Köln'de şehitler anıldı, direnişi büyütme çağrısı yapıldı

Almanya Köln'de Mayıs şehitlerinin anıldığı etkinlikte, Türk devletinin soykırımcı saldırılarına karşı direnişi büyütme çağrısı yapıldı.

Almanya'nın Köln kentinde Mayıs şehitleri için anma etkinliği yapıldı. Etkinliği KOMAW, FED-MED, NRW YJKE ve Demokratik Güç Birliği organize etti.
Köln Deutzer Werft alanında düzenlenen etkinlikte konuşan Rojava Şehit Aileleri Kurumu Dış İlişkiler Sorumlusu Hesen Ubeyd, "Halkımız, partimiz ve kurumumuz için Mayıs ayının önemi nedir? Şehitlerin gerçeği temelinde mücadele etmek ve demokratik bir toplumu ortaya çıkarmaktır" dedi.

FED-MED Eşbaşkanı Ayten Sünger ise şöyle dedi: "Başkanımızı selamlıyoruz. 4 parça Kürdistan'da her gün şehitlerimiz vardır. Mayıs ayında da şehitlerimiz çoktur. Şehitler bize görevlerimizi, ülkemize olan bağlılığımızı, yapmamız gereken çalışmalarınızı hatırlatıyor."

'TÜM HALKIMIZ DİRENİŞE KATILMALI'

Med Federasyonu Eşbaşkanı Engin Sever de şöyle konuştu:
"Leyla Agri ve Sinan Dersim'in şahsında tüm şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Çok ağır bir savaş Kürdistan'ın bütün parçalarında sürdürülmektedir. Ermeni soykırımının yıl dönümü olan 24 Nisan Günü Kürt soykırımı için de karar alınmıştır. Türk devleti Güney Kürdistan'ı işgal etmek istiyor. Ama şunu da biliyoruz ki ona NATO destek veriyor. 22 yıl önce Başkan Apo uluslararası bir komplo ile esir alındı. Mücadelenin bitirileceğini sandılar ancak başarılı olamadılar. Büyük bir direniş gösterildi. Bugün uluslararası komployu yeniden hayata geçirmek istiyorlar. Ancak Kürt gençleri-kızları büyük bir direniş gösteriyorlar. Ama bu mücadelede sadece gerillanın direnişi yetmez. Başta şehit aileleri olmak üzere tüm yurtsever halkımız destek olmalıdır.  Son 40 yılda on binlerce şehit verdik. Şehitlerimiz Kürdistan halkı için yeni bir yaşam perspektifi ortaya koymuştur. Sömürgeci devletler şehitlerimizin yarattığı değerleri yok etmek istiyor. Ancak onlar da şunu görüyor ki Kürdistan gençleri büyük bir öfke ile onların saldırılarına cevap vermektedir."

Şengal’de yaşamını yitiren Mam Beşir’in eşi Sabriye Tutar da şehitleri saygıyla andığını belirterek "onların umutlarını canlı tutmalıyız onların yolunda yürümeliyiz onların isimlerini unutmamalıyız. Biji Serok Apo. Şehit namırın" şeklinde konuştu. 

Yjke adina Hatice Tok da bir konuşma yaptı ve şunları söyledi: "mayıs ayı mücadelemiz açısından kutsal bir aydır. Canfeda kahramanlarımızın ortaya çıktığı bir aydır. Deniz Gezmiş İbrahim Kaypakkaya, Dörtler ve Haki Karer gibi binlerce devrimci Mayıs ayında şehit oldular. Onlar devrimimizin ve mücadelemizin önünü açtılar. Bugün Rojava'da binlerce enternasyonalist yoldaş mücadele ediyor. Haki Karer yoldaş şahsında tüm enternasyonalist şehitlerimizi saygıyla anıyorum.”

Sinan Dêrsim'in kuzeni Kemal Şanlı da anmaya katıldı ve bir konuşma yaptı. Şanlı, duygularını şöyle dile getirdi: "Sînan Dêrsim bizden çok Kürdistan halkının evladıydı. Kürdistan halkının içindeydi. Son görüşmemizde, artık Kürdistan'a gideceğini, dönmeyeceğini söyledi. Kürdistan şehitlerine sahip çıkmamız, onların yoluna sahip çıkmakla olur. Ülkemiz üzerinde büyük bir vahşet uygulanıyor. Binlerce şehidimiz var. Onları çocuklarımıza tanıtmalıyız. Mücadeleye sahip çıkarsak onlara layık olabiliriz."

KOMAW Eşbaşkanı Şengê Ana şöyle dedi:
“"Haki Karer, Karasungur, İbrahim Kaypakkaya ve Sinan Dêrsim şahsında tüm devrim şehitlerini saygıyla selamlıyorum. Onlar insanlık ve özgürlük için canlarını feda ettiler. Mücadelenin sürmesi ile şehitlerimize layık olabiliriz. Çok büyük bedeller verdiğimiz bir gerçektir. Ama şehitlerimiz sayesinde onurluyuz. Başımız diktir."
MLKP adına yapılan konuşmada Türk devletinin Mayıs ayındaki tüm şehitleri anarak “şehitlerimiz hem ser verip sır vermediler hem diz çökmediler büyük bir direniş mirası bıraktılar” dedi.

Açık alanda yağmurlu ve soğuk bir havada gerçekleşen anmada onlarca şehidin fotoğrafları asıldı.
Kürdistan gazisi Sarya Cudî şehitler üzerine yazdığı şiirini okudu.

Etkinlikte Hozan Cömert de şehitler için şarkılar söyledi.