KNK: Êzidî halkımızın statüsü ve güvenliği garantiye alınmalı

KNK, Almanya Federal Meclisi’nin Êzidîlere yönelik işlenen suçları soykırım olarak kabul etmesini önemli bir karar olmakla birlikte yetersiz olduğunu ifade etti; sorunların köklü çözümü için statüsünün ve güvenliğinin garantiye alınmasını istedi.

Kurdistan Ulusal Kongresi (Kongreya Neteweyî ya Kurdistanê-KNK) Yürütme Konseyi, yaptığı yazılı bir açıklama ile Almanya Federal Meclisi’nin Êzidîlere yönelik işlenen suçları soykırım olarak kabul etmesini önemli bir karar olarak değerlendirdi ancak Şengal'in statüsü ve Êzidîlerin güvenliği garantiye alınmadıkça jenosidlerin tekrarlanabileceği konusunda uyardı; bu nedenle talep ve beklentilerini sıraladı. 

KNK Yürütme Konseyi'nin açıklaması şöyle: 

“Avrupa Konseyi ve 10 devletin ardından Almanya Federal Meclisi de 2014 yılında Êzidî halkımıza yönelik kırımı jenosid olarak kabul etti. Kurdistan Ulusal Kongresi bu kararı önemli buluyor.

Êzidî halkımız 2014 yılında DAİŞ ve kimi ortakları tarafından soykırım niyetiyle ağır bir saldırı gerçekleştirmişti. Bu soykırımın amaç ve hedefi, Êzidî halkımızı yok etmeye yönelikti ve elbette bunu DAİŞ tek başına yapmamış, kimi bölge devletlerinin ortaklığı da vardı.

Almanya Meclisi’nin jenosid tanımlanmasına yönelik kararı olumludur, ancak Êzidî halkımızın yaralarını sarmak ve sorunlarını çözüme kavuşturmak açısından yetersizdir.

Başta BM, AB olmak üzere Êzidî halkımızın başına getirilenleri jenosid olarak tanımlayan tüm uluslararası kurumların bu kararı doğrudur ve yerindedir. Ancak karar bu haliyle yetersizdir. Jenosidin tekrarlanmaması ve bir dereceye kadar zarar ve zayiatların telafi edilmesi için prensipler doğrultusunda bazı kararlar daha gerekiyor.

Êzidî halkımızın statüsü ve güvenliği garantiye alınmalıdır! KNK, jenoside uğrayan Êzidî halkımızın sorunlarını çözülmesi için uluslararası kurumlardan prensipleri doğrultusunda görevlerini yerine getirmelerini talep ediyor ve beklentilerini ifade ediyor.  

  • Şengal ve yerleştikleri ülkelerdeki Êzidî halkın güvenliğinin garantiye alınması
  • Êzidî halkının iradesini kabul edilmesi ve Şengal bölgesinin resmi statüsünün tanınması
  • DAİŞ’in ve soykırıma dahil olan güçlerin Adalet Divanı’nda yargılanması
  • Şengal ve Êzidî halkının yerleştikleri alanlarda özellikle Türk devletinin saldırılarından korunması
  • Şengal’in yeniden inşa edilmesi için uluslararası bir projenin Şengal halkı öncülüğünde başlatılması
  • Êzidî halkının topraklarına dönmesi için imkanların yaratılması."