KCDK-E: 1 Mayıs’ı halkların birleşik mücadele alanına çevirelim

KCDK-E, “İnsanlık dışı yöntemlerle Kürdistan’da soykırım yapmak isteyen diktatör Erdoğan ve savaşı kışkırtan kapitalist moderniteye karşı 1 Mayıs’ı halkların birleşik mücadele alanına çevirelim” dedi.

KCDK-E, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde başta soykırımcı Türk devletinin Kürdistan’da sürdürdüğü işgal saldırılarına karşı, tüm halkları ortaklaşarak barış ve demokrasi için savaşa hayır sloganı etrafında birleşmeye çağırdı.

Avrupa Kürdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E), 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Emekçilerin, ezilen halkların ve kadınların birlik, dayanışma ve mücadele günü olan yeni bir 1 Mayıs’a girildiği hatırlatılan açıklamada, kapitalist modernitenin yarattığı kar hırsı ve emek sömürüsünün büyük kartelleri ve sermaye sınıfını daha zengin ederken, küresel çapta artan yoksullaşmaya dikkat çekildi. Kapitalist modernitenin, insanlığın ortak değerleri olan bütün yeraltı ve yerüstü zenginliklerini kendi çıkarlarına kullandığı, savaş gerekçelerini de bu temelde oluşturduğuna dikkat çekildi.

SÖMÜRÜ, BASKI VE SAVAŞA KARŞI MÜCADELE

Açıklamada 1 Mayıs’a giderken mevcut atmosfer şöyle ifade edildi: “Kapitalist modernite Afrika, Asya, Ortadoğu gibi kıtalarda uyguladığı sömürü politikalarıyla, sermaye gücünü halklar üzerinde bir baskı aracı olarak kullanmaktadır. Tüm dünyada emekçiler, gençler ve en ağır sömürüyü yaşayan kadınlar bu yılki 1 Mayıs’ı, sermaye güçlerinin tehdit ve saldırıları altında kutlayacak.

Üreten emekçiler, tüm ezilenler, kadın ve gençler 1 Mayıs’ı bu vesileyle sömürüye, baskıya ve savaşa karşı mücadeleyle sürdürecekler. 3. Dünya savaşının sürdüğü bugünkü koşullarda dünya halkları emek sömürüsü, cinsiyet ayrımı, baskı, katliam ve savaşa karşı tüm ezilenlerin özgür bir gelecek için verdiği mücadeleyle kurtulacaktır.”

İNSANLIĞIN KURTULUŞ YOLU KADIN EKSENLİ MÜCADELE

“Baskı, zülüm, katliam ve savaşla tüm dünyayı tehdit eden erkek egemenlikçi kapitalist zihniyet karşı kadın eksenli mücadele insanlığın tek kurtuluşu olarak yolumuzu aydınlatıyor” denilen açıklamada, kadın kırımı, doğanın talanı, kar hırsının yarattığı tüm eşitsizliklere karşı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın geliştirdiği ekolojik, kadın özgürlükçü demokratik toplum paradigmasının insanlığın tek umut ışığı olduğu kaydedildi.

Devamında ise Abdullah Öcalan’ın 1 Mayıs 2014 tarihli değerlendirmesine yer verildi: “Önder Apo, 2014 1 Mayıs’ında bugünlere ışık tutan şu sözleri ifade etmiştir: ‘Hegemonik sistemin günümüzdeki en zayıf halkası Ortadoğu coğrafyasında oluşmaktadır. Bir nevi üçüncü dünya savaşı yaşanmaktadır. Kürdistan bu coğrafyanın merkezindedir. Özgürlük hareketi bu coğrafyadaki tüm halkların, ulusların, kültürel tüm grupların anti hegemonik mücadelesine öncülük konumundadır. İşçiler ve işsizler bu mücadeleye öz ideolojik ve pratik silahlarıyla önderlik etmek durumundadır. Geçmiş tarihinden ders çıkararak; bölge halklarının tarihine sahip çıkarak, başta köylülük ve varoşlar olmak üzere tüm topluma önderlik rolünü oynamalıdır’.”

SAVAŞA HAYIR DİYELİM

1 Mayıs vesilesiyle barış ve demokrasi için başta soykırımcı Türk devletinin Kürdistan’da sürdürdüğü işgal saldırılarına karşı tüm halkları ortaklaşarak savaşa hayır sloganı etrafında birleşme çağrısının yapıldığı KCDK-E açıklamasında, “Kimyasal dahil tüm insanlık dışı yöntemlerle Kürdistan coğrafyasında soykırım yapmak isteyen diktatör Erdoğan, Ukrayna’yı cehenneme çeviren Putin ve savaşı kışkırtan kapitalist moderniteye karşı 1 Mayıs’ı halkların birleşik mücadele alanına çevirelim.

Özgürlük mücadelesi veren Kürdistan halkı, Dünya ve Ortadoğu emekçileri ve demokrasi güçleri ile birlikte faşizme, sömürüye ve gözyaşından başka bir şey getirmeyen savaşa karşı barış için haydi 1 Mayıs’a” ifadeleri yer aldı.