KCDK-E, BM’ye mektup kampanyasına katılım çağrısı

KCDK-E Eş Başkanlık Divanı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e e-mail ve mektup gönderme çağrısında bulundu. KCDK-E, “Yüzbinlerce e-mail ve mektup yollamak için seferber olalım” dedi.

KCDK-E Eş Başkanlık Divanı yaptığı yazılı açıklamada, Güney Afrika Kürt Çalışma Grubu (KHRAG) ve Güney Afrika Sendikalar Konfederasyonu’nu (COSATU) selamlarken, BM Genel Sekreterliği’ne mektup göndermek için seferber olmaya çağırdı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Güney Afrika Kürt Çalışma Grubu (KHRAG) ve Güney Afrika Sendikalar Konfederasyonu (COSATU) başlattıkları ‘Abdullah Öcalan’a Özgürlük’ kampanyasını selamlıyoruz ve tüm gücümüzle bu kampanyaya aktif katılacağımızı ilan ediyoruz.

Tekçi inkarcı Türk devletin Kürdistan’da ve bölgede yürüttüğü soykırım katliam, yayılmacı politikalarına karşı halkların kardeşliği, kadın özgürlüğü, demokrasi ve eşitliğini geliştirecek olan Önder Apo’nun fikirlerinin çözüm sunduğu tüm dünyada kabul edilmekte ve bunun için uluslararası kampanyalar ve çalışmalar yürütülmektedir.

Daha önce İngiliz işçi sendikaları, Avrupa’dan Uzakdoğu’ya, Avustralya’dan, Amerika’ya kadar çeşitli ülkelerdeki Nobel ödülü yazar, akademisyen ve şahsiyetin içinde yer aldığı uluslararası Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi Reber Öcalan’a Özgürlük kampanyaları yürüttüler ve yürütmeye devam etmekteler.

Dünya halkları, kadınlar, çevreciler, barış yanlıları, insani kurumlar, emekçiler ve emek sendikaları Önder Apo’nun bu felsefesini Kürdistanda bölgedeki çözüm gücünü, savaşa karşı halklar arası eşitliği ve diktatörlüğe karşı demokrasiyi geliştireceğini görüyor. Bu rolünü oynaması için Başkan Apo’nun özgür olması gerektiğini biliyorlar ve bunun için Reber Öcalan’ın özgürlüğünü talep ediyorlar.

İngiltere’nin 1.5 milyon üyeli en büyük sendikası Unite the Union ile 700 bin üyeli GMB sendikaları bir süredir “Öcalan’a Özgürlük” adıyla kampanya yürütüyor. Bu kampanya 30 sendikanın desteğine ulaşarak İngiltere ve Galler’de büyük ses getirdi. Kampanyanın öncüsü Simon Dubbins’in yaptığı konuşmada, Öcalan’ın fikirlerinin Ortadoğu’ya barış getireceğini, yeni bir yaşamın inşasında Öcalan’ın fikirlerine ihtiyaç duyulduğunu ve Öcalan’ın özgürlüğünün halklar açısından önemine vurgu yapmıştı.

Benzer girişimler dünyanın farklı ülkelerinde farklı meslek gruplarından ve farklı dünya görüşünden kurum ve insanlar tarafından oluşturulan Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi tarafından yapıldı. Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi Türkiye ve Kürdistan’da barışın başlama noktasının İmralı’da tecridin kaldırılmasıyla olacağına vurgu yaptı. Çünkü savaş önce barış isteyen Öcalan’a karşı ilan edildi. Bunun için “Şimdi Zamanı, Öcalan’a Hemen Özgürlük” kampanyasını 2020 yılın Ekim ayında başlattılar. Barış, demokrasi, adalet ve özgürlükten yana olan tüm kurum, aydın, şahsiyet, örgüt herkesi aktif katılmaya davet ediyoruz dediler.

Son olarak Güney Afrika Kürt Çalışma Grubu (KHRAG) ve Güney Afrika Sendikalar Konfederasyonu (COSATU) yaptıkları ortak açıklama ile Zamanı Geldi: "Türkiye'de adil bir barış için Abdullah Öcalan’a özgürlük" kampanyası başlattı.

BM’nin Güney Afrika’daki Apartheid rejimine karşı yürüttüğü çalışmaların da hatırlatıldığı çağrıda Nelson Mandela kurallarının benzerinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için de uygulanması gerektiği belirtildi.

Açıklamada; ‘Bu kampanya ile esas hedefimiz Türkiye ve bölgede adil barışı teşvik etmektir. Kürt halkının meşru önderi olan Abdullah Öcalan'ın özgürleştirilmesi Türkiye'de ve tüm bölgede barışın önünü açmak için elzemdir. Güney Afrika'daki deneyimlerimizden biliyoruz ki, barış süreçlerinin koşulu ve kaçınılmaz bir gerçeği, meşru ve güvenilir liderlerin serbest bırakılmasına bağlıdır’ dediler

KCDK-E olarak çağrımız tüm toplum merkezlerimiz ve kurumlarımızın Afrikalı kurumların BM yönelik başlattığı bu kampanyayı seferberlik ruhu ile sahiplenerek her Kürdistanlıya ve dostumuza ulaşarak, Önder Apo’nun özgürlüğünü talep eden bu mektupları BM Genel Sekreterliği’ne e-mail ve mektuplarla göndermeleridir. Yüzbinlerce e-mail ve mektup yollamak için seferber olalım.”

Açıklamada mektupların gönderileceği adres şöyle verildi:

Mr António Guterres

Secretary-General United Nations

 UN Headquarters, S-3800

New York, NY 10017

USA