Kıbrıs'ta tutuklanan Ayaz'ın duruşması görüldü-YENİLENDİ

Kıbrıs'ta 15 Mart'ta tutuklanan Kürt Siyasetçi Kenan Ayaz'ın duruşması görüldü.

Kıbrıs Larnaca havalimanında 15 Mart'ta Kürt Siyasetçi Kenan Ayaz, Almanya devletinin çıkarmış olduğu tutuklama ve iade talebi üzerine gözaltına alındıktan sonra görülen duruşmada tutuklandı.

Ayaz, faşist Türk devleti ile siyasi, ekonomik ve Kürt düşmanlığı üzerinde uzlaşan Almanya'ya iade edilme ve yıllarca yargılanma tehlikesiyle karşı karşıya.

Siyasetçi Ayaz, Kıbrıs Larnaca havalimanından İsveç'te bulunan ailesinin yanına seyahat etmek isterken Kıbrıs polisi tarafından gözaltına alınıp Larnaca polis karakoluna götürüldükten 2 gün sonra Larnaca mahkemesinde duruşmaya çıktı.

Ayaz'ın duruşmasına Kürt halkı kitlesel bir katılım gösterdi. Kıbrıs'ta kurulan Kürt halkı ile dayanışma komisyonunda yer alan milletvekilleri, gazeteci ve siyasi parti temsilcileri de duruşmaya katıldı.

Ayaz duruşma salonunda, karakolda kendisine yönelik sert, kaba davranan, ters kelepçe takan ve 'terörist' muamelesi yapan polislere "ben Kürdüm" sözleri ile tepki gösterdi.

Duruşmada Mahkeme Başkanı Papatanasio, Savcı Vasilis Pissas ile Ayaz'ın avukatı Efstatios Elstation yer aldı.

Savcı Vasilis, Ayaz'ın Almanya'ya iadesini talep ederken, Avukat Efstatios da Ayaz için talep edilen iade ve suçlamaların hukuksuz olduğu kadar siyasi ve politik bir karar olduğunu vurguladı, serbest bırakılmasını talep etti.

Mahkeme başkanı Papatanasio, Alman devletinin siyasetçi Ayaz hakkında 22.06.2022 tarihinde tutuklama kararı çıkardığını, hakkında 8-10 yıl arasında ceza istendiğini, dosya evraklarının tercümesi ve tamamlanması için bir sonraki duruşmayı 21 Mart'a ertelediğini duyurdu. Mahkeme başkanı, Kürt Siyasetçi Kenan Ayaz'ın bir sonraki duruşmaya kadar tutuklu kalmasına karar verdi.

Kıbrıs'ta yaşayan Kurdistanlılar, kararı protesto etmek için Pazartesi günü Lefkoşa'da bulunan Kıbrıs Adalet Bakanlığı binasının önünde kitlesel bir gösteri yapacak.