GÖRÜNTÜLÜ

Kiel’de coşkulu Newroz kutlaması

Kiel’de 2024 Newrozu’nu organize eden Die Linke Kiel Eşbaşkanı Björn Thoroe, Kürt halkının özgürlük mücadelesinin ezilen halklara öncülük ettiğini ve Newroz’u kendi belediyelerinde kutlamaktan gurur duyduklarını ifade etti.

KIEL'DE NEWROZ

2024 Newrozu Almanya’nın Kiel kentinde coşkuyla kutlandı. Die Linke partisinin Kiel Belediye Meclisi salonunda organize ettiği kutlamada, Parti’nin Kiel Eşbaşkanı Björn Thoroe açılış konuşması yaptı.

Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirten Thoroe, Kürt halkının özgürlük mücadelesinin ezilen halklara öncülük ettiğini ve Newroz’u kendi belediyelerinde kutlamaktan gurur duyduklarını ifade etti. Thoroe, konuşmasını “Bijî Newroz, Newroz pîroz be” diyerek sonlandırdı.

Kiel Belediye Başkanı Bettina Aust ise, gecikmiş bile olsa burada Kürt kültürünü tanımaktan büyük sevinç duyduğunu ve Kürt halkıyla hep dayanışma içinde olacaklarını vurguladı.

Konuşmacılar arasında yer alan Europa Parlamentosu Üyesi Özlem Alev Demirel de, Kürt halkının her seferinde Newrozlarda yeniden bir atılım yaptığını, Kürtlerin haklı mücadelesinin herkes tarafından görülüp desteklenmesi gerektiğini söyledi. Özlem Alev Demirel, “Newroz ateşiyle Kurdistan’a barış gelecek” dedi.

Kutlamaya katılan YPG’li şehit Andok Cotkar’ın (Konstantin Gedig) anne ve babası da bir konuşma yaptı. Rojava’daki mücadelenin İslamist çetelere ve onları besleyen Türk devletine karşı büyük direnişlerle sürdüğüne işaret eden Gedig ailesi, oğullarının onurlu mücadelesinin arkasında olduklarını dile getirdi. Şehit ailesinin konuşmaları esnasında duygulu anlar yaşandı.

Kürt Kültür Okulu Üyesi Mazlum Mûş ise, Newroz’un tarihçesini ve Kürt halkı için anlam ve önemini içeren bir konuşma yaptı.

Kürt yemeklerinden oluşan büfede katılımcılara yemek ikramında bulunuldu. Etkinlik, davul zurna ve müzik eşliğinde halaylarla son buldu.