Kobanê Davası: İsveç Sol Parti'den HDP'lilere destek

Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Håkan Svenneling, Kobanê Davası’na ilişkin yaptığı basın açıklamasında Türk devletinin HDP'lileri cezalandırılma girişimini kabul etmeyeceklerini ve HDP ile dayanışmayı daha da güçlendireceklerini belirtti.

Sol Parti'nin Türkiye'de gelişmeler ve demokratik hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesinden kaygı duyduğunu söyleyen Svenneling, “Erdoğan'ın ülkenin üçüncü büyük partisi HDP'yi ezme girişimi demokrasinin temel ilkelerine yönelik sert bir saldırıdır” dedi.

‘EĞER HDP EZLİRSE ÜLKEDE BARIŞ VE DEMOKRASİ UMUDU DA EZİLECEKTİR’

Dış dünyadan gelecek tepkilerin HDP'nin geleceği için belirleyici olacağı değerlendirmesini yapan Svenneling, HDP'in Türkiye için taşıdığı öneme şu ifadelerle vurgu yaptı:

“HDP demokrasi ve Kürtlerin hakları için mücadele ettiği için Sol Parti, HDP'nin kapatılma girişimlerine karşı çıkıyor. Eğer HDP ezilirse ülkede barış ve demokrasi umudu da ezilecektir.”

Svenneling, Türk devletinin Kobanê isyanını gerekçe göstererek HDP'yi suçlamasına “Şimdi, gösterilerden yıllarca sonra Türk rejimi, gösteriler sırasında meydana gelen çatışmaları gerekçe göstererek HDP'yi terörizmle suçluyor” diyerek  tepki gösterdi.

DÜNYANIN HER TARAFINDA DAİŞ'İ PROTESTO ETMEK İÇİN EYLEMLER YAPILDI

Sol Parti'nin o sıralar tüm dünyadaki halklarla birlikte Türk devletinin dolaylı olarak destek verdiği DAİŞ çetelerinin saldırılarını kınamak için eylemler yaptığını hatırlattı.

Pazartesi günü aralarında HDP eski Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da yer aldığı 108 parti yöneticisinin yargı karşısına çıkarılacaklarını hatırlatan Svenneling, “Bu duruşmalar Erdoğan için Kürtlerin haklarını almalarını engellemenin DAİŞ'a karşı mücadeleden daha önemli olduğunu gösteriyor” dedi.

Pandemi nedeniyle HDP'nin duruşmalarına katılamadıklarını belirten Sol Parti Dış Politika Sözcüsü, partilerinin sosyal medyada #SolidarityWithHDP ve #DefendKobani hastagıyla başlattığı dayanışma kampanyasını sürdüreceğini belirtti.

HDP'YE VERİLEN DESTEK BARIŞ VE DEMOKRASİYE DESTEKTİR

Sol Parti, HDP'ye verilecek desteğin Türkiye'de barış ve demokratikleşme için verilen mücadeleye verilen destek olduğuna vurgu yaptı.

ANF’ye konuşan Uluslararası Sol Forum'un İkinci Başkanı Yekbun Alp, HDP yöneticilerin tutuklanmalarına ve HDP'nin kapatılma girişimine karşı HDP ve demokrasi güçleriyle dayanışmayı sonuna kadar sürdüreceklerini söyledi.

Sol Parti'nin 1970'li yıllardan beri Kürtlere yapılan baskı ve hak ihlallerini İsveç Parlamentosunun gündeme getirdiğini hatırlatan Alp, son yıllarda da Erdoğan'ın Kürt ve HDP'ye yönelik baskı ve saldırılarına yazılı soru önergeleriyle dikkat çektiğini belirtti.

Alp, İsveç Hükümetinin uzun süreden beri HDP'yle dayanışma içinde olduğunu söyledikten sonra hükümetin Erdoğan’a yönelik eleştirilerin suskun kalmasından daha iyi olduğunu belirterek şunları kaydetti:

SADECE KONUŞMAK YETMEZ, BASKI YAPMALIYIZ

“Suskunluk kabullenmedir. Ama şimdi bizim değer yargılarımız testten geçiyor, büyük sözlerimiz test ediliyor, eğer demokrasi, insan hakları, barış ve özgürlükten ciddi olarak söz ediyorsak Türkiye'de olanlar hakkında açık konuşmalıyız. Sadece konuşmak yetmez, sözlerimizin arkasından baskı yapmaya hazır olmalıyız. Demokratik olarak seçilmiş bir partiyi kapatmanın ve halkın seçtiği politikacılar, avukatlar, gazetecileri cezaevlerine atmanın bedeli olmalı.”

Alp, Sol Parti'nin Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını gündeme getirdikten sonra bu politikanın Türkiye'ye karşı İsveç'in politikasına dönüştüğünü söyledi.

HDP'nin demokratik bir parti ve halkın sesi olduğu, barışçıl çözüm ve Türkiye'nin demokratikleşmesini savunduğu için Erdoğan'ın hedefi haline geldiğini belirten Alp, Erdoğan'ın barış ve demokrasiye karşı olduğunu, eşitlik ve kadınları savunan HDP'yi iktidarına yönelik bir tehdit olarak gördüğü değerlendirmesini yaptı.

AVRUPA PARLAMENTERİ MALİN BJÖRK, HDP AVRUPA TEMSİLCİSİYLE GÖRÜŞTÜ

Bu arada Sol Parti'nin Avrupa Parlamenteri Malin Björk ve Uluslararası Sol Forum'un İkinci Başkanı Yekbun Alp, sanal ortamda HDP'nin Avrupa Temsilcisi Derviş Çimen ile görüştü.

Çimen, HDP'ye yönelik baskı ve saldırılar ve pazartesi günü başlayacak Kobanê davası hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu.

Çimen, Türkiye'de cinsel ve sınıfsal eşitliğin sağlanması için yapılması gerekenlerin de ele alındığı toplantıda ilişkilerin devam etmesi üzerinde görüş birliğine varıldı.

SOL PARTİ'DEN HDP'YE DESTEK İÇİN KAMPANYA

Uppsala ilindeki Sol Partililer ise, sosyal medya hesabından yargı karşısına çıkarılan HDP'lileri desteklemek için bir kampanya başlattı.

HDP'ye destek verdiklerini vurgulayan konuşmalarını videoya alarak yayımladı.

Ilona Szatmarä Waldau (Milletvekili):

”Bugün HDP ve Kobanê direnişine karşı bir dava gerçekleşiyor”

Tobies Smedberg (Uppsala Belediye Meclis Üyesi):

”Biz bu davayı kınıyoruz ve HDP ve direnenlerin yanındayız”

Hanna Victoria Mörk (Belediye Meclis Üyesi):

“HDP'yi desteklemek, Türkiye'nin demokratikleşmesini desteklemektir”

Per Marckus Risman (Sol Parti Uppsala Bölge Başkanı):

“Kobanê direnişçilerini desteklemek insanlığı desteklemektir”

Yekbun Alp (Uluslararası Sol Forum 2. Başkan Yardımcısı):

“Sen de desteğini göstermek için sosyal medyada #SolidaritywithHDP ve #DefendKobani hastag'larını kullan”