Kurdistan ve İran halkları Köln'de eylem yaptı

İran’da Kürt kadın Jîna Emînî’nin “ahlak polisleri” tarafından katledilmesinin ardında başlayan protesto eylemlerine destek amaçlı Köln’de miting ve yürüyüş düzenlendi.

İran’ın başkenti Tahran’da Kürt kadın Jîna Emînî’nin “ahlak polisleri” tarafından katledilmesi ile başlayan protesto eylemlerine destek amacıyla Almanya’nın Köln kentinde miting ve yürüyüş düzenlendi. ​

Kurdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK), Rojhilat Özgür Kadınlar Topluluğu’nun (KJAR) yanı sıra Almanya ve Avrupa’nın farklı ülkelerinden faaliyet gösteren İranlı ve sol 15 kadın kurumu tarafından desteklenen ve yüzlerce Rojhilat ve İran'lı Kürt, Beluci, Lor, Fars, Arap, Azeri halklarına mensup kişilerin katıldığı miting, Köln-Neumark’ta gerçekleştirildi. Bir eylemci, "Sadece Şah'ın partisi katılmadı. İran ve Kurdistan'ın bütün muhalif renkleri burada" dedi.

"Jin Jiyan Azadî" sloganı ile yapılan eylemde Kürtçe, Farsça ve Almanca konuşmalar yapıldı ve şarkılar söylendi.

KJAR: AYAKTA OLACAĞIZ

Mitingte KJAR Avrupa Sorumlusu Meryem Fetî bir konuşma yaptı. "Bugün Helsinki, Oslo, Stockholm, Londra ve Köln'de merkezi eylemler yapıyoruz" diyen Fetî, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu eylemleri Rojhilat ve İran'da gelişen Jin Jiyan Azadî devrimini desteklemek için gerçekleştiriyoruz. İslam Cumhuriyeti'nin kadına, ezilen halklara ve farklı inançlara karşı olan politikalarını protesto etmek için bu eylemleri düzenledik. Kurdistan'ı, Belucistan'ı, zindanlardaki siyasi tutsakları, üniversitelerde ve sokakta direnenleri, baskı altındaki feministleri desteklemek için buradayız. Nerede olduğumuz önemli değildir. Nerede olursak olalım bu rejime karşı gençler ve kadınlarla birlikte ayakta olacağız, sesimizi yükselteceğiz ve çalışacağız."

İRAN’DAKİ AFGAN KADINLARIN DURUMU

İran'da yaşayan Afgan kadınlar adına da bir konuşma yapıldı. Konuşmada şu ifadeler dikkat çekti: "İran'daki Afgan kadınların İranlı bir erkekle evlenmesi yasaktır. Evlenseler bile nikahları resmi sayılmıyor. Çocuk doğduğunda bir doğum kaydına sahip olamıyor. Kimliksiz kalıyor. Afgan'lı kadınlar İran'da okula gidemiyor. Okuma hakları yoktur."

Mitingde Alman solu adına Die Interventionistische Linke (IL – Müdehaleci Sol) temsilcisi bir konuşma yaptı. Kadın temsilci konuşmasında şöyle dedi:

"Alman iktidarının tavırları kapitalin insan hayatından daha değerli olduğunu gösteriyor. Çünkü, devrimci örgütleri terör listesinde tutuyor. Biz hep beraber kapitalist sisteme, ataerkilliğe, faşizme, ırkçılığa ve egemen sınıfların baskı ve sömürüsüne karşıyız. Bizim mücadelelerimiz enternasyonal olarak birbirine bağlıdır. İran'da bir feminist devrimden bahsediyoruz. Bu nedenle biz feministlerin de enternasyonal olarak birbirimizle bağlantı kurmamız gerekiyor."

Saat 13.00'da Köln Neumarkt'da mitingle başlayan eylemde daha sonra yürüyüşe geçildi. Köln'ün en merkezi sokaklarında yapılan yürüyüşte sloganlar bir an olsun durmadı. Eylem saat 16.00'da sona erdi.