Kürt örgütler: Erdoğan’ın İsviçre’ye girişi kabul edilemez

İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) ve İsviçre Demokratik Kürt Toplumu (CDK-S), Cenevre’deki Mülteci Forumu’na katılması beklenen Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsviçre’ye girişinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

BM öncülüğünde 17-18 Aralık tarihleri ​​arasında gerçekleştirilecek Cenevre’de Mülteci Forumu’na Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da davet edilmesine tepkiler devam ediyor.

YJK-S ve CDK-S ortak bir açıklama ile bu ziyaretin kabul edilemez olduğunu belirterek, “Görev süresi boyunca Erdoğan ve koalisyon partisi MHP, Kürtlere karşı savaş ilanı etti. Binlerce insan tutuklandı ve binlerce insan göçe zorlandı. Binlerce siyasetçi, kadın hakları aktivistleri, belediye başkanları, parti başkanları, eş başkanlar, akademisyenler ve insan hakları aktivistleri tutuklandı ve yüzlerce kişi öldürüldü” dedi.

Türk hükümetinin politikasının kuruluşundan bu yana, diğer halkların ve azınlıkların imhası olduğunu kaydeden her iki Kürt organizasyon, Ermeni Soykırımı’ndan Sur-Cizre-Nusaybin’deki vahşetlere kadar işlenen katliamları hatırlattı.

Açıklamada, “Erdoğan, IS, El Kaide ve El Nusra gibi cihadçı grupların desteği ile kendi rejimi ile tüm bu suçları işlemiştir. Kuzey Suriye’de insanlığı karşı işlenen katliam ve suçlar Birleşmiş Milletler tarafından bilinmektedir” diye belirtildi.

Kuzey ve Doğu Suriye’de 9 Ekim’de başlatılan işgali de hatırlatan YJK-S ve CDK-S, bu işgalle birlikte toplumun her kesimine karşı savaş suçları işlendiğine vurgu yaptı.

“Çocuk, kadın ve toplumun her kesiminden binlerce insan öldürüldü” diyen organizasyonlar, “Tıpkı Efrin’de yapıldığı gibi savaş, katliam ve işgal ile boşaltılan topraklar cihatçılara devredildi” diye ekledi.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Kuzey Suriyeli çocuklara yönelik gerçekleştirdiği bu korkunç katliam, Birleşmiş Milletlerin ve insani yardım kuruluşlarının sessizliği ve tepkisizliği bir sonucudur. Türkiye’nin insan hakları ihlalleri yaptığının ve savaş suçları islediğinin binlerce kez kanıtlanmasına rağmen, bu uluslararası hukuka aykırı savaşı durdurmak hiç bir adım atmamaktalar.

Erdoğan ve müttefikleri, mültecileri Avrupa’ya karşı koz olarak kullanıyor ve milyonlarca Euro alıyorlar. Bu parayı savaşı icra etmek için kullanılıyorlar. Uluslararası kurumların ve kamuoyunun sessizliği, tüm dünyada bu gerçeklikten sarsılan insanları daha çok şaşırtıyor. Bu suçlar cezasız kalmamalıdır.

Erdoğan rejimi ve cihatçıları tarafından yürütülen savaş suçlarına ve insan hakları ihlallerine yönelik sessizlik, bu suçlara ortak ediyor. Eğer bu politika durdurulmazsa, bu durumun uluslararası toplum için bir tehdit olacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

BM ve İsviçre’nin, savaş suçlusu ve cihatçıların müttefiki Erdoğan’ı davet etmeleri ve ülkeye girişine izin vermeleri bizim için kabul edilemez bir durumdur.

Bizler uluslararası topluma ve insan hakları örgütlerine kendi insani değerlerini hatırlatarak derhal sessizlikleri ve tepkisizliklerine bir son vermeleri için çağrıda bulunuyoruz.

Bu sessizlik ve tepkisizlik ile Erdoğan rejiminin tarafında yer alındığı ve Kuzeydoğu Suriye halkına karşı savaş suçları desteklendiğini birkez daha hatırlatıyoruz.

Erdoğan ve cihatçı müttefikleri, insana ve insanlığa yönelik savaş suçlarından ötürü uluslararası bir mahkemeye çıkarılmalı ve cezalandırılmalıdır.

Göçün nedeni olan ve insanlığa karşı suç işleyen Erdoğan’ın davetini başta Kürt kadınları olmak üzere Kürt halkı olarak kabul edilemez buluyoruz. Bu nedenle 17 Aralık 2019 tarihinde saat 11.00’de Cenevre’de BM önünde eylemde olacağız. Tüm halkımızı bu eyleme katılmaya davet ediyoruz.”