Kürt Enstitüsü: İsveç, PKK'yi terör listesinden çıkarmalı

Stockholm'de çalışma yürüten Kürt Enstitüsü, Palme Cinayeti'ni PKK'ye yıkmaya çalışan İsveç'in Kürtlerden özür dilemesini ve PKK'yi terör örgütleri listesinden çıkarmasını istedi.

İsveç'te başsavcı ve polis şefinin, 1986 yılında Stockholm'de sokak ortasında katledilen Başbakan Olof Palme'nin Stig Engström tarafından öldürüldüğünü açıklamasının üzerinden 2 ay geçmesine rağmen tartışmalar sürüyor.
Stockholm Kürt Enstitüsü, cinayetten sonra ortada somut kanıt olmaksızın Kürtleri hedef göstererek mağduriyetlerine neden olan İsveç'in, Kürtlerden özür dilemesi ve PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması için bakanlıklara yazılı olarak başvuruda bulundu.
Kurumun Başkanı Kamran Simo Hedili, Palme Cinayeti ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
İsveç Başsavcısının, 10 Haziran günü Palme cinayetinde Kürtlerin rolü olmadığını açıklamasından hemen sonra Kürt aydınlarının konuyu internet üzerinden tartıştıklarını söyleyen Hedili, toplantı hakkında şu açıklamalarda bulundu:

'BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURDULAR'

"Tartışmalara Türkiye, Kürdistan, Rusya ve Avrupa'nın değişik ülkelerinden onlarca yazar ve aydın katıldı. İsveç'in Palme Cinayeti'ni Kürtlerin üzerine yıkarak bir taşla iki kuş vurduğu üzerine görüş birliğine vardık. Emperyalistler, hem kapitalist sisteme direnen Palme'yi ortadan kaldırdılar hem de dünya devrimci hareketleri içinde ayakta kalan ve direnen Kürt Özgürlük Hareketi'ni cinayetin sorumlusu ilan ettiler.”
Palme cinayetinden en fazla Kürtlerin zarar gördüğüne ve Kürtlerin büyük travmalar geçirdiğine dikkat çeken Hedili, "Palme Cinayeti'nin Kürtlerin üzerine yıkılmasında Türk devletinin de parmağı var. Cinayet İsveç ve Türk polisinin iş birliğiyle PKK ve Kürtlerin üzerine yıkılmak istendi. Palme'nin katledilmesinin ertesi günü Türk ve İsveç medyasının PKK'yi suçlayıcı manşetlerle çıkması tesadüf olamaz” dedi.

'İSVEÇ DEVLETİ YAPTIĞI YANLIŞI DÜZELTMELİ'

İsveç devletinin yaptığı yanlışı düzeltmesi ve Kürtleri terör örgütleri listesinden çıkarması gerektiğine vurgu yapan Hedili, konuşmasının devamında taleplerini şöyle sıraladı:
"İsveç devleti, pek çok ülkede PKK'nin terör örgütleri listesine alınmasına neden oldu. Basın toplantısında başsavcı, Kürtlerin Palme Cinayeti ile ilgileri olmadığını ve PKK'nin Türk devletine karşı mücadale eden bir özgürlük hareketi olduğunu söyledi. Bu açıklamanın gereğinin yapılması gerekir. Öncelikle İsveç PKK'yi terör örgütleri listesinden çıkarmalı ve diğer ülkelerin de aynı şeyi yapması için girişimde bulunmalı. İsveç'in Kürtlere vereceği en büyük destek bu olacaktır.”

'İSVEÇ'İN KÜRT POLİTİKASINDA DEĞİŞİKLİK YOK'

İsveç'te 20 yıldan beri yaşamını sürdürmesine rağmen hâlâ iltica talebinin karşılanmadığına dikkat çeken Hedili, "Benim durumumda olan onlarca Kürt var. PKK terör örgütleri listesinde yer aldığı için İsveç bizim iltica taleplerimizi kabul etmiyor. Türkiye'ye iade etmiyor ama oturma izni de vermiyor” dedi.
Hedili, İsveç Başsavcısının PKK'nin bir özgürlük hareketi olduğunu kabul etmesine rağmen Kürtlere yönelik baskıların sürdüğünü de şöyle anlattı:
"Bu açıklamadan hemen sonra Göçmen Bürosuna ilticacı Kürtler için 'kara mektuplar' gönderildi. İsveç Güvenlik Polisi'nin (Säpo) gönderdiği ve gizli damgası taşıyan bu mektuplarda bizim PKK ile ilişkide olduğumuz ve İsveç'in güvenliği için risk oluşturduğumuz iddia ediliyor. Oturma izni olan Kürtlerden bazılarının evlerine de bu içerikte mektup yolladılar. Amaçları Kürtleri sindirmek ve korkutmak. Tüm bunlar İsveç'in Kürt politikasında bir değişiklik olmadığını gösteriyor."

'BU NASIL DOSTLUK?'

Rojava'ya destek amacıyla Stockholm'de düzenlenen galaya İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'nin katılıp bir konuşma yaptığını hatırlatan Hedili, İsveç'in çifte standardına şu ifadelerle tepki gösterdi:
"Linde, galada yaptığı konuşmada Kürtlerin dağlardan başka dostları olmadığı söylemine karşı çıkarak, 'Biz Kürtlerin dağıyız' dedi. Bundan birkaç ay sonra İsveç hükümeti, korona krizinin tam ortasında Kuzey Kürdistan'da yaralandıktan sonra İsveç'e iltica eden bir Kürt gencini özel uçakla Türkiye'ye gönderdi. 20 yaşlarındaki Kürt genci Resul Özdemir, Türk devleti tarafından işkencelerden geçirildi. Bu nasıl dostluktur? Dostlarını düşmanlarına teslim ediyorsun? Bu tam anlamıyla iki yüzlülüktür.”

'BU LEKEYİ İSVEÇ'İN ÜZERİNDEN KALDIRIN'

İsveç'in derhal PKK'yi terör örgütleri listesinden çıkarması gerektiğini söyleyen Hedili, "İsveç'in atacağı en samimi adım bu olacaktır. Bu yapılmadığı takdirde başsavcı ve Linde'nin açıklamaları bir şey ifade etmez. Madem hata yaptığınızı kabul ediyorsunuz, derhal düzeltin. Bu lekeyi İsveç'in üzerinden kaldırın. Stockholm Kürt Enstitüsü İsveç'in en güçlü ve örgütlü Kürt kurumlarından biri. Her yıl onlarca  etkinlik gerçekleştiriyor. Ama İsveç devleti kurumumuza tek bir kron bile yardımda bulunmuyor” şeklinde konuştu.
Stockholm Kürt Enstitüsü Başkanı Kamran Simo Hedili, PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması için hükümet nezdinde girişimde bulunduklarına vurgu yaptı.