Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için CPT önünde eylem

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük tecride karşı CPT önünde 3 günlük eylem başlatıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarının bağlı olduğu Asrın Hukuk Bürosu'nun yaptığı açıklama ile Avrupa İşkenceyi Önleme Örgütü’nün (CPT) İmralı’ya yaptığı ziyaret sırasında Abdullah Öcalan’la görüşme sağlanmadığının öğrenilmesi üzerine eylemler sürüyor.

KCDK-E’nin seferberlik çağrısı üzerine Kurdistanlılar, Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan CPT binasının önünde 3 gün sürecek bir eylem başlattı. Eylemin ilk gününe Avrupa’da yaşayan seçilmişler ve İsviçre’den gelen halk katıldı.

'ACİLEN AÇIKLAMA YAPILMALI'

Oturma eylemi katılanlar burada bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında ilk olarak KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur konuştu.
Göksungur, CPT heyetinin Abdullah Öcalan ile görüşüp görüşmediğini bilmediklerini ifade ederek, “İmralı’da Rebêr Öcalan ve diğer 3 tutsak arkadaşımız hakkında uzun süredir bilgi alamıyoruz. Burada CPT’ye soruyoruz. Siz İmralı’ya gittiğinizde Sayın Öcalan ile görüştünüz mü, görüşmediniz mi? Acilen bir açıklama yapmak zorundasınız” dedi.

Eyleme katılan İzlanda eski İçişleri Bakanı ve İmralı Heyeti Başkanı Ogmundur Jonasson, kısa bir konuşma yaptı. Kürtlerin kaygılarını anladığını ifade eden Jonasson, “Öcalan'ın özgürlüğü beraberinde kalıcı bir barışa vesile olacaktır. Aynı zamanda Rojava’da Türk devletinin saldırılarına karşı direnenleri de selamlıyorum” dedi.

'ÖNDER APO'NUN YAŞAMINDA OLAĞANÜSTÜ DURUM VAR'

Eyleme katılan KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal da bir konuşma yaptı. Kartal, “Kürt halkı Önder APO için her gün her yerde sokakta ve ayaktadır. CPT yaptığı açıklamada İmralı'ya gittiği ve görüş yaptığını ifade etti. Ancak avukatların açıklaması tam aksi yönündedir. İki açıklama birbirini tutmuyor. Avukatlar Rebêr APO’nun görüşe çıkmadığını ifade ettiler. Önder APO’nun yaşamında  olağanüstü bir durum var. Onun yaşamı Kürt halkını endişeye sevk etmektedir. Avrupa Konseyine bağlı uluslararası bir kurum olan CPT Kürt halkının bu hassasiyetini biliyor. Önderliğin yaşamı hakkında CPT acilen bir açıklama yapmak zorundadır” dedi.

Kürt Halk Önderi'nin avukatlarından Ömer Güneş yaşananlara ilişkin bilgi verdi. Avukatların, Abdullah Öcalan ile görüşmesinin bilerek engellendiğini ifade eden Güneş, uluslararası kurumların kendi hukuklarına dahi riayet etmediklerine vurgu yaptı.

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) adına divan kurulu üyesi Ali Şimşek de bir konuşma yaptı. Şimşek, Türk devletinin saldırılarının amacının Kürt halkını ve Ortadoğu halklarını karanlığa sürüklemek olduğunu ifade ederek, “Ortadoğu halkları için Önder APO’nun ortaya koyduğu Demokratik Modernite paradigması bir barış ve kardeşlik paradigmasıdır. Bütün bu saldırıların amacı bu paradigmaya karşı yapılmaktadır. Uluslararası kurumlar da bu paradigma nedeniyle saldırılara sessiz kalıyor” dedi.

Seçilmişler adına HDP eski milletvekili Lezgin Botan konuştu. Botan da Kürt Halk Önderine uygulanan tecridin ahlaki olmadığına vurgu yaptı, “Kürt halkının sabrını sınamasınlar. Sayın Öcalan sadece Kürtler için değil, bütün Ortadoğu halkları için önemli bir liderdir. Avrupa hukuku, değerleri Sayın Öcalan noktasında önemli bir sınavdan geçiyor. Barış, adalet ve demokrasi konusunda bir turnusol görevi görüyor. Avrupa ve uluslararası kurum sınavda kalmışlardır” dedi.