KON-MED: Seçimlerde Kürt adaylarına aktif destek verelim

Almanya'da 14 Mart'ta başlayacak olan eyalet seçimlerine ilişkin açıklama yapan KON-MED, Kürt adayların seçilmesi için aktif destek verilmesi çağrısında bulundu.

Almanya’daki Kürdistanlı Topluluklar Konfederasyonu (KON-MED), Almanya'da 2021 yılında düzenlenecek seçimlere, Kürt halkına toplumsal çıkarları gözeterek oy verme çağrısında bulundu. Eyalet seçimlerine ilişkin yazılı bir açıklama yapan KON-MED, Kürdistanlı adayların seçilmesi için aktif destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

Almanya'da 2021 yılının "Süper Seçim Yılı" olacağına değinilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Almanya'da 2021 yılında genel seçimlerin yanı sıra altı eyalette de eyalet meclisi seçimleri yapılacak. Almanya’da 2021 "süper seçim yılı" olarak tanımlanıyor. Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz’da 14 Mart’ta eyalet seçimleri (Landtagswahlen) olacak. Hessen’de ise aynı tarihte eyalet yerel seçimleriyle (Kommunalwahlen) birlikte Yabancılar Meclisi (Ausländerbeiratswahlen) seçimi de gerçekleşecek.

6 Haziran’da Sachsen-Anhalt’ta seçmenler eyalet parlamento üyelerini seçecek. 26 Eylül’de ise Federal Meclis üyelerinin belirleneceği genel seçimler yapılacak. Mecklenburg-Vorpommern ve Berlin eyalet meclis seçilmelerinin de aynı gün yapılması bekleniyor. 25 Nisan’da Thüringen’de yapılması planlanan eyalet parlamentosu seçimi ise korona salgını nedeniyle 2022’ye ertelendi.

KON-MED olarak, Kürtlerin temel taleplerini içeren, genel ve eyalet seçimleri için tüm Alman siyasi partilere dönük seçim konuları yoklamasına ilişkin bir dosya hazırlandı. Kürdistanlılara çağrımız; oy verirken toplumsal çıkarlarımızı gözeterek, gereken kriterleri dikkate alalım. Bu temelde, demokratik ve ekolojik duruş ve duyarlılık, kadının erkek egemen sisteme karşı mücadelesine duyarlılık, bu ülkeye göçmen olarak gelmiş insanların haklarını korumayı esas alma ve sosyal devlet anlayışı. Bu kriterleri yerine getirdiğini düşündüğünüz parti veya bireylere oylarınızı vermeniz toplumsal çıkarımız için önemli etkiye sahip olacaktır."

350 BİN KÜRDİSTANLI OY KULLANMA HAKKINA SAHİP

"KON-MED olarak, Almanya'daki seçimleri ciddiye alıyoruz, Kürdistanlıları oylarını kullanmaya çağırıyoruz" denilen açıklamada devamla şunlar belirtildi: "83 milyon nüfusuna sahip olan Almanya'daki seçim listelerinde Kürt adaylar da var. Federal Seçim Kuruluna göre yaklaşık 350 bin Kürdistanlı Almanya vatandaşı oy kullanma hakkına sahip.

Kürt seçmenler Almanya'daki seçimlerinde önemli bir etkide bulunabilir. Kürdistanlılar seçime ne kadar fazla katılım sağlarsa, önümüzdeki dönemde de o derecede ciddiye alınacak, göçmen ve azınlık olmaktan kaynaklanan sorunlarına da daha fazla ilgi gösterilecektir.

Almanya'da politik topluluklar üzerinde ciddi bir kriminalizasyon politikası uygulanmaktadır. KON-MED olarak, başta bu sorunlarla mücadeleyi esas alan sol, sosyalist, devrimci, demokrat olan adayları destekliyoruz. Göçmen tüm devrimci, demokrat, ilerici Kürdistanlı adayların desteklenmesi gerekir. Aynı şekilde, Kürdistanlı olmasa da halklarımızın savunucusu olacağına inandığımız, hangi milletten olursa olsun, tüm adayların yanında olmalıyız. Almanya'da seçim çalışmalarında seçmenlerine Kürtlerin özgürlük mücadelesini destekleyen dost, devrimci, sosyalist ve demokratlardan yana oy kullanılması çağrısında bulunuyoruz."

SEÇİM MARATONU 14 MART'TA BAŞLIYOR

Seçimlerde Kürt siyasetçilerini desteklediklerine yer verilen KON-MED açıklamasında, "Bizim sorunlarımızı ve taleplerimizi bu adayların dile getirebileceğine inanıyoruz. Almanya'da seçim maratonu 14 Mart 2021'de Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde başlayacak. KON-MED olarak herkesi RHEINLAND-PFALZ ve BADEN-WÜRTTEMBERG Eyalet Parlamento seçimlerinde, HESSEN eyaletinde gerçekleşecek olan Belediye Meclisi seçimlerinde ve Yabancılar Meclisi seçimlerinde oy vererek aktif katılıma çağırıyoruz. Adaylar hakkında bilgi almak isteyenler kendilerine en yakın Demokratik Kürt Toplum Merkezi'ne giderek veya Federasyon Eş-Başkanları ile iletişim kurarak bilgi edinebilirler.  

KON-MED olarak, yaşadığımız kentlerde var olan ırkçılığa, sömürüye ve sermaye rant ilişkilerine karşı, sosyal ve adaletli bir yaşam için, aynı zamanda Kürt toplumunun özgün taleplerini hayata geçirebilmek için herkesi oy hakkını kullanmaya, seçimlere katılan Kürdistanlı adaylara ve Kürdistan halklarının dostlarına oy vermeye, seçimlerde aktif yer almaya çağırıyoruz" denildi.