Kürtler için ABD Brüksel Büyükelçiliği önünde protesto eylemi yapılacak

Türk devletinin Kürtlere karşı yürüttüğü savaş ve uluslararası güçlerin sessizliğine tepki göstermek amacıyla birçok örgüt, cumartesi günü Brüksel’deki ABD büyükelçiliği önünde bir protesto eylemi gerçekleştirecek.

ABD ve NATO’nun Kürtlere karşı yürütülen soykırım saldırılarındaki ortaklıkları ve bu saldırılar karşısındaki sessizliklerini Brüksel’de protesto edilecek.

Protesto eylemi cumartesi günü saat 11.00’de “Boulevard du Régent 27” adresindeki ABD Büyükelçiliği önünde başlayacak.

Eylemi şu örgütler organize ediyor: Nav-Bel (Belçika Demokratik Kürt Toplum Merkezi); İLPS (Halkların Uluslararası Mücadele Ligi); HBDH (Halkların Birleşik Devrim Hareketi) Belçika; KCDK-E (Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi); AIDL (Uluslararası Hak ve Özgürlükleri Savunma Birliği); VREDE (Belçika Barış Örgütü); YJK-B (Kürt Kadınlar Birliği-Belçika); Belçika Kürt Enstitüsü; Demokratik Güç Birliği Belçika; RESIST US-led War Movement (ABD öncülüğünde geliştirilen savaşlara diren hareketi).

Örgütler yaptıkları ortak açıklamada, “NATO üyesi Türk devleti, Kürt düşmanlığı üzerinden acımasızca sürdürdüğü savaşta Kuzey ve Doğu Suriye'deki ve Güney Kürdistan'daki (Kuzey Irak) Kürt halkını hedef almaya devam etmektedir. Sınırlarının ötesinde askeri operasyonlar düzenleyen Türk devleti, NATO'nun belirtilen hedef ve normlarını açık bir şekilde ihlal etmeyi sürdürmektedir” denildi.

“Uluslararası sessizlik Erdoğan'ın saldırganlığını ve militarizmini teşvik ediyor” diyen örgütler, şunları ekledi:

“1974'te Kıbrıs'taki yayılmacı politikası nedeniyle eleştirilse de buna rağmen Türk devleti ülkeyi işgal etti. Şimdi ise Güney Kürdistan'ı işgal etmek istiyor. Maalesef bu meselede de uluslararası toplumun sessizliğine bir kez daha tanıklık ediyoruz. Özellikle de Türkiye'nin üye olduğu kuruluşlar, yani NATO ve Avrupa Konseyi bu işgal operasyonları karşısında suskunluğunu korumaktadır.

Ayrıca Türkiye ile olası üyelik tartışmalarına öncülük eden Avrupa Birliği de tek bir söz söylemiyor. Bu sessizlikten güç alan Türk devlet militarizmi Libya, Yemen ve diğer Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde de yayılmaktadır.”

24 Nisan’dan bu yana Medya Savunma Alanları’na karşı yürütülen işgal saldırılarını hatırlatan örgütler, Kürdistan’ın bölgesel bir savaşın merkezi yapılmak istendiğine işaret etti.

Açıklama şu ifadelerle sun buldu: “PKK, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Türk devletinin Kürt halkına uyguladığı baskı ve asimilasyon politikalarına yanıt olarak 1978 yılında kuruldu. PKK’den önce de Türk devletine karşı birçok Kürt ayaklanması yaşandı. Bu ayaklanmalar; Kürt kimliğinin inkar edilmesi ve Kürdistan topraklarının işgal edilmesine karşı doğdu. Amaç, Kürt halkına karşı sürekli imha ve asimilasyon siyasetine karşı Kürt varlığını savunmaktı. PKK hareketi de Türk devletinin 100 yıllık inkar ve imha konseptine karşı Kürt dilini, kimliğini, kültürünü korumak ve Kürt halkını bir statüye kavuşturmak için 40 yıldır mücadele etmektedir. PKK’nin bu mücadelesi, Belçika’nın en yüksek mahkemesi tarafından da ‘terörist değil, savaşan taraf’ olarak tanımlanmıştır.

(…) ABD Büyükelçiliği önünde düzenlenecek olan protesto etkinliğimizi desteklemek için tüm örgütleri militarizme, savaşa ve saldırganlığa karşı bizimle olmaya çağırıyoruz.”