Köln'de Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talebiyle çadır eylemi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kırılması ve fiziki özgürlüğü talebiyle Almanya’nın Köln kentinde sanatçılar, siyasetçiler ve kurum temsilcilerinin katılımıyla bir eylem düzenlendi.

FED-MED ve YJK-E NRW'nin ortaklaşa düzenlediği eylem /Dom Katedrali yanında yapıldı.

Eylemde açılan iki çadır Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile donatıldı.

Basın açıklaması ile başlayan eylemde siyasetçi Nursel Aydoğan ile Şehit Aileleri Kurumu (KOMAW) Eşbaşkanı Şengê Kahraman birer konuşma yaptı.

CPT ve Avrupa Konseyi'ni eleştiren Nursel Aydoğan şunları belirtti: “CPT ve AİHM'e sormak istiyoruz. 22 yıldır süren bu ağırlaştırılmış mutlak tecridi siz insan hakları sözleşmesinin neresine uygun buluyorsunuz? AİHS ve BM İnsan Hakları Sözleşmesi'nin hangi maddesinde ‘Bir hükümlüye 22 yıl tecrit uygulanabilir’ yazıyor? Yani Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği kendi yasalarına dahi uymuyor. Abdullah Öcalan sıradan bir kişilik değildir. Abdullah Öcalan'a tecrit uygulanması ve özgürleşmemesi barış ve çözüm umudunun ortadan kaldırılması anlamını taşır. Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği'ni yasalarına uymaya çağırıyoruz."

KOMAW Eşbaşkanı Şengê Kahraman ise "Bütün halklara özgürlük ve barış istiyoruz” dedi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sürdüğü ve Kürt halkına yönelik şiddet ve baskı politikalarına da dikkat çeken Kahraman, “Bize yaşam hakkı tanımıyorlar. Bu çözümsüzlük politikasını reddediyoruz ve buna karşı mücadelemizi sürdürüyoruz" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride ilişkin bildiri ile Abdullah Öcalan üzerine yazılan Almanca bir şiir de okundu.

Sanatçılar Seyîdxan, Cewad Merwanî, Binevş Roj ve Şahmaran da eylemde Abdullah Öcalan ve gerilla üzerine parçaları seslendirdi. Halk müzik eşliğinde halay çekti.

Bugün Köln ve Bonn kentlerinde yaşayan Kürdistanlıların katıldığı eylem yarın Düsseldorf ile Duisburg ve Cuma günü de Dortmund ve Essen’den Kürdistanlıların katılımıyla sürecek.