KNK’den ‘Ermeni-Kürt dostluk köprüsünü’ yıkma girişimine tepki

KNK Yürütme Konseyi, Ermenistan’da Nikol Paşinyan hükümetinin Çiçek ve Yıldırım'ı Türk devletine teslim etmesini “Kürt ve Ermeni halkı arasındaki dostluk köprüsünü yıkma girişimi” olarak değerlendirdi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Paşinyan hükümetinin iki gerillayı Türk devletine teslim etmesini kınayarak, “Kürt ve Ermeni halkına ve insanlık değerlerine ihanet” şeklinde nitelendirdi.

2021’denn itibaren tutuklanan Atilla Çiçek (Leheng) ve Hüseyin Yıldırım’ın (Alişer) mahkeme kararıyla serbest bırakılmalarına rağmen, alıkonularak Türk devletine teslim edildiği ortaya çıkmıştı.

KNK Yürütme Konseyi, her iki gerillanın serbest bırakılması için kendilerinin de girişimde bulunduğunu ifade etti.

KNK’nin açıklaması şöyle:

“Erivan’ın iki Kürt savaşçıyı Türk devletine teslim etmesinin ardından Kürt örgütleri ve Kürtlerin dostları, bu savaşçıların akıbetini öğrenmek ve onları serbest bırakılması için harekete geçti. Ardından Leheng ve Alişêr’in durumu KNK’nin de gündemine girdi. KNK olarak diyalog kurarak savaşçıların serbest bırakılmasını istedik. Ermenistan devlet makamları bazı kişiler aracılığıyla yanlış bilgiler yayarak dost kaybını önlemeye çalıştı. Bu nedenlerle diyalog girişimlerimiz başarısız oldu.

Daha sonra Paşinyan Hükümetinin Türk devleti ile yolsuz ilişkiler kurduğu, bu savaşçılar üzerinde ahlaksız ve insanlık dışı anlaşmalar yaparak iki Kürt savaşçıyı Türk MİT’ine teslim ettiği ortaya çıktı.

Ermenistan istihbaratı bu kirli hareketle MİT’in bir kolu haline geldi. Paşinyan hükümeti bu ahlaksız tavrıyla Kürt ve Ermeni halkına ve insanlık değerlerine ihanet etmiştir. Ayrıca Paşinyan hükümeti bu tavrıyla Ermeni halkına yönelik 2015 soykırımını onaylamış, Karabağ’ın işgalcileriyle ortak olmuştur. Aynı zamanda bu tutum, Kürt ve Ermeni halkı arasındaki dostluk köprüsünü yıkma girişimidir.

Bu vesileyle Ermenistan Hükümetini şiddetle kınıyoruz. Ermeni halkını bu hain hükümete karşı durmaya ve bir an önce Ermenistan’ı hainlerden kurtarmaya çağırıyoruz.”