Avrupa'nın birçok kentinde 44. yıl kutlamaları-YENİLENDİ I

PKK’nin 44. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Belçika, Fransa, Kıbrıs ve İtalya kentlerinde kutlamalar yapıldı.

LEUVEN

PKK’nin 44. kuruluş yıl dönümü Belçika’nın Leuven kentinde düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Leuven’de yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen kutlamada, Kongre Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal, siyasi süreci değerlendirip halkın mücadeleye katılımını değerlendirdi.

Etkinlikte sanatçılar Nûarîn, Koma Agir, Kawa şarkılarıyla renk katarken, kitle müzik eşliğinde coşkuyla halay çekerken salon „Bijî Serok Apo“, „Bijî Berxwedana Gerîla“ sloganlarıyla inledi.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde de aynı amaçla düzenlenen etkinliğe yüzlerce kişi katıldı. Günün önemini belirten konuşmalar, sinevizyon gösterimi ve müzik programı yer aldı. Müzik programında Strasbourg gençlik müzik grubu Dilon, Farqîn Azad’ın şarkıları eşliğinde halay çekildi.

Kutlamada Kürt kültürünü temsil eden giysi ve takıların yer aldığı stantlar da yer aldı.

CREIL

Kutlamaların diğer bir adresi de “AKP ve MHP faşist iktidarına geçit yok” şiarı olan Fransa’nın Creil şehriydi.  

DKTM Creil’in düzenlediği PKK’nin 44. kuruluş yıl dönümü kutlamaları, yüzlerce kişinin katılımıyla görkemli bir şekilde gerçekleşti. Saygı duruşu ve Ey Reqip marşıyla başlayan kutlamada, günün anlam ve tarihi önemine vurgular yapılırken, buna denk mücadeleyi büyütme sözü verildi. Faşist Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırılarının da protesto edildiği kutlama töreninde dost kurumlar ve DKTM adına açıklamalar yapıldı. 

Kutlamada, Kevana Zêrîn, Diyar Mehrovî, Ulaş Kelaşin gibi birçok sanatçı sahne aldı. 

Kutlamalar kapanış konuşmasının ardından “Bijî Serok Apo” ,“ Bijî Berxwedana Rojava” ve “Bijî Berxwedana YPG” sloganları ile sona erdi.

LİMASOL

Kıbrıs'ın Limasol kentinde Kıbrıs Kürt Halk meclisi, Kıbrıs Kürt gençliği ve kadın aktivistler öncülüğünde PKK'nin 44'ncü kuruluş yıl dönümü kutlandı.
Teofilos Kürt kültür merkezi salonunda düzenlenen etkinlik, Kurdistan devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu esnasında Ey Reqip marşı okundu. Ardından PKK'nin mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösterimi esnasında halk sık sık "Bijî berxwedana gerîla", "Bijî berxwedana PKK" ve "Bijî Serok Apo" sloganları attı.
Kutlamanın yapıldığı salonda PKK, KCK, HPG, YPG, YPJ ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posteri ve flamalar asıldı.
Kürt siyasetçi Lezgin Serhat kutlama etkinliğinde bir konuşma yaptı. Serhat, şöyle konuştu: “PKK, Kürt halkı için yeniden doğuşu ifade ediyor. Önder Apo öncülüğünde bir devrim gerçekleşti. Bugün PKK yalnızca Kürtler için değil tüm halklar için bir özgürlük umudu haline geldi. Bugün Ortadoğu'da yaşanan savaş ve egemen güçlerin yeniden Ortadoğu'yu şekillendirme girişiminin önündeki en büyük engel PKK'dir. Şu an yaşanan 3'ncü Dünya Savaşında tüm kapitalist ve egemen güçler bir yanda saf tutarken, halkların özgürlük savaşını verenler ise PKK'nin ve Önder Apo'nun ideolojisinde kendilerini bulmaktadır. Kürt halkına ve Kürt özgürlük hareketine karşı başlatılan topyekûn soykırım saldırısının sebebi de, PKK ve Önder Apo'nun ideolojisinin halklar açısından özgürlük umudunu taşımasından dolayıdır. Bu açıdan gerillaya dönük yapılan saldırılar ile Rojava'ya dönük başlatılan işgal saldırılarının altında yatan en büyük neden budur. Dolayısıyla gerillanın kaybetmesi ve Rojava Devriminin bitirilmesi demek, tüm halkların özgürlük hayalinin bitmesi demektir. Gerilla ve Rojava Devrimi’nin başarısı ise tüm halklara özgürlüğün hediyesi demektir. Bu sebeple diyoruz ki, Kürt halkı öncülüğünde verilen bu direnişin etrafında herkesin kenetlenmesi gerekiyor."
Ardından Teofilos Çocuk Korosu sahnede yerini alarak devrim şarkıların seslendirdi. Sırayla Kıbrıs Kürt Halk Meclisine bağlı kültür sanat komitesinin sanatçıları İsmail Eker ile Mazlum Siwan'ın seslendirdikleri şarkılar ve çekilen halaylarla kutlama etkinliği son buldu.

TOULOUSE

Güney Fransa kenti Toulouse’da da coşkulu bir kutlama hakim oldu. Kutlama saygı duruşuyla başladı; sinevizyon ve PKK’nin kuruluşunu anlatan kısa konuşmalar sonrası halaylarla devam etti

Kutlamada kitle, Türk faşizmine inat halkın kenetlenmesiyle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan fiziki özgürlüğüne kavuşana kadar gerilla ve Hareket’in yanında yer alacağını, hiçbir gücün Kürt halkını özgürlük mücadelesinden alıkoyamayacağını büyük bir coşkuyla dile getirdi.

"Bijî Serok Apo", "Jin Jiyan Azadî", "Bijî Berxwedana Gerîla" sloganlarının hiç susmadığı kutlama, halaylarla sona erdi.

TORINO

İtalya'nın Torino kentinde Gruppo Abele salonunda PKK'nin 44’üncü yıl dönümü Kürt halkı ve İtalyan dostları ile birlikte büyük bir coşku ve direniş ile kutlandı.
27 Kasım programı, bir dakikalık saygı duruşu ile başlayıp Kürt Aktivist Şervan Çewlik’in konuşmasıyla devam etti. Çewlik, zindanlarda Kemal Pir, Hayri Durmuş, Ali Çiçeklerin ruhu ile bugüne kadar gelen PKK’nin direniş ruhunu anlattı; her bireyin özgürlük fikrini dağıtıp mücadeleye daha çok katılması gerektiğini söyledi.
İtalyan Gazeteci Laura Schrader de PKK’yi selamlayarak, “Rojbûna te pîroz be Partiya Karkerên Kurdistan” dedi.

Kutlama, devrim müzikleri eşliğinde yapılan kutlamalarla devam etti.