BM önündeki nöbet eyleminde ‘Şengal’ çağrısı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın sağlığı ve yaşamana ilişkin kuşkuların bir an giderilmesi talebiyle Kürtlerin İsviçre’nin Cenevre kentindeki Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde başlattığı oturma eylemi sürüyor.

Her çarşamba BM önünde açtıkları direniş çadırında oturma eylemlerini sürdüren Kürtler, Türk devleti, Irak hükümeti ile Federal Kürdistan Bölgesi hükümeti arasında Şengal'i hedef alan anlaşmaya karşı BM’yi sorumluluğa çağırdı.

Sabah saat 10.00'da kurulan direniş çadırına Kürt Halk Önderi Öcalan posterleri, PKK, YBŞ ve Şengal bayrağı ile üzerinde “Şengal'de bir işgal ve katliama izin vermeyin” yazılı pankart asıldı.

Eylem, Kahramanlık Haftası kapsamında PKK'nin ilk komutanlarından Mahsum Korkmaz (Agit) şahsında 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Cenevre Kürt Toplum Merkezi eşbaşkanı Salih Sağlam yaptığı konuşmada Şengal halkını yok sayan antlaşma ve 4 parça Kürdistan'a yönelen işgal ve katliam saldırıları ile Abdullah Öcalan üzerinde yürütülen tecrit işkencesinin birbirinden bağımsız olmadığını söyledi.

Sağlam şunları ifade etti: “Kürt halkının mücadelesi karşısında işgalci ve katliamcı hiç bir güç Kürt halkına dayattığı yok sayma politikasında başarılı olamayacaktır.  Buradan BM'den talebimiz 'Şengal'in geleceğinin Şengal halkına bırakılmasıdır.'”

Şengal Diaspora Meclisi adına Bedirhan Kahraman, “2014 yılında   73. ferman dediğimiz Êzidî halkına yönelen katliam saldırılarında yine bu güçlerin kısmi desteği vardı” dedi.

Kahraman BM'yi görevini yerine getirmeye çağırırken şöyle konuştu: “Şengal halkının kendi iradesi dışında yapılan bu antlaşmaya karşı BM'yi Şengal halkına yönelen işgal ve katliam saldırısı tehdidi karşısında asli görevini getirmeye çağırıyoruz. Bizler açısından Şengal halkının iradesi dışında yapılan bu antlaşma yok hükmündedir.”

Yapılan konuşmaların ardından Şengal'in geleceğine ilişkin Şengal halkının taleplerini içeren dosya bir heyet tarafından Birleşmiş Milletler’deki “Kürdistan Bölgesel Yönetimi Masası”na teslim edildi.

Daha sonra Kürdistanlılar oturma eylemlerine devam etti. Oturma eylemi her Çarşamba saat 10.00 ile 17.00 arasında yapılıyor.