KDP gerilla alanlarında son hızla mevzileniyor

KDP, gerilla alanlarına güç ve ağır silahlar sevk etmeyi sürdürürken, kepçe, iş makineleri ile yol ve mevziler yapmaya devam ediyor. KDP'nin gerillalara karşı yaptığı askeri hazırlıkları kameralara yansıdı.

Haziran ayından bu yana KDP'nin provokatif girişim ve saldırıları giderek boyutlanıyor. KDP’ye bağlı paralı özel güçler 5 Haziran günü, PKK gerillalarının on yıllardır üslenmiş olduğu bölgeye bir saldırı gerçekleştirdi. 
Metîna’nın Girê Çarçel ve Girê Hakkari alanlarındaki gerilla mevzilenmesine dönük gerçekleştirilen KDP saldırısı, bir provokasyona yol açmış, halen de nasıl gerçekleştiği KDP tarafından kamuoyuna açıklanmamış bir şekilde KDP’ye bağlı 5 kişi yaşamını yitirmişti.
KDP, bu saldırıdan HPG gerillalarını sorumlu tutup suçlasa da HPG bir açıklama yaparak bağımsız bir heyet kurulmasını ve gerçeklerin açığa çıkarılmasını isterken,  KDP güçlerine dönük herhangi bir saldırı gerçekleştirmediklerini belirtmişti.
Oluşturulan bazı heyetler olayın yaşandığı bölgeye gitmiş olsa da üzerinden iki ay geçmiş olmasına rağmen yaşananların iç yüzü kamuoyuna halen açıklamadı. 
24 Temmuz günü KDP’ye bağlı güçlerin Girê Çarçel alanındaki gerilla noktalarının üzerine iş makineleri ve ağır silahlarla donatılmış zırhlı araçlar ile gitmesi, kısa süreli bir çatışmaya yol açtı. KDP güçlerinin gerilla alanını ve noktalarını ağır silahlarla taraması sonucu Metîna bölgesinde geniş çaplı bir yangın çıkmış ve günlerce devam etti.  
26 Temmuz günü Xelifan bölgesinde KDP’ye bağlı özel güçlerin HPG gerillalarına saldırdığı ve bu saldırıda gerillalardan şehit ve yaralıların olduğu bilgileri medya organlarına yansıdı.  
29 Temmuz günü sabah saatlerinde açıklama yapan HPG Basın ve İrtibat Merkezi, böyle bir olayın yaşanmış olabileceğini belirtirken, 26 Temmuz’dan beri gerilla birimi ile irtibat kurulamadığını ve KDP’den doğru ve inanılır bir açıklama yapmasını istedi.
Ancak KDP’nin bu olayın iç yüzünü açıklayarak yaşananları doğru bir şekilde izah etmesi beklenirken, KDP güçlerinin 29 Temmuz günü akşam saatlerinde sivil ve zırhlı araçlardan oluşan bir konvoy ile Zagroslar’daki Rênçbirax alanına gitmeye çalıştığı haberi geldi. 
Bu ilerleyişi sözlü uyarı ile durdurmak isteyen gerillalara KDP güçlerinin silah çekerek yeni bir provokasyon yaratma girişiminin, bölgedeki halkın sağduyulu yaklaşımı ve araya girmesiyle engellendiği öğrenildi.  
KDP’nin Xelifan’da gerillaya saldırarak gerillaların şehadetine yol açması ve bu durum henüz netlik kazanmamışken, hem Rênçbirax alanına dönük gerçekleştirdiği provokatif girişimi hem de Metîna bölgesindeki mevzilenmesini son hızla sürdürmesi KDP’nin açıktan bir savaşa hazırlandığının göstergeleri olarak yorumlanıyor. 
Metîna bölgesindeki KDP güçleri alana sevk ettiği ağır silahlar, kepçeler ve iş makineleri ile mevziler yapmaya devam ediyor. Özellikle hiçbir yerleşim yerinin bulunmadığı alanlara karakol ve mevziler kurması ve tamamen askeri amaçla Metîna dağının zirvelerine yol yapımını sürdürmesi kameralara da yansıdı. 
KDP yetkilileri Kürdistan kamuoyuna dönük farklı beyanlarla gerilla güçlerine saldırmadıklarını, sürekli kendilerine saldırıldığını belirtse de alanda yaşananlar ve gözle görünenler tam tersini gösteriyor.