KNK toplantısında Kürt düşmanlarına karşı ulusal birlik mesajı

KNK 22’inci Genel Kurulu Ara Toplantısı’nda söz alan Kurdistani parti ve farklı halkların temsilcileri, saldırılar karşısında ulusal birlik mesajları verdi.

KNK GENEL KURULU ARA DÖNEM TOPLANTISI

Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) 22’inci Genel Kurulu Ara Toplantısı’nın öğleden sonraki bölümünde Kurdistani parti, kurum ve kuruluş temsilcileri söz alarak ulusal birlik mesajı verdi.  

ÖMER: KÜRTLERİN KAZANIMLARINI KORUMALIYIZ

Rojava Özerk Yönetimi adına Dr. Abdulkerim Omer, Ortadoğu’da sıcak gelişmelerin yaşandığını hatırlatarak, “Bu yeni süreçte Kurdistan için hem kabul edilecek hem de karşı çıkılacak durumlar yaşanıyor. Kurdistan’ın kazanımlarını nasıl korumamız gerektiği konusunda ulusal birlik içinde hareket etmemiz gerekiyor. Rojava’da binlerce şehit vererek, bir kazanım ve statü elde ettik. Bu kazanım, dünya halkları, Kürtler ve demokrasi savunucuları, özgürlük isteyen herkes için umut oldu. Başûr’da da kabul edilen bir statü var. Bakurê Kurdistan bütün baskılara, tutuklamalara, katliamlara rağmen zor bir süreçte belediye seçimlerinde büyük kazanımlar elde etti. Bu başarı AKP’yi geriletti. Türkiye’de muhalefet Kürtlerin desteği sayesinde AKP/MHP’ye karşı başarı elde etmiştir” dedi.

Kürt kazanımlarının tehlikede olduğuna dikkat çeken Dr. Abdulkerim Ömer, devamla şöyle konuştu: “Ortadoğu’da Kürt sorunu çözülmeden savaşlar bitmez. Kazanımlarımız tehlikededir. DAİŞ statü olarak bitti ancak bizim için hala tehlikedir. Büyük bir destek alıyor. İran milisleri, Suriye rejimi, Rojava’da aşiretler üzerinden bizi tehdit ediyorlar. Tezgahlar kuruyor. Türk devleti bunu körüklüyor. Ayrıca hava saldırıları ile katliamlar yapıyor. Ekonomimize, insanlarımızın yaşam alanlarına yönelik bombardımanlar gerçekleştiriyor. İnsanları aç bırakmak, kaçırtmak ve korkutmak için yapıyorlar. Bu tehditler daha da devam ediyor. Başûr’da, Hewlêr ile Bağdat arasında sorunlar var. İran ve Türk devletinin buradaki kazanımlara yönelik tehditleri her geçen gün artıyor. Türk devletinin YNK üzerinde tehditleri var. Türk devleti, Erdoğan, Kürtlerin kazanımlarını yok etmek için diplomasi faaliyetlerini artırıyor. Bu yüzyılda Kürtleri yok etme politikaları daha da canlıdır. Kürt partileri ve hareketleri buna taraf olmasın, bu oyunlara kanmasın, bunun bir parçası olmasınlar.” 

CEMAL: ULUSAL BİRLİK GERÇEKLEŞMELİ

Ardından Goran Hareketi adına Fuat Cemal, Kurdistan’ın özgürlüğü için yürütülecek mücadelede ulusal birliğin esas alınması gerektiğine vurgu yaparak, Kürt halkının yaşadığı tüm alanlarda birliği esas alması gerektiğini ve asimilasyona karşı dilini ve kültürünü koruyacak bir tutum geliştirmesi gerektiğini söyledi. Cemal, kültür ve dil üzerindeki asimilasyona karşı mücadele gelişmesi gerektiği kadar özellikle işgalci devletlerin demografik değişim yönündeki emellerine karşı da Kürt halkının mücadele etmesi gerektiğini kaydetti. 

AZADÎ: KÜRTÇEYE ÖNEM VERMELİYİZ

Kazakistan Kürtleri adına kongreye katılan Gulnar Azadî de söz aldı. “Biz Kürtler dünyanın dört parçasına dağılmışız. Eğer çocuklarımıza ve yeni nesillerimize Kürtçe’yi aktarmaz ve kültürümüzü yaşamazsak kayboluruz” diyerek, KNK’nin bu konuda çalışmalarına hız vermesi gerektiğini vurguladı. 

‘ÖZGÜRLÜK HAREKETİ’NE DAHA FAZLA SAHİP ÇIKILMALI’

İran Komünist Partisi adına yapılan konuşmada ise, Rojhilat’ta İran devletinin Kürt illerine yönelik baskı politikalarına dikkat çekildi. Temsilci, İran’da kadınlara yönelik baskı politikalarına karşı “Jin Jiyan Azadî” felsefesi temelinde gerçekleşen devrimin bütün dünya kadınlarının hak arayışına umut olduğunu söyledi. Kadınlar öncülüğünde gelişen hareketin, Kürt toplumunun yürüttüğü mücadelenin tüm dünyada tanınmasına sebep olduğunu belirtti.  

Temsilci, İran devletinin Kürt illerine yönelik kırım ve baskıların politik olduğunu, bunun doğanın talan edilmesi şeklinde de yansıdığını örneklerle anlattı. Dört parça Kurdistan’da gelişen Kürt Özgürlük Mücadelesinin bütün Kürtlere umut verdiğini belirten Temsilci, Özgürlük Hareketi’ne daha fazla sahip çıkılması gerektiğini kaydetti. Özgürlük Hareketi’nin Kürt halkının geleceği için özgürlük ışığı olduğunu belirten Temsilci, Kürtlerin birlik için bu tarihi fırsatı değerlendireceğinin altını çizdi.

SERBILIND: BÜTÜN KÜRT PARTİLERİNİ BU ÇALIŞMAYA KATALIM

Ardından Partiya Îslamiya Kurdistan (PİK) Genel Başkanı Hikmet Serbilind bir konuşma yaptı. Serbilind, başta tüm Kürt kadınları selamladı, KNK’nin ulusal birlik için yürüttüğü çalışmaları da takdir etti. Serbilind, “Bu çalışmaların dışında kalanların da bu çizgide çalışmalara dahil edilmesi gerekiyor.  Bu kesimlerinde ulusal çizgiye ve mücadeleye dahil olması için çalışmalar yürütülmelidir. Kurdistan’ı işgal eden İslam devletleridir. Kürt halkına yönelik her türlü haksızlığı ve katliamı yapanlar bunlardır. Kürt halkı özgürlük istiyor. Kürtlerin kazanımlarını korumak farzdır. Bu mücadeleyi yürüten Kürt savaşçıları büyük bedeller veriyor. Biz bu bedellere karşı sorumluyuz. Onlara karşı kendimizi sorumlu hissetmeliyiz. Ortadoğu’da özellikle İran ve Türk devleti Kürt kazanımlarının yok edilmesi için seferber olmuşlar. Tek bir partiyi ya da siyaseti hedef almıyorlar. Tek hedefleri tüm Kürt kazanımlarını yok etmektir. Kurdistan özgür olmadan Ortadoğu’ya adalet, hak ve hukuk demokrasi gelmez. Türk devleti üzerinde büyük bir korku vardır. AKP-MHP faşizmi 22 yıldır ilk defa geriledi. Bunun için yeni gündem oluşturmak istiyorlar. Irkçılık üzerinden gündem oluşturup Başûr, Rojava’ya yönelik büyük bir saldırı hazırlığı yapmak istiyorlar. Kürt halkı birlik ve tek ses olarak ulusal kazanımlarını korumak için bu saldırıya karşı hazırlıklı olmalıdır” diye konuştu.

OGER: KÜRT KADINLARI SORUMLULUKLARININ FARKINDA

Kürt Kadın Hareketi adına Sultan Öger ise, Leyla Qasım, Sakine Cansız, Jîna Emînî, Hevrîn Xelef’i anarak, şöyle devam etti: “100 yıldır Kurdistan işgal altında. Bu işgal, katliam, kültür kırım şeklinde kendisini gösterdi. Binlerce köy boşaltıldı. Milyonlarca insan göçertildi. Demografik yapı değişikliği daha da sürüyor. Kürt kadını 100 yıldır bu katliamları yaşıyor. Dünyanın her tarafına göç ettiler. Yeni bir Lozan daha yaşanmasın ve Kürt halkı toprakları üzerinde özgürce yaşasın diye Kürt Kadın Hareketi olarak sorumluluk hissediyoruz” dedi. 

QASIM: TOPRAKLARIMIZI ÖZGÜRLEŞTİRELİM

Kurdistan Yenilikçi Hareketi Başkanı Dr. Rizgar Qasim, “Son yüz yıllık tarihinde Kürt toprakları bölündü, parçalandı. Ancak son yıllarda Kürt halkı özgür yaşıyor. Bu da, verdiği amansız mücadeleye ilintilidir. Topraklarımızı da özgürleştirmek için birlik olalım ve mücadelemizi yükseltelim.”  

ŞEMAL: TARİHİ ROLÜMÜZÜ OYNAYALIM

YNK adına konuşan Şex Şemal da konuşmasında böylesi kritik bir dönemde bütün Kürt partilerinin bir araya gelmesi ve ulusal birliği sağlaması çağrısında bulundu. YNK temsilcisi, “Halkımız ve çıkarları büyük bir tehlike altında. Yeni dönemde Ortadoğu’da sıcak gelişmeler yaşanıyor. Biz Kürtler de tarihte oynamadığımız rolü oynayarak, tarihe cevap verelim” şeklinde konuştu.  

MUSLÎM: HALKIMIZ DAHA ÖRGÜTLÜ VE GÜÇLÜDÜR

KNK Genel Kurulu Ara Toplantısı’na video aracılığıyla katılan PYD Eşbaşkanı Salih Muslîm ise şu mesajı verdi: “Kürt halkı, gelişen saldırılar karşısında eskisi gibi değil; daha örgütlü ve sorumlu davranıyor. Bize yönelik birçok saldırı yapıldı ve daha da devam ediyor. Halkımız buna karşı koydu. Devrimci bir savaş yürüttü. Bu herkes için örnektir. İşte Bakur’daki baskılara karşı halkımız seçimlerde ortaya koyduğu tutum ile karşı koydu. Halkımız ortaya koyduğu tutum ile Türkiye’de demokratik kesimlere, muhalefete cesaret verdi. 

Yine Başûr’daki savaşta elde edilen yeni teknik kazanımlar, tüm Kürt açısından büyük bir kazançtır. Bu teknik kazancın sonuçları olacaktır. Olası bir saldırı karşısında halkımız birlik içinde sorumluluk alacak. Sorumluluk hepimizde olacaktır. Birlik içinde karşı durmalıyız. Kürt halkının birlik talepleri için KNK de çalışmalar yürütüyor. Osmanlı emmelerinden vazgeçmeyen Türk devletinin saldırıları karşısında halkımız, birlik temelindeki direnişi ile kazanacaktır. Bu süreçte Kürt düşmanları kazanmayacaktır.” 

AZINLIK TEMSİLCİLERİNDEN BİRLİK ÇAĞRISI 

Kürt siyasetçi Selim Sadak da Kürtlere yönelik saldırılara karşı birlik çağrısında bulundu. 

Öte yandan Asuri-Süryani, Êzidî, Yarsan gibi Kurdistan’daki etnik inanç ve halk temsilcileri başta olmak üzere çok sayıda siyasetçi, kurum ve kuruluş temsilcileri söz alarak ulusal birlik vurgusunda bulunan konuşmalar gerçekleştirdi.