Kürt gencini döven Alman polise ceza

Görgü tanığı bir kadın polisin şikayeti üzerine, Berlin’deki bir gösteri sırasında gözaltına alınan bir Kürt gencini döven Tony A. isimli polis memuru hakkında açılan davada mahkeme 1 yıl 3 hapis cezası verdi.

Almanya’da nüfusu 1 milyonu aşan Kürtler yıllardır devletin kriminalize siyasetinin mağdur oluyor, barışçıl gösterileri polisin şiddetine sahne oluyor. Ancak polisin Kürtlere yönelik şiddeti yasaklar gerekçe yapılarak ‘meşru’ görülürken, nihayet polisin bir dayak olayında geç de olsa adalet yerini buldu.

Geçtiğimiz günlerde Berlin’deki yerel basında “dayakçı polise hapis cezası” başlığıyla polisin ismi ve olay gizli tutularak kısa bir haber yayınlanmıştı. Olay ve yargılamaların detaylarına ulaşan ANF, söz konusu polisin bir gösteride gözaltına alınan bir Kürt gencini dövdüğü için ceza aldığını ortaya çıkardı.

DAYAKÇI POLİS 2 YIL SONRA YARGILANDI

26 Kasım 1993 gününden itibaren Alman devletinin uyguladığı PKK yasağını 25. yılında protesto etmek amacıyla 1 Aralık 2018 günü başkent Berlin’de çok sayıda sivil toplum kuruluşu, akademisyen ve insan hakları savunucusunun çağrısıyla kitlesel bir gösteri düzenlenmişti.

“Özgürlük talebi yasaklanamaz- Polis yasası, PKK yasağı ve milliyetçiliğe karşı ortak mücadele” adıyla gerçekleşen yürüyüş ve miting Alman polisinin şiddetine de sahne olmuştu. Gözaltına alınan bazı gençler polis şiddetine maruz kalmıştı. Özellikle Tony A. isimli bir polisin şiddetine maruz kalan gençlerden biri avukatı aracılığıyla şikayetçi olmak istemiş, ancak elinde her hangi bir kanıt olmadığı için başarılı olamamıştı.

Can güvenliği nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen 22 yaşındaki Kürt gencini hedef alarak döven polise bazı arkadaşları karşı çıkmış, o ise “Hayır, önce o beni dövdü” iddiasında bulunarak kendisini savunmuştu. Ancak aynı gösteride görevli olan Lisa G. isimli bir başka kadın polis “Sen hep Kürtlerin gösterilerinde şiddete başvuruyorsun” diyerek Tony A. isimli dayakçı polisten şikayetçi olmasıyla bir soruşturma başlatıldı.

CESARETLİ KADIN POLİSİ İFADESİNİN ARKASINDA DURDU

Şiddet uygulayan polis hakkında Berlin Emniyet Müdürlüğü ve savcılığın yürüttüğü soruşturmanın ardından Berlin’deki yerel mahkemede dava açıldı. Geçtiğimiz günlerde görülün duruşmada savcı, polis memuru Tony A.’nın kendisini “ceza kesen kişi” olarak gördüğünü ve gözaltına aldığı kişileri dövmesinin ciddi bir suç olduğunu belirtti.

Dayakçı polis ise söz konusu göstericinin kendisine yumruk attığını ve elmacık kemiğinin yaralandığını iddia etti. Ancak görgü tanığı sıfatıyla duruşmada ifade veren Lisa G. isimli polis ise bu iddiayı yalanlayarak, ortada hiçbir şey yokken gözaltına alınan gencin Tony A. tarafından polis aracı içinde yere yatırıldığını ve dövüldüğünü söyledi.

Hakim ise kadın polisin ifadesini inandırıcı bularak dayakçı polise 1 yıl 3 ay hapis cezası kesti. Denetimli serbestlik şartıyla cezaevine girmeyen Tony A. polislik mesleğinden atıldığı öğrenildi.

BERLİN POLİSİNDE KÜRT DÜŞMANI YAPILANMASI VAR

Bu mahkeme kararıyla Berlin emniyet birimlerinde Kürt düşmanı polislerin görev yaptığı belgelenirken, benzer olaylar son yıllarda çokça yaşanmasına rağmen hiçbir soruşturma açılmıyordu. Üstelik Alman milliyetçi polislerin yanında Ülkücü yandaşı Türk ırkçılarının da Berlin polisinde örgütlendiği ortaya çıkmıştı.

2017 yılında Berlin Polis Akademisi’nden bir eğitmen Kürtlerin eylemlerinde koyu Erdoğan taraftarlarının görevlendirildiğini açıkça itiraf etmişti. Der Spiegel dergisine konuşan ve ismini vermek istemeyen eğitmen "Kürt gösterilerinde koyu Erdoğan yandaşı polisler görev alıyor, bu iş daha ne derece iyi gider, bunun yanıtını bilmiyorum" diye konuşmuştu.

Benzer ifade ve itiraflar Berlin'de çıkan "Berliner Morgenpost" gazetesine konuşan ve yine ismini vermek isteyen bir başka eğitmen tarafından da dile getirildi. Söz konusu eğitmen Türk kökenli polis adayları arasında Erdoğan taraftarlarının olduğunun bir gerçek olduğunu söyleyerek "Bunu ben bunu eleştirsem de ilgili makamlar bu duruma ifade özgürlüğü bakıp sabır gösteriyorlar" diyerek tepki göstermişti.

KAMARALAR ÖNÜNDE BİR BAŞKA DAYAKÇI POLİS

Almanya'nın PYD, YPG ve YPJ bayraklarını yasaklama kararını protesto etme amacıyla yine 2017 yılının Haziran ayında Berlin'de bir kitlesel gösteri düzenlenmişti. YPG ve YPJ bayraklarının taşınmasını gerekçe yapan polis göstericilere sert şekilde saldırmış, 3 gösterici yaralanmıştı. Gösteride görevli bir polis memurunun Şemsettin Sevim adlı Kürdistanlıya arkadan yaklaşarak sert bir cisimle vurması kamara görüntülerine yansımıştı. Ağır yaralanan Sevim hastaneye kaldırılırken, saldırgan polise ilişkin hiç bir soruşturma açılmamıştı.