşı verilen mücadelenin kendisini etkilediğini aktarıyor. Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesindeki kararlılığını her fırsatta dile getirdikleri "jin, jiyan, azadi" sloganıyla ortaya koyduğunu vurgulayan Maria, "sol, feminist talepleri de en içten ve açık olarak dile getiriyor ve hayata geçiriyorlar" diyor ve ekliyor: ”Kürtler ne için savaştığını, mücadele ettiğini çok iyi biliyorlar" diyen Maria, "Bu mücadeleyi desteklemek ve dayanışma göstermek gerekiyor.”

NE SOĞUK NE YORGUNLUK

Kürtlerin özgürlük mücadelesinin başarıya ulaşması için büyük bir çaba içerisinde olduğunu söyleyen Maria son olarak şunları dile getiriyor: "Başarı Abdullah Öcalanın özgürlüğüdür, onun düşüncelerini yaymaktır. Ne kadar soğuk olduğu veya yorgun olduğumuz önemli değil. Tam olarak ne için burada olduğumuzu iyi biliyoruz. Günlerdir yürüyoruz, sesimizi yükseltiyoruz ve mücadelemizi büyütmeye çalışıyoruz.”

Kaynak: Yeni Özgür Politika/Pervin Yerlikaya