Kenan Ayaz: İade edilmem Erdoğan’a ödül olur

Almanya’nın tutuklama kararı nedeniyle Kıbrıs’ta gözaltına alınarak yargılama konusu olan Kürt siyasetçi Kenan Ayaz, iade edilmesinin Erdoğan’a ödül olacağını söyledi.

Kenan Ayaz, 15 Mart günü İsveç'te bulunan ailesini ziyaret etmek için Larnaka havalimanından hareket etmek isterken Kıbrıs polislerince Alman devletinin tutuklama kararı ve iade talebi nedeniyle gözaltına alınmıştı.

Larnaca Mahkemesi, 19 Nisan’da görülen duruşmada Ayaz hakkında Almanya'ya iade etme kararını vererek, Yüksek Mahkeme’ye itiraz yolunu açık bıraktı.

Kürt siyasetçi Kenan Ayaz, tutuklu olduğu Lefkoşa cezaevinden Kıbrıs'ın önde gelen gazetelerinden Simerini’ye mülakat verdi.

Birçok konuyu değerlendiren Ayaz, Kıbrıs ve Kürt halkının “kader birliği”ne vurgu yaptı.

Ayaz, “Bilindiği gibi Türkiye’de yaklaşan bir seçim var. Aslında benim buradan gönderilmemle birlikte Almanya eli ile faşist Türk devletine teslim edilmem gerçekleştirilerek, diktatör Erdoğan’ın seçimi kazanması için büyük uğraşlar veriliyor. Kıbrıs yüksek mahkemesi bu karara onay vermesi faşist Erdoğan’a ödül olacaktır” dedi.

Hiçbir yerde suç işlediğine dair kanıt olmadığını vurgulayan Ayaz, Almanya tarafından çıkarılan tutuklama kararının da Türkiye ile bağlantılı olduğuna işaret etti.

Ayaz şunları ifade etti: “Ben Kürt, Kıbrıs ve Ortadoğu’da yaşayan halkların özgürlüğü için mücadele ediyorum. Yaptığım tüm çalışmalar da yasal ve basın önünde yapılan çalışmalardır. Yaptığım konferans, seminer, panel ve TV programları ortada. Gizli, saklı bir şey yapmadım. Terör eylemini ifade eden hiçbir şiddet olayım yok. Yaptığım tüm çalışmalar Avrupa yasalarına uygun faaliyetlerdir. Almanya’nın hakkımda ortaya attığı iddiaların hiçbirinde de şiddet göremezsiniz.

Toplantı, propaganda gibi iddialar var. Bunların hiçbiri de terör ile adlandırılamaz. Türkiye’de yargılandığım KCK davasında da aynı suçlamalara maruz kaldım. Toplantılara katılmam ve konferanslara katılmam suç sayılıyor ve bunun bedeli de onlarca yıl cezalarla ifade ediliyor.

Türkiye, yargılandığım KCK davasından kaynaklı Avrupa’dan iademi istiyor. Aslında görünürde Avrupa ama pratikleştiren Almanya’dır. Türk devleti hukuki olarak beni Kıbrıs devletinden isteyemediği için bunu Alman devleti eliyle yapmak istiyor. Almanya’da beni Kıbrıs’tan talep ederek Türkiye’ye teslim edecek. Bu şekliyle yazılan senaryonun sonuna gelinerek oyun bitmiş olacak.”

Ayaz, Kıbrıs mahkemesinin aldığı karara ilişkin ise şunları belirtti: “Kıbrıs mahkemesinin vermiş olduğu karara yönelik tespitlerde bulunurken elbette değerli Kıbrıs halkını bu değerlendirmelerin dışında tuttuğumu belirtmek istiyorum. Çünkü Kıbrıs halkının beni anladığını, yaşadığımız ortak acıları hissettiklerini ve bir empati kurduklarını çok iyi biliyorum. Ayrıca değerli Kıbrıs halkının ve Kıbrıs kamuoyunun vicdanında beraat ettiğimi biliyorum.”